ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2014 Perşembe 21:38

Rüşvet trafiği anlatılıyor

Rüşvet trafiği anlatılıyor

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında rüşvet trafiği anlatılıyor


İstanbul merkezli 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında şüpheliler arasındaki rüşvet trafiği anlatıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir’in 8 yıla kadar hapsi istenen iddianamede diğer sanıklar hakkında ise 4 yıldan 65 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezaları talep edildi.

Yolsuzluk soruşturmasında Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında hazırlanan ve İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 38 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında ''rüşvet almak ve vermek'', ''Yetkili Olmadığı Bir İş İçin Yarar Sağlama'', ''Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanuna Muhalefet’ ve ''ruhsatsız silah'' suçlarından cezalar talep edildi.

Sanıklardan Sebahattin Demir hakkında ''ruhsatsız silah'' ve ''yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama'' suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 20 sanık hakkında ise 4 yıldan 65 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.

İddianamede Fatih ilçesinin tarihi ve turustik bir bölge olduğu ve burada tarihi binaların otel yapılmak istendiği vurgulandı. Koruma altında olan bu binalarda yasalara göre işlem yapılamaması üzerine illegal yollara başvurulduğu ifade edildi. Yapılmak istenen onarım veya yeni projelerin kanun ve yönetmeliklerde belirtilen şartlarda yapılmasının mümkün olmaması ya da yapılması halinde istenen düzeyde ekonomik gelirin elde edilemeyecek olması nedeniyle illegal yollara başvurulduğu belirtildi. Projeleri yapmak isteyen kişilerden bazılarının, aracı şahıslar vasıtası ile izinleri veren kurumlarda bulunan görevlilere ulaşıp, maddi menfaat sağlayarak istedikleri şekilde projelerini onaylatma yolunu tercih ettiklerinin anlaşıldığı kaydedildi.

Hobyar Mahallesi’nde yan yana bulunan 4 binanın yıkılarak yerine otel yapılması için çalışmalarda bulunan proje sahibi sanık Celalettin Basatemur’un işlemlerin daha hızlı ve olumlu sonuçlanması amacıyla iş takipçisi Mimar Sevinç Doğan ile anlaştığı belirtildi. Doğan’ın daha önce Anıtlar Kurulu’nda çalıştığı için çalışanlar üzerinde etki sahibi olan sanık Hüseyin Başçetinçelik ile irtibat kurduğu kaydedildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü (Anıtlar Kurulu) Günseli Aybay’ı kastederek Başçetinçelik’in Doğan’a, “Git Günseli’ye durumu anlat, biraz da avans ver bitir bu işi. Ben kendisine bu işi çöz 10 kağıt alırsın dedim, sen yarın 5 kağıt ver” dediği belirtildi. Her iki şahsın Anıtlar Kurulu yakınında bir kafede buluştuklarının tespit edildiği ve Başçetinçelik’in Aybay’a götürürken para ile birlikte görüntülendiği anlatıldı. Anıtlar Kurulu Başkanı Oğuz Ceylan’a da maddi menfaat verdikleri anlatıldı.

Sevinç Doğan’ın yanında çalışan Fatma Güvenç ile Neslihan Altay Vural’ın yaptığı konuşmada, “Nasıl bir kadın (Sevinç Doğan’ı kast ediyor) paramı da vermiyor kadının bütün pis işlerinin peşinde koştuk, onu da vermiyor, beni oyalıyor kafasına göre halbuki dün akşam bana söyledi, para var, bugün gitmiş Bilgehan’a Ipad almış gitmiş kuruldaki arşivlere rüşvet vermiş para dağıtmış" diyerek kendisinin pis işlerde kullanıldığını ve kendi parasını alamamasına rağmen Anıtlar Kurulu çalışanlarına rüşvet verilmesinden rahatsız olduğunu belirttiği ifade edildi. Celalettin Basatemur’un, Sevinç Doğan’a rüşvet vermesi için 120 bin TL para verdiği belirtildi.

SANIK SEBAHATTİN DEMİR: BEN DİREKT TEPEDEN ÇÖZDÜREYİM

25 Şubat 2013 günü Sevinç Doğan’ın Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir ve Celalettin Basatemur ile yaptığı görüşmede Demir’in Basatemur’un takip ettiği projeyle ilgili olarak,“Bana 1 hafta 10 gün süre ver, ben bunu direk tepeden çözdüreyim” dediği kaydedildi. Doğan’ın Belediye Başkanı Mustafa Demir’i kastederek, “Biz yarın öbür gün başkanla Celalettin beyi görüştürebilir miyiz” diye sorduğu, Sebahattin Demir’in, “Bu akşam ben direk evine gideceğim, şu anda hangi mimara verirseniz yine gidecek Adnan bey kurulda tıkanacak bir üst yazı yazamayacak onu biliyorsunuz, senin sıkıntını çok iyi biliyorum.” dediği aktarıldı. Basatemur’un, “Ya benim karar almam lazım mal budur bu fiyattır denilmeli” dediği, Sebahattin Demir’in Mustafa Demir’i kastederek “Eğer sabredersiniz ben bu akşam direk götürüp bunu vereceğim abime, abim çağıracak Adnan beyi bu işi öyle çözdüreceğiz” dediği ifade edildi. Görüşmede Sebahattin Demir’in “Benim kim olduğumu yalnız siz bilin” demesi üzerine Basatemur’un gülerek, “Abi ben sizi tanımıyorum” dediği kaydedildi.
Fatih Belediye Başkanı’nın kardeşi olan Sebahattin Demir’in bu şekilde kamu görevlisi üzerinde nüfuz sahibi olduğundan bahisle, haksız bir işin gördürülmesi amacıyla girişimde bulunmayı vaat ettiği, bu amaçla menfaat temin ettiğine dair delil bulunmamakla birlikte menfaat temini konusunda anlaşmaya varılması halinde dahi suç tamamlanmış gibi ceza öngörüldüğü belirtildi.


Konuyla ilgili dinleme ve fiziki takip sonucu 4. Kurul Başkanı Oğuz Ceylan’ın Celalettin Basatemur ve Sevinç Doğan’dan tarihi binanın projesini çok eksikleri olmasına rağmen usulsüz olarak onayladığı, karşılığında miktarı tam olarak belirlenemeyen parayı rüşvet olarak aldığı anlatıldı.

ZABITA AMİRİ RÜŞVETLE TARİHİ BİNADAKİ ÇALIŞMAYI GÖRMEDİ

Aksaray’da tarihi boş binada esaslı onarım yaptırarak otele çevirmek isteyen Mehmet Ak’ın da Sevinç Doğan ile anlaştığı belirtildi. Esaslı onarım, sağlamlaştırma ve yenileme için izin almaya çalışan Doğan’ın gerekli ruhsatı alamaması üzerine bina sahibi Mehmet Ak, Doğan ile çalışanlarının illegal olarak sit alanında koruma altında bulunan yapı içerisinde gece geç saatlerde esaslı onarım faaliyetine giriştikleri anlatıldı. Bu şekilde korunması gereken binayı tahrip ederek kasten zarara uğrattıkları ifade edildi.

Doğan’ın çalışanlarından Bakan Balkı’nın denetlemeye gelen zabıta memurlarına işlem yapmama karşılığında para verdiği anlatılan iddianamede, Doğan’ın Fatih Belediye Başkanlığı’nda görevli Zabıta Amiri Şenol Şirin ile de rüşvet karşılığı anlaştığı belirtildi. Şirin’in nöbetinde özellikle gece saatlerinde ve hafta sonları inşaat çalışmasına müdahale etmesi gerekirken izin verdiği, ayrıca başka zabıta ekipleri tarafından inşaata izin verilmediği veya kontrole gelindiği zamanlarda devreye girerek kontrol ve işlem yapılmadığı kaydedildi.

Zabıta Amiri Şenol Şirin’in Balkı’ya gönderdiği bir mesajda,“Sessiz çalışma şartı ile yarınki amir 1000 TL istiyor kabulse mesaj yaz müsait değilim” yazdığı kaydedildi. Bu süre içinde Şirin ile Doğan arasında görüşmelerin devam ettiği, Şirin’in kaçak çalışmanın ne zaman yapılacağı konusunda bilgi verdiği ve böylece kaçak inşaatın ortaya çıkmadan devam etmesini sağladığı anlatıldı. Şirin’e değişik zamanlarda çeşitli miktarlarda rüşvet verildiği aktarıldı.

Şüpheli Sevinç Doğan’ın Faruk Güreler’e ait otelin mühürlenmesi sonrasında mührü bozmak için para aldığı, mührü Fatih Belediyesi’nde görevli zabıta memuru Şenol Şirin’e rüşvet karşılığı bozdurduğu kaydedildi.

Şüpheli Zeki Koçhisarlı’nın Beyoğlu’ndaki dört adet tarihi bina üzerinde tadilat tamirat ve yıkım işlemlerini usulsüz olarak yaptırmak amacıyla ilgili kamu görevlilerine verilmek üzere Beyoğlu Belediyesi çalışanı Murat Akagündüz’e rüşvet verdiği anlatıldı. Akagündüz’ün de tadilat tamirat ve yıkım işlemlerini usulsüz olarak yaptırmak amacıyla Ali Tunç’tan yardım istediği ifade edildi. Rüşvet parasının da Tunç’a verilmesine aracılık ettiği belirtildi. Tunç’un da rüşvet parasını İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü’nde görevli raportör Hasan Soyal ve Kurul Müdürü Yener Çavdar’a verdiği anlatıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yenileme Kurulu Müdürü Raşit Şentürk’e çamaşır makinesi alındığı belirtildi. Soyal ve Çavdar’ın da rüşvet karşılığı onay verdiği kaydedildi.

Fatih’te Muhsinoğlu isimli handa tamir ve tadilatla ilgili şüpheli Ali Tunç’un binanın otel olarak işletime açılabilmesi için 2. Koruma Kurulu Müdürü Raşit Şentürk’e, Nesrin Çiçek Akçil’i raportör olarak ayarlaması için alışveriş yaptığı anlatıldı. Tunç’un Şentürk’ün arabasını tamir ettirdiği, Akçil’e 7 bin 500 TL maddi menfaat sağladığı, hazırlanan raporun Anıtlar Kurulu’ndan geçmesi için 4. Koruma Kurulu Müdürü Günseli Aybay’a maddi menfaat sağlanmasına aracılık ettiği belirtildi.

Remezan Özyıldız’a ait işyerine imar kanununa aykırılığı nedeniyle olumsuz rapor yazıldığı anlatıldı. Şüpheli Sevinç Doğan’ın imar planına aykırı olmasına rağmen buraya ruhsat çıkartılması için aracılık ettiği kaydedildi. Şüpheli 4. Koruma Kurulu Müdürü Günseli Aybay’ın ruhsat çıkartılması karşılığında 15 bin TL rüşvet aldığı belirtildi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER