ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Şubat 2017 Pazartesi 17:43

Rum meclisinin "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

Rum meclisinin "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: "Rum meclisinin aldığı karar, müzakere sürecini tıkadı. Geçen zaman sürecin aleyhinedir. Böyle bir gündemle sürecin önünü tıkamamalılar" "Kıbrıs'ta müzakere sürecinin çökmesinden kimse kazançlı çıkmayacak"


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararın müzakere sürecini tıkadığını belirterek "Geçen zaman sürecin aleyhinedir. Böyle bir gündemle sürecin önünü tıkamamalılar." dedi.

Sözcü Burcu, Bayrak Radyo Televizyonunda (BRT) katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinde daha fazla ilerleme sağlanması konusunda Rum lideri Nikos Anastasiadis'in yeterince kararlılık ve irade gösteremediğini, sürecin yavaşlatılmasından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Rum meclisinin aldığı "Enosis" kararının müzakere sürecini tıkadığını belirten Burcu, "Geçen zaman sürecin aleyhinedir. Böyle bir gündemle sürecin önünü tıkamamalılar." diye konuştu.

Burcu, sürecin önünü açma yönünde hareket etmek yerine, bu şekilde yeni tıkanıklıklar yaratarak sürecin daha da yavaşlatıldığına işaret ederek Rum liderin toplumunu geleceğe hazırlamak yerine, ilave bir yanlışın önünü açmaya çalışmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Kıbrıs'ta müzakere sürecinin çökmesinden kimsenin kazançlı çıkmayacağına dikkati çeken Barış Burcu, "Çözüm olmadan birbirimize büyük zararlar vermeden yıllarca yaşadık. Bir 42 yıl daha böyle çözümsüz yaşayalım denilebilecek bir dünyada yaşamıyoruz. Böyle bir olumsuzluktan sevinç üretip, güvensizliği daha da çoğaltacak sevinçler üretilebilecek bir ortamda yaşamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Burcu, Rum meclisinin kararının iptal edilmesi için adım atılmasını beklediklerini ifade ederek "Meclisimiz ve meclis dışındaki tüm partilerimiz bu konuda ciddi bir tavır ortaya koymuşlardır. Güney Kıbrıs'ta da bu karara tepkiler yükselmektedir. Bu mesele Akıncı-Anastasiadis çatışması değildir, meselenin esasının Enosis'in Kıbrıs'a verdiği zararlar değerlendirilerek aşılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Kıbrıs müzakereleri, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'de yeniden başlamıştı. Rum meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER