ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Haziran 2014 Cumartesi 10:52

Ruhani: Bağdat'a yardıma hazırız

Ruhani: Bağdata yardıma hazırız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’ta seçim sonucunu hazmedemeyenlerin intikam için silaha sarıldığını söyledi ve Bağdat yönetimine yardım teklifinde bulunacaklarını açıkladı.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak-Şam İslam Devleti IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinden sonraki gelişmeleri ilk kez değerlendirdi. Al Jazeera'nin haberine göre, Ruhani Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, Irak’ta silahlı grupların ülkede 30 Nisan’daki seçim sonuçlarının intikamını almaya çalıştığını öne sürdü.

Ruhani, “Terör faaliyetleri önce Anbar eyaletinde başladı ancak 30 Nisan seçim sonuçları terörizme karşı bir yanıt niteliğindeydi. Bugün tekrar görüyoruz ki terörizm demokrasiye asla tahammül edemez” ifadelerini kullandı.

Ülkede 30 Nisan’da yapılan genel seçimleri Şii Başbakan Nuri Maliki’nin liderliğindeki ‘Kanun Devleti Koalisyonu’ kazanmıştı.
Irak hükümetine yardıma hazır olduklarını belirten Ruhani, İran ordusunun komşu ülke topraklarına girerek bir müdahalede bulunmasının şu ana kadar gündeme gelmediğini belirtti.

Ruhani, “Eğer Irak hükümeti bizden yardım isterse bunu sağlarız, şu ana kadar onlardan bir talep gelmedi. Biz kendilerine yardım teklifinde bulunmaya hazırlanıyoruz” dedi.

‘Terörün Ortadoğu’ya bir veba gibi yayıldığını’ söyleyen Ruhani, Irak'ta saldırıları gerçekleştiren gruplara bazı ülkelerin silah yardımında, bazılarının para yardımında bulunduğunu, bazılarının ise siyasi destek verdiğini iddia etti.

Ruhani, Irak halkının ‘teröre’ karşı koyacak güce sahip olduğunu da belirtti.

Ruhani’nin yardım açıklaması, ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’a askeri yardım konusundaki mesafeli tavrını ortaya koymasının ardından geldi.

Obama Irak’a asker göndermeyeceklerini, seçenekleri değerlendirmenin ise günler sürebileceğini söyledi. Obama'nın açıklamaları, ABD yönetiminin Irak'taki krize 'mesafeli' durmaya karar verdiğini gösteriyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER