ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2014 Cuma 09:49

Raporlama defterlerine el konuldu!

Raporlama defterlerine el konuldu!

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından gözler "ölüm ocağı"na çevrildi. Maden ocağının "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konulduğu iddia edildi.


Soma faciasının ardından gözler "ölüm ocağı"na çevrildi. Maden ocağının "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konulduğu öğrenildi. 

Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasının ardından gözler 300'e yakın işçinin yaşamını kaybettiği "ölüm ocağı"na çevrildi. Madenin "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konuldu. Arama kurtarma faaliyetleri tamamlandıktan sonra, ölüm ocağına soruşturma bitene kadar mühür vurulacak. Şirket ihmalinin ortaya çıkması durumunda maden ocağının tamamen kapatılması söz konusu olacak.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ NOTLARI...

Sosyal Güvenlik Kurumu İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve beraberindeki 20'ye yakın kişiden oluşan ekibin, savcılık eşliğinde inceleme yaptığı belirtiliyor.

Bilirkişi ve müfettişler, iş güvenliği uzmanlarının günlük olarak tuttuğu rapor defterlerinde yaşanan faciayı haber veren notlar olup olmadığına bakıyor. Bakanlık onaylı defterde, maden ocağında o gün ne gibi değişimlerin meydana geldiğinin notları yer alıyor.

4 HAYATİ EKSİKLİK BELİRLENDİ

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012-2013'te yaptığı incelemelerde, "Elektronik panolarda kilit sistemi olmadığı, acil toplanma yeri belirlenmediği, ateşçilerin antiseptik elbiselerinin eksik olduğu, bant taşıyıcılarında ikaz sistemi olmadığı" şeklinde 4 hayati eksiklik belirlendi.

Yine 4 ay sonra yapılan incelemede mevzuat açısından noksanlık bulunmadığı tespiti yapıldı. İş müfettişleri ve savcılık son hazırlanan raporun doğruluğunu, gerçekten bu eksiklerin giderilip giderilmediğini inceliyor. İş müfettişleri tespitlerine ilişkin ön rapor hazırlayacak. Kusuru varsa şirketin sahibi de sorumlu olacak.

İş Müfettişleri Derneği açıklamasında, teftişte belirlenen uygun durumun çalışma süresince devamının işverenin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi. 

MEVZUATA AYKIRI DURUM YOK

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012 ve 2013'te 2'şer kez, son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihlerinde yaptığı denetimler yeniden gözden geçiriliyor. O dönem yapılan "mevzuata aykırı durum olmadığı" tespitinde de bir kusur olup olmadığına bakılacak. 

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada; yangından 5 dakika önce yapılan ölçümlerin, bütün verilerin normal şartlarda olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

FACİANIN NEDENİ KÖMÜR TUTUŞMASI

Maden Mühendisleri Odası ikinci başkanı Can Doğan, facianın temel nedeninin kömür tutuşması olduğu tespitini yaptıklarını söyledi.

Doğan, son olarak, "Dün saat 13.00 itibariyle içerde yangın sürüyordu. Sönmesiyle birlikte içerde kalanlar çıkarılacak. Facianın nedeni kömür tutuşması nedeniyle çıkan bir yanma, karbonmonoksit zehirlenmesi. Sorunun kaynağı farklı. Kâr amacının birinci öncelik olması, hızlı üretim gibi nedenler de var" dedi.

(Sabah)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER