ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2013 Perşembe 12:17

Rabia katliamının 100. günü


Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, 14 Ağustos'ta Kahire'nin Rabia ve Nahda meydanlarında gerçekleştirilen katliamın üzerinden 100 gün geçtiğini hatırlatarak, "Katliamın 100. gününde adaletten, barıştan, meşruiyetten, demokrasiden yana olan herkesi, her ülkeyi, her kurumu darbe yönetimine karşı durmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İşbilir, yaptığı yazılı açıklamada, neredeyse tüm dünyanın Mısır'daki darbeye 'darbe' bile diyemediğini, bazı İslam ülkelerinin bu katliamlara tepki bile veremezken darbe yönetimini tebrik ettiğini, desteklediğini vurguladı.
Cihangir İşbilir, 100 gün önce başta Rabia ve Nahda meydanlarında olmak üzere Mısır'ın her yerinde adalet, meşruiyet, hürriyet ve insan hakları için biraraya gelen ve darbeye karşı barışçıl gösteri yapan sivillere saldırıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"100 gün önce ülke genelinde 2 bin 600 kişi vahşice katledildi. 7 bin kişi yaralandı. Hastaneler, içindeki yaralılarla birlikte yakılıp yıkıldı. Katliamın boyutları örtbas edilmek için bazı cesetler bilinmeyen yerlere götürüldü. Binlerce insan tutuklandı. Katliamın sorumluları bugün darbe yönetiminde ve serbest. Mısır'ın seçilmiş ve meşru yöneticileri ise tutuklandı. Bu durum, tüm dünya için, insanlık için, İslam dünyası için kara bir leke olarak tarihe geçti. Darbe yönetimi darbe karşıtı gösterileri şiddetle bastırmaya, Rabia işareti yapan sporcuları ve öğrencileri cezalandırmaya devam ediyor."
Küresel ve bölgesel güçler ile uluslararası kurumların sessiz ve pasif tavırlarıyla darbe yönetimini cesaretlendirdiğini belirten İşbilir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Uluslararası Rabia Platformu olarak katliamın 100. gününde adaletten, barıştan, meşruiyetten, demokrasiden yana olan herkesi, her ülkeyi, her kurumu darbe yönetimine karşı durmaya davet ediyoruz. İslam dünyasını, katliamın 100. gününde şehitlerimizi dualarla, etkinliklerle anmaya davet ediyoruz . İnsanlığı ve tüm dünya ülkelerini darbelere karşı duyarlı bir duruşa ve katliamlarda hayatını kaybeden, yaralanan, mağdur olan insanların haklarını her platformda savunmaya davet ediyoruz."
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER