ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2013 Cuma 22:37

PYD Türkiye'den özür diledi!

PYD Türkiyeden özür diledi!

Sınırdaki çatışmaların taraflarından biri olan PYD, Ceylanpınar'da ölümlere neden olan kurşunlar için "Hatamız olduysa özür dileriz" diye Türkiye'ye mesaj verdi.


PKK 'nın Suriye'deki kolu PYD yetkililerinden Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Nasır Hacı Mansur, Suriye'de Türkiye sınırındaki Resulayn (Serikani) kasabasındaki son durumu değerlendirirken Türkiye'nin kendilerine yönelik tutumunda göreceli değişiklik gördüklerini söyledi.

"BİR HATAMIZ OLDUYSA ÖZÜR DİLERİZ"

Mansur, Türkiye'nin kendilerini tehdit unsuru görmemesini isterken seken kurşunlardan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde 1 kişinin ölmesi, 1 kişinin yaralanmasına ilişkin, "Bir hatamız olduysa, özür dileriz" dedi.

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun sorularına yanıtlayan Nasır Hacı Mansur, Resulayn'daki aşırı dinci militanlar Özgür Suriye Ordusu savaşçılarının kasabadan temizlendiğini söyledi. Mansur, Kürtçe 'Serikani' olarak isimlendirilen Resulayn'ın sınır kapısı dahil çetelerden temizlendiğini, şiddetli çatışmalarda 2 kayıp verdiklerini, karşı taraftan 11 cenazenin ellerinde olduğunu anlattı. Çatışmalar sırasında Ceylanpınar'da 1 kişinin ölmesi, 1 kişinin yaralanması olayının arkasında aşırı dinci gruptakilerin olabileceğini ima ederken, Türkiye tarafına bomba atıp, silahla tarama eylemlerine giriştiğini söyledi.

"CEYLANPINAR'A YANLIŞ YAPMAYIZ"

Mansur, aşırı dinci grubun bunu yaparken, bunu Türkiye'nin kendilerine eskisi gibi yardım etmemesi mi yoksa provokasyon çıkarmaya yönelik mi olduğunu bilemediklerini söyledi. PYD yetkililerinden Nasır Hacı Mansur, "Ceylanpınar halkına karşı öyle bir şey yapmayız. Öyle bir tutumuz yok. Nitekim kasaba denetimimiz altına geçtikten sonra Ceylanpınar'a bir sivil heyet çıkardık, 'Bizden herhangi bir hata varsa özür diliyoruz. Artık hiçbir çatışma hataya vermeyecek kadar şehre hakimiz" dedi.

Mansur, Türkiye'nin kendilerine yardım edecek veya tarafsız kalacak kadar olmasa da kendilerine yönelik tutum değişikliğinde olduğunu öne sürdü. PYD yetkilisi, Türkiye'nin daha önce çatıştıkları gruplara silah, yaralıları almak için ambulanslar gönderildiğini savunurken, şu iddialarda bulundu:

"Şimdiki tutumları eskisi gibi değil. Eskiden Türkiye'den gelenler vardı. Elimizde ele geçirilen Türk kimlikleri, pasaportları da var. Kesinlikle geçmişte yardım etmişler. Aradan 2 yıl geçti. Suriye devletinin Türkiye sınırında denetimi hiç yoktu, Sürekli YPG (PYD'nin silahlı kanadı) vardı. Tek bir mermi patlamadı. Türkiye'ye karşı eylem tavır gelişmedi. YPG Türkiye'yi tehdit edecek güç değildir. Türkiye karışırsa, bize saldırırsa direniriz. Bize saldırmazsa kardeşçe yaklaşıyoruz. Sınırın iki tarafındakiler de akrabadır. İç sorunlarımıza karışılmadıkça kimse bizi tehdit olarak görmesin."

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER