ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Ekim 2014 Cumartesi 15:38

Protestolar tarihe zarar veriyor

Protestolar tarihe zarar veriyor

Diyarbakır'da kamu binaları, banka şubeleri ve iş yerlerinin yanı sıra Ziya Gökalp Müzesi de zarar gördü.


Diyarbakır'da IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında kamu binaları, banka şubeleri ve iş yerlerinin yanı sıra Ziya Gökalp Müzesi de zarar gördü.

Sur ilçesinde Ziya Gökalp Mahallesi Gökalp Sokak'ta bulunan Diyarbakır Ziya Gökalp Müzesi de IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında saldırılardan nasibini aldı. 7 Ekim'de akşam saatlerinde molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu 2 katlı müze tamamen yandı.

Saldırıda, müze envanterinde bulunan yaklaşık 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı. Yangın sonucu müzenin yanında bulunan ve tarihi mekanlarda hizmet veren Sur Belediyesi'ne ait Gençlik Merkezi ve Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) ile çevredeki çok sayıda evde hasar meydana geldi.

Gökalp Sokakta oturan vatandaşlar ve esnaf, müzeye yapılan saldırıya tepki göstererek, Kurban Bayramı'nın 4. günü olan 7 Ekim'de molotofkokteylleri ile müzenin yakıldığını belirtti.

Molotofkokteylleri atılan müzede çıkan yangına mahalle sakinleri olarak müdahale ettiklerini kaydeden vatandaşlar, şöyle konuştu:

"İtfaiye ve diğer yetkililere haber verdik. Ancak itfaiye ekipleri yollar kapalı olduğu için sokağa giremedi. Bütün mahalle seferber olduk, yangını söndürmek için. Evlerden ve çatılardan sürekli su taşıdık. Ancak yangın çok büyüdü. Bu nedenle tekrar itfaiyeye haber verdik, ancak bir itfaiye aracı gelebildi. Akşam başlayan yangın sabaha kadar sürdü. Bu nasıl bir anlayıştır? Gözümüz gibi baktığımız tarihimize nasıl zarar verirler? Bütün mahalleli çok üzgün. Bunu yapanları kınıyoruz."

Sur Belediyesi Gençlik Evi Sorumlusu Yılmaz Kurttekin ise insanların öfkesinin sonucu olayların kontrolden çıktığını, kimin ne yaptığının belli olmadığını söyledi.

"Hem provokatif eylemler hem halkın tepkisi vardı. Hepsi içiçe girdi. Olaylar sonucunda müzeye atılan molotofkokteyli sonucu çıkan yangından merkezimiz de etkilendi. Çalışmalarımız kısa bir süreliğine durdurduk" diyen Kurttekin, merkezde gençlere yönelik faaliyetlerin yapıldığını belirtti.

Merkezin halkın yeri olduğunu ve sokaktaki çocukların rehabilite edilmesi amacıyla çalıştığını anlatan Kurttekin, yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini, kurumlara zarar verilmesini istemediklerini dile getirdi.

Halka hizmet veren bir merkez olduğunu aktaran Kurttekin, "Tarihi bir mekan. Bu tarz yerleri sahiplenmemiz gerekiyor. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. İnşallah bundan sonra iyi olur" şeklinde konuştu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER