ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Eylül 2013 Perşembe 07:55

PKK'nın hiç geri çekilmediği 6 il!

PKKnın hiç geri çekilmediği 6 il!


Güvenlik Zirvesi'nde istihbarat birimlerince sunulan rapora göre; PKK'nın örgüte yeni katılanlarla birlikte kış üslenmesi için hazırlığa başladığı belirtilirken, geri çekilme sürecinde kaç PKK'lının ülkeyi terk ettiği ve PKK'nın geri çekilmediği 6 ilinde tespiti yer alıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Güvenlik Zirvesi'ne istihbarat birimlerince sunulan 'Çözüm Süreci/PKK Raporu'na göre PKK'nın geri çekilme kararı aldığı Mayıs 2013 ile çekilmenin durduğu Eylül 2013 tarihleri arasında 65 grup sınır dışına çıktı.

Raporda yer alan verilere göre her grup ortalama 14 - 16 kişiden oluştu, sınır dışına çıkan PKK'lı sayısı bin civarında kaldı.

Hürriyet'in haberine göre; Raporda, sınır dışına çıkan yaklaşık 1000 PKK'lının bir kısmının örgüte 2013'te katıldığı vurgulandı. Verilere göre 2013'te örgüte katılan kişi sayısı ise 1200 civarında ve büyük bölümü Türkiye sınırları içinde. PKK, örgüte yeni katılanlarla birlikte kış üslenmesi için hazırlığa başladı. PKK'lılar daha önce kullandığı birçok sığınağı aktif hale getirerek, gıda, ilaç, yaşamsal malzemeler depolamaya başladı.

İÇ BÖLGELERE HAREKETLİLİK

Raporda geri çekilmenin başlaması sonrasındaki hareketlilik de özetlenerek şu bilgilere yer verildi: "Ağır silahlar, üs olarak bulundukları bölgelerde muhafaza edilerek hafif silahlarla hareketlilik oluşmuştu. İç bölgelerden sınıra doğru başlayan hareketlilik son 2 ayda önce yavaşlama gösterdi, ardından durdu. Sınır bölgedeki gruplar ise yerlerini korudu. Şimdi ise sınırdan iç bölgelere doğru hareketlilik var. Birçok örgüt üyesi, geri çekildiği üs bölgelerine dönüş yapıyor.

ERZAK TOPLUYORLAR

Örgüt üyeleri, ihtiyaçlarının karşılanması için ise 'vergi' adı altında haraç topluyor. Şehir yapılanmasıyla birlikte halkın üzerinde baskı kuran örgüt, özellikle köylerden tehditle gıda, para ve ihtiyaç malzemeleri topluyor. Örgütün bu isteğine karşı çıkanlar dağa kaçırılıyor, buna karşılık da fidye alınıyor. PKK, çekilmenin başladığı günden itibaren kendince önemli gördüğü bölgeleri terk etmedi. Tunceli, Hakkâri, Şırnak, Diyarbakır, Bingöl ve Muş'ta varlığını aynen korudu. Silahlı çatışma, karakollara saldırı ve güvenlik güçlerine yönelik saldırı eylemlerine girmeyen örgüt, yol kesme, yol kontrolü, köylerden yardım toplama, örgüte eleman temin etme, adam kaçırma, tehdit ve şantaj eylemlerine devam ediyor." 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER