ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2013 Perşembe 04:48

PKK'daki değişiklik çözüm sürecine zarar verir mi?

PKKdaki değişiklik çözüm sürecine zarar verir mi?

PKK'da, Cemil Bayık'ın örgütün başına getirilip, Murat Karayılan'ın HPG'nin başına kaydırılması ne anlama geliyor?


Çözüm sürecinin kritik bir aşamasında PKK'da önemli değişiklikler oldu.

PKK'da, 'Şahin' kanadın temsilcisi olarak bilinen Cemil Bayık'ın örgütün başına getirilip, Kandil'de İmralı çizgisini temsil eden Murat Karayılan'ın HPG'nin başına kaydırılması ne anlama geliyor?

PKK'da, örgütte güçlü bir kol olan kadınları temsilen Bese Hozat'ın, Eş başkan olmasını nasıl okumak gerekiyor?

PKK'daki asıl önemli olan değişiklik Cemil Bayık'ın örgütün başına geçmesi mi, yoksa Murat Karayılan'ın tekrar HPG Komutanlığını üstlenmesi mi?

İşte bu sorulara Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin cevabı:

1- Cemil Bayık'ın şahin tutumu nedeniyle, PKK'nın başına geçmesi çözüm sürecine zarar verir mi şeklinde kaygıya yol açmıştı. Ama PKK'daki değişiklikler Öcalan'a rağmen yapılmış değil. Öcalan'ın iradesi doğrultusunda yapılan bir düzenleme.

2- PKK'daki değişiklikler çözüm sürecine zarar verecek bir değişiklik değil.

3- Öcalan çizgisindeki Karayılan'ın tenzili rütbe edilerek HPG'nin başına getirildiği şeklindeki yorumlar gerçeği yansıtmıyor. PKK'daki asıl önemli değişiklik Karayılan'ın, PKK'nın silahlı yapılanması olan HPG'nin başına getirilmesi.

Çünkü çözüm sürecinin ilerlemesi açısından en önemli birim, silahlı yapılanma olan HPG. Öcalan en çok güvendiği adamını HPG'nin başına koydu.

Daha önce HPG Komutanlığı yapması nedeniyle Murat Karayılan yapılanmaya hakim bir isim.

Elbette ki bu değişikliğin bir de Cemil Bayık cephesinden değerlendirilmesi gereken bir yüzü var.

Öcalan'la birlikte PKK'yı kuran 5 isimden biri Cemil Bayık. Örgüt içinde İran'a olan yakınlığı ile biliniyor. İran'ın, Urumiye kentinde villada yaşadığı, böbrek rahatsızlığı nedeniyle İran'ın Kandil'e kadar diyaliz makinası gönderdiği bir isim..

PKK'da,'Geleneksel ve şahin' bir çizgiyi temsil etmesine rağmen Cemil Bayık, çözüm sürecinde olumsuz bir rol oynamadı. Ayrıca Murat Karayılan'ın görev süresi 1 yıl uzatıldığı için, bu göreve sürpriz bir şekilde gelmiyor, gecikmeli olarak oturuyor.

1 yıl önce örgütün başına geçmesi gerekiyordu..

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER