ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Ekim 2014 Pazar 09:01

Peşmerge bugün Kobani'de mi?

Peşmerge bugün Kobanide mi?

Kürt yönetimi, 'Askeri sır' diyerek detay vermeyi reddetti.


150 peşmerge askerinin, ağır silahlarıyla birlikte bugün Türkiye üzerinden Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak için Kobani'ye geçeceği iddia edildi.

Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmerge Güçleri'nden ilk birliğin, bugün IŞİD ile PKK'nın Suriye uzantısı YPG güçleri arasındaki mücadelenin 41 gündür devam ettiği Kobani'ye Türkiye üzerinden geçeceği açıklandı. Kürt Rudaw haber sitesinin verdiği bilgiye göre 150 kişilik ilk birlik, bugün ağır silahlarla Kobani'de olacak. Rudaw'a konuşan Peşmege Güçleri Birinci Destek Birliği Komutanı Ahmed Gerdi, son hazırlıkların tamamladığını ve Türkiye üzerinden Kobani'ye gidecek olan ilk birliğin hazır olduğunu ifade etti. Gerdi, Kobani'ye gidecek birliğin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) peşmergelerinden oluştuğunu belirtti.

'Askeri sır açıklanmaz'

Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, peşmergenin Kobani'ye (Ayn el Arap) gidiş tarihine ilişkin medyada yer alan haberleri yalanladı. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Bazılarpeşmergenin yarın yola çıkacağını iddia ediyor. Ne zaman gideceği ve gönderilecek silahlara ilişkin yayımlanan bazı haberler yalandır. Kim konuşursa konuşsun, reddediyoruz" dedi. Bu konunun "askeri sır" niteliğinde olduğunu ve hiçbir şekilde açıklanmadığını belirten Yaver, "Bunlarla ilgili hiçbir açıklamamız ve bilgilendirmemiz olmamıştır" şeklinde konuştu. Öte yandan Kobani'ye gidecek olan peşmergelerin kimlik bilgilerinin, Türkiye ve ABD ile paylaşıldığı öğrenildi. Daha önce peşmerge isim listesinin Türkiye'ye önceden iletildiği ve Ankara'nın bu isimler içerisinde PKK geçmişi bulunan kişiler olup olmadığını kontrol ettikten sonra geçişe onay vereceği belirtilmişti.

PYD ağız değiştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '1300 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askeri de Kobani'ye gidecek' sözleri ile başlayan tartışma da büyüyor. YPG'nin siyasi kolu PYD'nin lideri Salih Müslim'in 'Öyle bir anlaşma yok' sözlerinin ardından ÖSO da yazılı bir açıklama yaparak bölgeye gideceği söylenen 6 farklı silahlı grubun kendilerine bağlı olmadığını duyurmuştu. Ancak dün PYD ağız değiştirdi. PYD Erbil Temsilcisi Hiso, ÖSO birliklerini Kobani'de istemediklerine yönelik iddiaları yalanlayarak, "ÖSO'nun gelişi PYD'nin bilgisi dahilindedir" dedi. Hiso,"ÖSO'yla bir süredir askeri işbirliği yapıyoruz. Onlarla ortak savunma hattı için anlaşma imzaladık. Şu an sadece Kobani'de değil, Afrin kantonunda da askeri ortaklığımız var. ÖSO ile bütün Rojava'da omuz omuza ortak düşmana karşı savaşıyoruz" diye konuştu.

ABD: ÖSO gitsin biz destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı güçlerin Kobani'de IŞİD'e karşı çarpışan güçlere destek olmak için bölgeye gitmelerini desteklediklerini söyledi. Psaki, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD'nin 1300 ÖSO savaşçısının Kobani'ye geçmesi için fikir birliğine vardığını açıkladı. Buna ilişkin görüşünüz nedir' sorusuna 'Açıklamayı gördük, rakamın bu olduğuna ilişkin bir teyidimiz yok. Konuyla ilgili ayrıntıları bekliyoruz' şeklinde cevap verdi. Psaki, Özgür Suriye Ordusu'ndan savaşçıların Kobani'ye yardım için gitmelerini destekleyip desteklemedikleri sorusunu da ise 'Evet, destekliyoruz' diye yanıtladı. Psaki, ancak bu geçişin kolaylaştırılmasında ABD'nin bir rolünün olabileceğini sanmadığını söyledi. Kaynak: Vatan

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER