ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ekim 2013 Çarşamba 09:41

Pekin, acil durum planı hazırladı


Çin'in başkenti Pekin'de hava kirliliğiyle mücadele için acil durum planı hazırlandı.
Pekin Belediyesi Yoğun Hava Kirliliği Acil Müdahale Programına göre, hava kirliliği için kentte kırmızı alarm verildiğinde tek ve çift plakalı araçların alternatif günlerde trafiğe çıkmasına izin verilecek. Programda ayrıca belediye araçlarının yüzde 30'u aynı şekilde tek çift plaka uygulamasına göre trafiğe çıkmayacak. Kırmızı alarm durumunda ayrıca anaokulları, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim durdurulacak ve bazı sanayi tesisleri kapatılacak.
Pekin Belediyesi, vatandaşlara bu günlerde sağlık durumuna dikkat etmeleri uyarısı yaptı ve emisyon azaltma tedbirleri alınacağını kaydetti..
Havadaki zararlı parçacık oranını ölçen PM 2,5 değerinin 300 olduğunda "ciddi kirlilik" olarak tanımlandığı hava kalite endekslerinde, 201-200 arasının da "yoğun kirlilik" olduğu kaydediliyor. Çin Bilimler Akademisi, Pekin'deki hava kirliliğine en büyük katkı yapan unsurun taşıtlar olduğunu belirtiyor ve PM 2,5 değerine yüzde 22,2 etkisi olduğunu savunuyor.
Pekin Ulaşım Komisyonu, kentte hava kirliliği kırmızı alarmı verildiğinde toplu taşımaya 2 milyon kişi daha ekleneceğini tahmin ederken, bu durumun fazladan otobüs, tren ve tramvay ihtiyacına sebep olacağını ve yoğunlukla başa çıkabilmek için toplu taşıma süresini 30 dakika uzatacaklarını kaydetti.
Çin'in kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaleti başta olmak üzere, Cilin ve Liaoning eyaletlerinde son iki gündür yoğun hava kirliliği nenedeniyle kırmızı alarm verilmişti. Heylongciang eyaletinin başkenti Harbin'de görüş mesafesi 20 metreye kadar düşmüş, kentteki Tayping Uluslararası Havalimanı ve eyaletteki tüm otoyollar kapatılmıştı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER