ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Mart 2014 Salı 15:30

Paralel yapıya operasyon yapılacak mı?

Paralel yapıya operasyon yapılacak mı?

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler cemaatlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.


Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Hizmet hareketi, cemaat olarak bilinen yapı, maalesef cemaat sınırları dışına çıkarak devlet içinde yapılanmaya girmiş, onlarla biz mücadelemizi yürütüyoruz" dedi.

"CEMAATLERLE MÜCADELEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Valiliği ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İşler, 30 Mart'tan sonra "paralel yapıya" yönelik operasyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu, "Bir cemaat var, bir de paralel yapı, bir çete var. Biz çeteyle mücadele ediyoruz. Bizim cemaatlerle herhangi bir şekilde mücadelemiz söz konusu değildir" şeklinde yanıtladı.

"Bu geçmişte hizmet hareketi, cemaat olarak bilinen yapı, maalesef cemaat sınırları dışına çıkarak devlet içinde yapılanmaya girmiş, onlarla mücadelemizi yürütüyoruz" diyen İşler, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla cemaatle mücadele gibi algı yanlış çünkü cemaat kelimesinin toplumda olumlu bir anlamı var, dolayısıyla bizim böyle olumlu bir anlama sahip sivil toplum örgütü kabul edebileceğimiz yapılanmayla mücadele etmemiz söz konusu değil ama son yaşanan olaylar şunu gösterdi ki devlet içine sinmiş bir yapı var. Bu yapı koordineli şekilde çalışarak, bir yerlerden talimat alarak, işte yargı darbesi gibi birtakım girişimlerde bulundu. Biz bunlarla mücadelemizi yapıyoruz. Maalesef cemaat, tırnak içerisinde söylüyorum, 'Kendi ipini kendisi çekmiş, cemaati bitirmiştir', elde kala kala bir paralel yapı ve örgüt kalmıştır. Bizim mücadelemiz bunlarla."

İşler, iktidara çetelerle mücadele etmek için de geldiklerini belirterek, "Çeteleri teker teker bitirdik. Şimdi devlet içinde böyle yapılanmaya müsaade etmemiz söz konusu değil. Bizim mücadelemiz bunlarla, bu mücadeleyi başlattık ve sürdürüyoruz" diye konuştu.

"MİLLETİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR"

İşler, paralel yapıyla mücadelenin tamamlanabilmesi için 30 Mart'ta milletin desteğine ihtiyaçları olduğuna dikkati çekti. İşler, şöyle devam etti:

"İhtiyacımız var çünkü bu mücadeleyi şu an biz AK Parti, hükümet olarak yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi son yıllarda operasyonlar, şantajlar, tehditler yapıldı. Bütün bunların arkasında bu çetenin olduğu ortaya çıktı. Geçmişte bu çetenin tehdit, şantajına maruz kalan partilerin bugün elini taşın altına koymadıklarını görüyoruz. Ne CHP, ne MHP... Özellikle de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sık sık konuşmalarında bu yapıya atıfta bulunurdu. Okyanus ötesine göndermelerde bulunurdu. Şimdi her şey ortaya aşikar şekilde çıktıktan sonra bakıyoruz ki Bahçeli, hiç ağzına almaz oldu. Özellikle milli konularda Devlet Bahçeli'nin geçmişte birtakım olumlu adımları olduğunu hep birlikte gördük. Bundan dolayı kendisini takdirle karşıladık. Ben şahsen Bahçeli'nin bu olayda hükümetin yanında yer almasını beklerdim. Bu mücadelede bizi desteklemesini beklerdim. Mücadelede biz şu an yalnız kaldık ama 'hiç önemli değil' diyoruz."

FETHULLAH GÜLEN'IN AÇIKLAMALARI

Emrullah İşler, bir gazetecinin "Fethullah Gülen'in açıklamalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Yani her zamanki gibi yaptığı açıklamalar, ben o şekilde değerlendiriyorum. Sanki hiç olmamış gibi olaylara yaklaşımları var. Sanki bu olaylar Türkiye'de yaşanmadı. Birtakım kirli, pis işler olmadı ve bunlar hiç yapılmamış gibi tavır sergiliyorlar. Zaten öteden beri tavırları bu şekildeydi. Yapılıyor, ediliyor ama hiç üzerlerine almıyorlardı. Milletimiz zaten takdir edecek yani 4,5 ay önceki grupla ilgili algı çok farklıydı. Şimdi çok daha farklı oldu. 4,5 ay önce bu arkadaşlar cemaat olarak kabul ediliyordu. Bugün bir çete, bir paralel yapı, bir örgüt olarak kabul ediliyor. Bunu da bütün milletimiz bu şekilde kabul ettiği için 'onlar herhalde değerlendirecekler' diye düşünüyorum."

Meclisin toplanması

Yerel seçimler nedeniyle ara tatile giren Meclisin yarın 4 eski bakan ile ilgili fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplanacak olmasına ilişkin soru üzerine de İşler, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı gerektirecek durumun söz konusu olmadığını belirtti.

İşler, Meclisin seçim çalışmaları için ara tatile girdiğini hatırlatarak, "Olağanüstü toplantı gerektirecek acil bir şey var mı, bence yok çünkü neticede eğer 184 sayısını bulabilirse muhalefet, Meclis açılacak ve fezlekeler okunacak, genel kurul bilgilendirilecek. Halbuki bunlar bu konuda samimiyse, eğer şov yapmak istemiyorlarsa, o zaman şunu yapabilirlerdi, 55 milletvekilinin imzasıyla soruşturma komisyonu kurulabilir ve daha detaylı şekilde bu konu soruşturulabilirdi. Ona yanaşmadılar. Siyasi şov yapmak için Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdılar. Ben gündemi değiştirmek istediklerini düşünüyorum" dedi.

Yerel seçimlerde, tüm anket ve kamuoyu yoklamalarında AK Parti'nin açık ara birinci parti olacağının ortaya çıktığını ifade eden İşler, "Bu durumun biraz da bu siyasi şovlarla acaba olayı farklı boyutlara çekebilir miyiz, AK Parti'nin oyunu düşürebilir miyiz, kendi lehimize puan arttırabilir miyiz' gibi yaklaşım olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Kırım'daki referandum

İşler, Kırım'daki referanduma ilişkin de Kırım'ın Ukrayna'nın içinde yer alması konusunda tavır ortaya koyduklarını, bu konuda uluslararası toplumla da dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Oldu bittiye getirilerek, Rusya tarafından Kırım'da referandum yapıldığına işaret eden İşler, "Referandumda, işte Rusya'ya bağlanması kararı çıktı ama uluslararası normlar açısından baktığımız zaman da sıkıntılı bir süreç, bundan dolayı biz Türkiye olarak bu sonucu tanımadığımızı ilan ettik. Aynı şekilde Amerika ve başka ülkeler de bu sonucu tanımadıklarını ilan etti. Maalesef böyle bir durumla karşı karşıyayız. Umarım, bu da aklıselimle en kısa zamanda aşılır. Yoksa çatışma alanına dönüşmesi ihtimali olabilir. Bunun da bölgede yeni sıkıntılar açacağını düşünmekteyim" dedi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER