ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Haziran 2013 Çarşamba 21:54

Ortadoğu'nun en büyük gücü Türkiye olacak

Ortadoğunun en büyük gücü Türkiye olacak

Ortadoğu elitlerine göre, önümüzdeki on yılda bölgenin en büyük gücü Türkiye olacak.


Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün 7 Ortadoğu ülkesinde Türk Dış Politikası'nın nasıl algılandığı ile ilgili hazırladığı anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Fatih Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Genç, düzenlediği basın toplantısında yaptıkları anket sonucunu değerlendirdi. Genç, Türkiye'nin Ortadoğu elitleri tarafından nasıl algılandığı ile ilgili anket çalışmasının 15 Mart - 1 Haziran günleri arasında Irak, Mısır, Suriye, Tunus, İsrail, Libya ve Filistin'de aralarında akademisyen, karar alıcı, araştırmacı, gazeteci, sivil toplum örgütleri, basın, sanayi gibi 450 elit ile yüz yüze görüşülerek hazırlandığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN İSLAM DÜNYASINA YAKLAŞMASI BATIDAN UZAKLAŞMA OLARAK ALGILANMIYOR

Hazırlanan slaytlar ve tablolar eşliğinde anket sonucunu değerlendiren Genç, yaptıkları ankette Ortadoğu elitlerinin Türkiye'nin son dönem politikalarında İslam dünyasına yaklaştığını, ancak Batı dünyasından da uzaklaşmadığı düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Doç. Dr. Genç," Bizim yaptığımız ankette Ortadoğu elitleri Türkiye'nin İslam dünyasına yaklaştığını, başka bir soruyla bunu ölçtüğümüzde ise, bunu Batı dünyası ile uzaklaşma olarak algılamadıklarını gördük.
Ortadoğu'da böyle algılanmıyor. Bu aynı zamanda eksen kayması var mı? Şeklinde suni olarak çıkarılan tartışmaların da bir kez daha gereksiz olduğunu ortaya koyuyor. "dedi.

BÖLGEDE MEZHEPSEL BİR GERİLİM VAR

Genç, anket araştırmasında çıkan başka bir sonucun bölgede bir mezhepsel gerilimin çıktığı yönünde olduğunu belirtti. Savaş Genç , "Ankette çıkan başka bir sonuç ise bölgede mezhepsel bir gerilim var. Daha önce Museviler ve Müslümanlar arasında dinsel eksende bir gelirim vardı. Ancak mezhepsel alanda da ciddi bir gerilim olduğunu ve Ortadoğu'da vuku bulan gelişmelerde alınan sonuçların mezhebi referanslarla çok açıklanabileceğini söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE İSLAM COĞRAFYASINDA LİDERLİĞE OYNUYOR ALGISI

Bölge'de NeoOsmanlı bir algının olduğuna işaret eden öğretim görevlisi Genç, "Türkiye'nin İslam coğrafyasında liderliğe oynadığı yönünde İslam ülkeleri arasında bir algı var. Bu algı hiç düşük değil. Yüzde 50'lerin üzerinde. Bunlara paralel olarak Ortadoğu elitleri Türkiye'nin uluslar arası alanda bölgede önemli bir aktör olduğunu da düşünmeye başladı. Türkiye'nin sadece bölgede değil uluslar arası alanda önemli bir aktör olduğu kanısı var." dedi.

SURİYE'DEKİ SÜRECİ UZATAN İSRAİL'İN TUTUMU

Konuşmasında anketlerde çıkan sonuçlarda Ortadoğu elitlerinin yüzde 60'ının Türkiye'nin muhalifleri desteklemesini istediğini ifade eden Genç, "Suriye ile ilgili Ortadoğu'nun hayali üniter bir Suriye, İsrail'in hayali ise parçalanmış bir Suriye'dir. Belki de Suriye'deki savaşı devam etmesini izah eden en önemli kırılma noktalarından biri bu." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER