ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Şubat 2017 Salı 11:19

Orgeneral Akar'ın müşteki olduğu Polatlı darbe davası başladı

Orgeneral Akarın müşteki olduğu Polatlı darbe davası başladı

Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki darbe girişimine ilişkin 330 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanık savunmaları alınıyor


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında görevli 330 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülen duruşmaya, 243'ü tutuklu 330 sanık, sanık yakınları ile avukatlar katıldı.

Basının da yoğun ilgi gösterdiği duruşma salonuna izleyiciler geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında duruşma salonunun etrafı drone ile de izlendi.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ, iddianame özetini okuyarak, sanıklara isnat edilen suçlamaları ve istenen cezaları açıkladı.

Başkan Özbağ, 330 sanık ve müdafisinin salonda bulunduğunu belirterek, savunmaların makul sürede tamamlanmasını istedi. Özbağ, "Yanlış anlaşılmasın, savunmayı kısıtlamıyoruz. Bizim işimiz bu, 30 yıl zaman aşımı var, 30 yıl bekleriz ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmasını rica ediyorum." dedi.

- Sanık savunmaları

Daha sonra sanık savunmalarına geçildi. Sanık Abdülkadir Kahraman, olay tarihinde kursiyer uzman onbaşı olarak görev yaptığını, 15 Temmuz 2016 gecesi, koğuşlarda bulunduğu sırada izne çıkan arkadaşlarından birinin kendisini arayarak izinlerin iptal edilip edilmediğini sorduğunu aktardı.

Bölükteki diğer kişilerden izinlerin iptal edildiğini öğrendiğini belirten Kahraman, bölük komutanının 48 kişiyi içtima alanında toplayarak, ülkenin karışık olduğunu, terör saldırısı gelebileceğini söylediğini ve hazır olmalarını istediğini anlattı.

Daha sonra bu kişilerden yaklaşık 25'ine mühimmat dağıtıldığını belirten Kahraman, komutanlarından Abdülkerim Ceylan'ın "Siz bugünler için yetiştirildiniz. Gerekirse silah kullanmaktan çekinmeyeceksiniz." dediğini öne sürdü.

Kışla önünde toplanan vatandaşların kendilerini alkışlarla karşıladığını ve desteklediğini savunan Kahraman, bu nedenle kendilerinde bir terör saldırısına karşı harekete geçtikleri düşüncesinin pekiştiğini dile getirdi.

Kahraman, toplandıkları alandaki vatandaşların ise "Yanlış yapıyorsunuz." diyerek kendilerine çıkıştığını, onlara "Biz terör saldırısına karşı buraya geldik" dediklerini anlattı.

Bir grubun kendilerine saldırdığını, bölük komutanının ise sakin olmalarını ve kimseye zarar vermemelerini istediğini ifade eden Kahraman, 10 dakika içinde kışlaya geri döndüklerini ileri sürdü.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.

Davada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve emekli Korgeneral Mehmet Şanver, müşteki olarak yer alıyor.

Duruşma, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yargılamaların yapılacağı ve yapımı yeni tamamlanan, bin 558 kişi kapasiteli Türkiye'nin en büyük duruşma salonunda gerçekleştiriliyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER