ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 17:37

OMÜ'de bilim ve teknoloji politikası konuşuldu


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’de düzenlenen 'Bilim ve Teknoloji Politikası Yapım ve Yönetimi, Ülke için Önemi' başlıklı konferans yoğun ilgi gördü.

    OMÜ Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye Bilimler Akademisi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’nun konuşmacı olarak davet edildiği konferans, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

    Bazı üniversitelerde kimya, fizik ve matematik bölümlerinin kapanmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, bunun sebebinin bilim politikası ve yönetiminin Türkiye’de bulunmamasından kaynaklandığını söyledi.

    Kimyanın bilimin en önde gelen dallarından birisi olduğunu hatırlatan Bekaroğlu, “Bugün gelişmiş ülkelerin bütün zenginliklerinin motoru kimyadır. Bilim sistematik ve formüle edilmiş bilgi, teknoloji sanayi tarzı bilim ve insan ihtiyacını karşılamak için değiştirilen ürün, olanak, teknik, metot ve yöntemlerdir. Bilim ve teknoloji politikasının hedefi yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve halkın refahını sağlamaktır. Bilim ve teknoloji politikası bilim adamları, teknokratlar ve işletme sahipleri tarafından yapılmamalıdır. Bu işe, bu işin uzmanlarının ve devletin el atması gerekir. Devletin bu işteki rolü çok büyüktür. Ekonomik hedeflerin tayini gerekmektedir, bu yüzden tarafsız kuruluşlar tarafından hazırlanan bilim ve teknoloji haritası dediğimiz istatistiksel bilgiler hazırlanmalıdır. İstatistiksel bilgiler hazırlandıktan sonra devlete bağlı uzmanların karar vermesi ve hangi teknolojilerin ve bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini tayin etmeleri gerekmektedir. Bilim politikalarının tayinindeki mekanizmalar; önceliklerin şartları, merkezileşme, merkezileşmeme ve detaylılıktır.” şeklinde konuştu.

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldığı konferans, Mahmut Aydın’ın, Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’na plaket takdimiyle sona erdi. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER