ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2014 Perşembe 14:30

Ölümlü kazadaki ceza ertelemesi itirazla kaldırıldı

Ölümlü kazadaki ceza ertelemesi itirazla kaldırıldı

Ramazan Çalışkan'ın yaralanmasına, arkada oturan eşi kasksız Birgül Çalışkan'ın ölümüne neden olmaktan tutuksuz yargılanan sürücü Murat Pilatin, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.


İzmir'in Buca İlçesi'nde meydana gelen kazada, kamyonetinin sol arka tekerleğine çarpan motosiklet sürücüsü Ramazan Çalışkan'ın yaralanmasına, arkada oturan eşi kasksız Birgül Çalışkan'ın ölümüne neden olmaktan tutuksuz yargılanan sürücü Murat Pilatin, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 18 ayda eşit taksitle ödenmek üzere 36 bin 450 lira adli para cezasına çevirildi, 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Ramazan Çalışkan'ın avukatının bir üst mahkemeye yaptığı itiraz üzerine, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kaldırıldı.

Kaza, geçen 24 Haziran'da Homeros Bulvarı ile Buca yol ayrımında meydana geldi. Ramazan Çalışkan, yönetimindeki 45 KU 395 plakalı motosikletle önünde giden, Murat Pilatin'in kullandığı 35 BRY 64 plakalı kamyonetin sol arka tekerleğine çarptı. Motosikletten savrulan ve kaskı takılı olan Ramazan Çalışkan ile arkada oturan, kasksız olan eşi Birgül Çalışkan ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılarak tedaviye alınan yaralılardan Birgül Çalışkan yaşamını yitirdi. Kazanın ardından gözaltına alınan kamyonet şoförü Pilatin tutuklandı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısı, kamyonet şoförü Murat Pilatin hakkında 'bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olmak'tan 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası, motosiklet sürcüsü Ramazan Çalışkan hakkında da 'taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak'tan 3 ila 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı. Pilatin, ilk duruşmada tahliye edildi.

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde daha önce yapılan karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan Murat Pilatin ve avukatı İlhan Erkul, müşteki sanık Ramazan Çalışkan ve avukatı Mehmet Başoğlu katıldı. Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, her iki sanığın da cezalandırılmasını talep etti. Atilla Rahman başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanık Murat Pilatin'in bilirkişi raporuna göre, geçiş önceliği olan araca yol vermemek ve şerit ihlali kusurları ile araç kullanmak nedeniyle 'asli kusurlu' olduğunu belirtip, önce 4 yıl hapis cezası verdi. Ardından duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak cezasını 3 yıl 4 aya düşürdü, 18 eşit taksitte ödenmek üzere 36 bin 450 lira adli para cezasına çevirip, beş yıl süreyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Ayrıca Pilatin'in sürücü belgesine bir yıl süre ile el konulmasına karar verildi. Eşi ölen Ramazan Çalışkan'a ise ceza verilmesine yer olmadığı belirtildi.

Ramazan Çalışkan'ın avukatı Mehmet Başoğlu, 'Hükmün açıklanmasının geri bırakalması' kararının kaldırılması için bir üst mahkeme olan İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Dosyayı inceleyen mahkeme, talebi yerinde buldu. Bunun üzerine dava, İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden görüldü. Duruşmaya, Murat Pilatin ile eşi ölen Ramazan Çalışkan ve tarafların avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, sanık Pilatin'in cezalandırılmasını ve ehliyetine bir yıl süre ile el konulmasını talep etti.

Duruşmada ifade veren motosiklet sürücüsü Ramazan Çalışkan, “Ben önceki mahkeme kararına itiraz ettim. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum" dedi. Murat Pilatin ise “Ben Ramazan Çalışkan'ın da benim gibi bir kusurunun olduğunu düşünüyorum. Bir kask nedir ki takılması esirgenmiş. Söz konusu kaskı taksa idi eşi hayatta olurdu. Ben olay sebebiyle üzgünüm. Kusrumun olmadığını değerlendiriyorum. Takdir mahkemenin" dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Pilatin'i yine önce 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmadaki iyi halini gözönüne alarak, 3 yıl 4 ay hapse indirdiği bu cezayı, 18 eşit taksitle ödenmek üzere 36 bin 450 lira adli para cezasına çevirdi. Ancak ceza bu kez ertelenmedi. Pilatin'in sürücü belgesine de bir yıl süreyle el konulmasına karar verildi. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, sanık ve avukatına kararı temyiz etme haklarının bulunduğunu da hatırlattı.







KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER