ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2014 Cuma 17:17

Okmeydanı olaylarıyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı

Okmeydanı olaylarıyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı

Uğur Kurt'un cenazesi Okmeydanı Cemevi'ne getirildi. Cumhuriyet savcısı, öğle saatlerinde inceleme için olay yerine geldi. Ayrıca İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da olayla ilgili hem adli hem de idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.


İŞTE POLİSİN ZOR ANLARI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Okmeydanı'nda dün çıkan olaylarda boynuna isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt'un cenazesi Okmeydanı Cemevi'ne getirildi. Cumhuriyet savcısı, öğle saatlerinde inceleme için olay yerine geldi.

Cemevinde toplanan vatandaşlar savcının olay yerine gelmesini istedi. Uğur Kurt'un vurulup düştüğü nokta banklarla çevrildi, üzerine beyaz örtü örtüldü. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Ercan Geçmez, "Aramamıza rağmen savcı buraya gelmiyor. Görünen o ki delilleri karartmak istiyorlar" dedi. 

Avukat Ebru Timtik de savcıya başvurduklarını ancak sürüklenerek adliye dışına çıkarıldıklarını söyledi. Avukat Timtik, "Bir süre savcıyı bekleyeceğiz. Eğer savcı gelip delilleri toplamazsa biz bunları kamerayla kayıt altına alacağız" dedi

Cumhuriyet Savcısı olay yerine geldi

Uğur Kurt'un ölümünü soruşturan Cumhuriyet Savcısı inceleme için olay yerine geldi.

Mutlu'dan en son açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Okmeydanı’nda vuku bulan ve Uğur Kurt’un ölümüne neden olan olaylarla ilgili hem adli hem idari soruşturma başlatıldığını açıkladı. Mutlu, Kurt için cem evinde yapılacak cenaze törenine katılacakların da tahriklere kapılmaması gerektiğini vurguladı.

Vali Mutlu, Genç Türkiye Zirvesi’nden ayrılırken gazetecilerin Okmeydanı olayları ile ilgili sorularını cevapladı. Olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Mutlu, şunları ifade etti:

“Evet, dün arzu etmediğimiz olaylar cereyan etti. Bunlardan en önemlisi de Uğur Kurt’un rahmetli oluşu. Kendisini tekrar rahmetle anıyorum. Kederli ailesine, dostlarına, sevenlerine ve hepimize başsağlığı diliyorum. Bir gencin bu tür olaylarda hayatını kaybetmesi hepimizi fevkalade müteessir ediyor. Zaten acılı günlerden geçiyoruz. Soma’da 301 madencimizin, işçimizin şehit oluşunu hep birlikte yaşadık, bunun yasını tutarken, ilave başka acılar yaşamayı kaldırmak çok zor. O nedenle bu acıların tekrarlanmaması en büyük dileğimiz. Bir can gittikten sonra yapacağımız en önemli şey bununla ilgili kusuru olan, bu olayda ölüme sebebiyet veren hadisenin müsebbibi, müsebbiplerini tespit etmektir. Biz, bu anlamda adli ve idari soruşturmaları başlattık. Faillerin bulunması temennimiz. Biz, olayda kendimiz ile ilgili de araştırmaları yapıyoruz. O bölgede bulunan güvenlik görevlilerimizin silahlarında balistik incelemelerin yapılması adli soruşturma, idari soruşturma olarak devam ediyor. Dün akşam Uğur Kurt’un otopsisi yapıldı. Otopsinin ardından vücutta çıkartılan çekirdekten yararlanılarak balistik incelemeleri yapılacak. Bunlar kamuoyu ile paylaşılacak. Başta Kurt’un ailesi olmak üzere herkes müsterih olsun.

Bizim için can güvenliğinin temini önemli. Ama bir kayıp varsa faillerin, müsebbiplerin yakalanması adliyenin önüne çıkarılması hepimizin görevi. Uğur rahmetlinin hemen akabinde Okmeydanı’nda başka sıkıntılar oldu. Eli silahlı kişileri ele geçirdik. Yine 3 el yapımı parça tesirli bombalı saldırı yapıldı. 7 polis memurumuz bu olayda yaralandı. Biri ağır iki vatandaşımız yaralandı. Bu ağır yaralanan vatandaşımız da az önce vefat etti. Dolayısıyla dün akşamki bombalı saldırıda parça tesirli bombalı saldırıda bir vatandaşımızı daha kaybettik. “

Tüm kesimleri itidalli olmaya çağıran Mutlu, şöyle devam etti:

“Herkesin sükûnet içinde bu olayların normalleşmesi konusunda bize yardım etmesi gerekiyor. Sükûnet ve güvenlik gerekiyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin güvenliği ile ilgili hepimiz ortak sorumluluk içinde hareket etmeliyiz. Olayları tırmandırma eğilimi içinde olanları görüyoruz, bu net. Çünkü dün akşam 7 polis memurumuzun, az önce hayatını kaybeden vatandaşımızın uğradığı bombalı saldırının yine başka saldırı yapıldı. Yine başka bir polis memuru arkadaşımız ayağından tabanca ile ateş edilmek sureti ile yaralandı. Bunlar İstanbul’da bilhassa Okmeydanı’nda provakatif olayları tırmandırmaya yönelik birtakım teamüllerin oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu tür olayların yanında herhangi bir şekilde yer almak herkes için bir risk oluşturuyor. Ben, şehrin güvenliği konusunda herkesi duyarlı olmaya, bu ajitasyonu artırmaya çalışan çevre ve mihrakları iyi tanıyarak bunlara fırsat vermemeye davet ediyorum. Süreci takip ediyoruz. Sağlanmış ortamı daha iyi noktaya taşıyacağız.

Uğur Kurt için Okmeydanı’nda saat 15.00’da cem evinde cenaze töreni yapılacak. Daha sonra Kurt, memleketine uğurlanacak. Burada temennimiz ortamın stabil, normal, huzurlu olmasıdır. Başta Kurt’un ailesi olmak üzere cenaze törenine katılacak vatandaşlarımızı kışkırtmaya, ajite etmeye yönelik tavırlara karşı uyarmayalım. Ben, hayatını kaybeden 2 vatandaşımıza Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum. Faillerin yakalanması konusunda her türlü çaba objektif olarak değerlendirilecek, kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

“Olaylarda gözaltına alınanların örgüt bağlantısı var mı?” sorusuna İstanbul Valisi, “Bunların hepsini daha sonra tek tek paylaşacağız. Bu ajitasyonları yapan örgüt ve örgütlerin yapılarını biliyoruz. Bunlar zaman zaman karşımıza çıkan yapılardır. Ama neticelendikten sonra, net olarak ilgilileri tespit ettikten sonra kamuoyu ile paylaşmak doğrudur. Bu aşamada erken bilgi ile yanlış ya da eksik paylaşımda bulunmak istemiyorum. Her şeyi netleştirelim, sonra açıklamayı yaparız.” karşılığını verdi.

“2’nci vatandaşın kimliği belli mi, çünkü yanında kimliği yoktu?” sorusunu ise Hüseyin Avni Mutlu, “Onun da kimliği ile ilgili incelemeleri emniyet araştırıyor. Onunla ilgili dün akşamdan beri araştırma yapıyoruz. Kimliği belirleyip açıklayacağız.” diye cevapladı.

Mutlu, olaylarda yaralı sayısının da 9 olduğunu bildirdi.

İstanbul Emniyeti'nden olaylarla ilgili açıklama geldi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden Okmeydanı'nda dün akşam bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklama şu şekilde:

"22 Mayıs gecesinde, illegal örgüt mensuplarınca güvenlik güçlerimize atılan el yapımı ve parça tesirli bombalar neticesinde ağır yaralanan ve kimliği henüz tespit edilemeyen bir vatandaşımız bugün saat:11.00 itibariyle vefat etmiştir. Okmeydanı'nda illegal örgütlerin saldırgan ve bölgeyi terörize etmeye yönelik eylemleri devam etmektedir. Milletimizin huzurunu ve kardeşlik duygularımızı bozmaya yönelik her türlü eylem ve girişime karşı güvenlik güçlerimizin, hukukun sınırları içerisinde kalarak, mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir. Hukuksuz hiçbir eyleme bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada müsaade edilmeyecektir"

Başsavcı Vekili: Silahların balistik incelemesi yapılacak

Okmeydanı’ndaki bir kişinin ölümüne nede olan olayla ilişkin açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ateş Hasan Sözen, polislerden 14 silah alındığını ve bunların balistik incelemesinin yapılacağını açıkladı. Olay yerinden yapılan keşfin güvenlik nedeniyle yeterli olmadığını belirten Sözen, kurşunun geliş istikametini belirlemek amacıyla ikinci bir keşif yapılabileceğini söyledi. 






 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER