ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2013 Çarşamba 09:50

Öcalan ve Başbuğ'a af senaryosu

Öcalan ve Başbuğa af senaryosu

Ergenekon ve KCK'ya birlikte af mümkün mü? Öcalan'a af senaryoları, Ergenekon davasıyla birlikte yeniden gündemde.


İlker Başbuğ'un Ergekekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılması, bir süredir devam eden af senaryolarını yeniden gündeme getirdi.

Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin, işte bu senaryonun ayrıntılarını köşesinde yazdı. Yetkin bu konuda eski MİT'çi Cevat Öneş ve PKK'lı Zübeyr Aydar'ın görüşlerini aktarıyor.

PKK'YA DA ERGENEKON'A AF

"(...)Eski MİT’in Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, daha 4 Ocak 2013 günkü Radikal’de Yavuz Oğhan’a “PKK’ya da Ergenekon’a da af gelecek” diyordu. PKK’nın önde gelen isimlerinden Zübeyr Aydar, 28 Mart 2013’te Radikal’de yayımladığımız mülakatında Öcalan barışı sağlarsa hâlâ İmralı’da tutulmasının mümkün olmadığını söylüyordu."

AK PARTİ-BDP İTTİFAKI MI?

Sonbahar aylarında çözüm sürecinin kritik bir aşamaya gireceğini belirten Yetkin, o senaryoyu böyle anlatıyor:

"Başbakan Tayyip Erdoğan Kürt sorununa siyasi çözüm amacıyla PKK ile barış arayışında bir süreci özellikle MİT aracılığıyla yürütüyor. PKK bir yandan Erdoğan ve AK Parti’den bir seçim çalımı daha yiyeceği gerginliğinde, diğer yandan Irak ve Suriye’deki gelişmelerden güç alarak tarihler açıklıyor; şimdi hükümetin önünde 1 Eylül ve 15 Ekim tarihleri var. Muhtemelen biri belirli yasal adımların ilanı, diğeri de uygulanmaya başlaması için verilmiş durumda.

Ekim, kasım ayları önemli, çünkü ondan sonra Meclis önünde 2014 Bütçesi görüşmeleri olacak, yeni yıldan itibarense Türkiye 30 Mart yerel seçimleri havasına girecek. Sonra ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri var.

Muhtemel senaryo ise şu: Eğer bu süreçte PKK kaynaklı terör eylemleri tehdidi anlaşma yoluyla Türkiye’nin gündeminden çıkarsa AK Parti ve BDP’nin uzlaşmasıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından ya da en geç 2015 Haziran genel seçimleri ardından Ergenekon ve Balyoz’dan KCK’ya herkesi kapsayan bir siyasi af söz konusu olabilir."
Bir kenara not etmekte fayda var. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER