ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Eylül 2014 Perşembe 17:35

NATO zirvesi başladı

NATO zirvesi başladı

İki günlük zirvede alınacak kararlar Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet temsil ediyor.


 

Ukrayna'daki kriz ve IŞİD tehdidinin gündeminde olduğu zirveye 60 lider katılıyor. 

Zirve'ye katılan devlet ve hükümet başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet başkanlarının yer aldığı ön sıranın sağ başında aile fotoğrafına katıldı

 Galler'de düzenlenen NATOZirvesi’nde alınacak kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu bir heyetle temsil edilen Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

Toplantının öne çıkan başlıkları arasında yer alan ve son dönemde ABD ile İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkenin “ortak ve kararlı mücadele” çağrılarını yoğunlaştırdığı terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı izlenecek politikaya ilişkin tartışmaların zirvede son ana kadar sürmesi öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklar, IŞİD konusuna NATO Zirvesi’nin sonuç bildirisinde atıf yapılacağını ancak şu ana kadar benimsenecek ortak söylem konusunda uzlaşı sağlanmadığı ve metne yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

 "Öncü Güç"e Türkiye destek veriyor 

Ukrayna krizinden çıkarılan dersler doğrultusunda oluşturulmasına karar verilen ancak sonrasında benzer nitelikli tüm krizlerde kullanılmasına karar verilen ve kriz bölgelerine yakın NATO ülkelerine 48 saat gibi kısa bir sürede kaydırılabilecek “Öncü Güç” konusuna Türkiye de destek veriyor.

NATO kaynakları, Türkiye’nin NATO operasyonlarına katkılarının ortada olduğunu ve bu oluşum için de destek verdiğinin altını çiziyor.

Ukrayna’daki kriz de NATO liderlerinin ele alacağı en sıcak konular arasında yer alıyor. NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısına katılacak olan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, krizin yarattığı güvenlik durumu hakkında bilgi verecek ve askeri destek talebini NATO liderlerine iletecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Poroşenko ile yapacağı ikili görüşme, Türkiye’nin konuya verdiği önemin bir göstergesi olarak algılanıyor.

Afganistan’da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun 2014 sonunda sona erdirilmesi ile 2015’te devreye sokulması öngörülen "Kararlı Destek" misyonunu Türkiye de destekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin Afganistan'a ve ISAF'a katkı veren ülkelerden biri olduğunu hatırlatmış ve Afganistan'ın istikrarı için Türkiye'nin çabalarının süreceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önceki konuşmalarında, zirve oturumlarında ve ikili temaslarında Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri, Dağlık Karabağ sorununu, Alman, Amerikan ve İngiliz istihbaratlarının Türkiye'yi dinlediği yönündeki iddiaları, Kıbrıs sorunu ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarını gündeme getireceğini belirtmişti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER