Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, YouTube konusunun ulusal güvenlikle ilgili olduğunu belirterek, dünyanın her yerinde, her ülkenin, ulusal güvenliğiyle ilgili bir husus söz konusu olduğunda bu konuda tedbir aldığını söyledi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile NATO karargahında bir araya gelen Davutoğlu, Twitter ve YouTube konusunda AB Komiseri tarafından yapılan açıklamalara yönelik Türkiye'nin kaygı ve kanaatlerini aktardı.
Toplantı sonrasında basına konuşan Davutoğlu, Füle'nin talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, bu tür açıklamalar öncesinde Türkiye ile istişarelerde bulunulmasının faydalı olacağını ilettiğini kaydetti. YouTube konusunun ulusal güvenlikle ilgili olduğunu belirten Davutoğlu, "Dünyanın her yerinde, her ülke kendi vatandaşlarının hukukunu korur ve kendi ulusal güvenliğiyle ilgili bir husus söz konusu olduğunda da bu konuda tedbir alır" diye konuştu.
Twitter konusunda alınan mahkeme kararlarının uygulanarak sadece o mahkeme kararlarıyla ilgili hesapların durdurulmasını istediklerini ifade eden Davutoğlu, "Bu konuda maalesef adımlar atılmadığı için bildiğiniz gibi Twitter'a geçici tedbir konuldu" dedi.
"Bu konunun sürekli olarak görüşme halinde olduğunu" ifade eden Davutoğlu, "Ümit ederiz çözüm bulunur. Bu konuyu da kendisiyle paylaştım" diye konuştu.
Sızdırılan görüşmelerin NATO toplantısında gündeme gelmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Davutoğlu, "NATO'da Türkiye'nin bu konulardaki ciddiyeti herkes tarafından bilinir. Şu ana kadar da kimse sızdırılan hususlarla ilgili kanaat beyan etmedi. Bizim yaptığımız açıklamalar zaten herkes için yeterli, açıklayıcı unsurlardı. Hiçbir meslektaşım bu konularda herhangi bir şekilde görüş beyan etme ihtiyacı hissetmedi" dedi.
Davutoğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak ise hemen hemen tüm bakanların, "Türkiye'de siyasi istikrarı tekrar teminat altına alıcı sonuç alınması, seçimlerin açık ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmiş olması ve AK Parti ile hükümetin sağladığı başarı dolayısıyla" kendisini tebrik ettiğini söyledi.
- Tatarların güvenliğine vurgu
NATO toplantısının ana gündem maddeleri arasında yer alan Rusya ile ilişkiler konusunda Türkiye'nin, masa etrafında oturan bütün ülkelerden farklı bir özelliğe sahip olduğunu söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Ukrayna ve Rusya ile aynı anda komşu olan iki ülkeden biriyiz. Birisi Polonya, birisi biz. Ama Türkiye'nin farkı, Kırım'a doğrudan erişimi olan yegane ülke olması. Bu çerçevede de bütün bu görüşmelerin Karadeniz'de istikrarı koruyucu ve özellikle Tatarların güvenliğini temin edici olması gerektiği konusunda kanaatlerimizi paylaştık."
- Kıbrıs mesaisi
Füle ile görüşmesinde olduğu gibi Davutoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmelerde de ana gündem maddesi Kıbrıs sorunu oldu.
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin iki görüşmede de detaylı şekilde ele alındığını belirten Davutoğlu, İngiltere'nin garantör ülke olarak daha fazla devreye girmesini hep teşvik ettiklerini, ABD'nin de son dönemde gayet olumlu katkıları olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, "Müzakerelerin hızlandırılmasını istiyoruz. Kıbrıs Türk tarafı da bunu istiyor. Şu andaki momentum son derece olumludur ancak bunun neticeye odaklı olması önemli yoksa zamana oynanan ya da geciktirilen bir sürecin faydalı olacağı görüşünde değiliz" dedi. Davutoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.
Davutoğlu, Amerikan ve İngiliz mevkidaşlarının yanı sıra Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile bir araya geldi.