ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Kasım 2013 Cumartesi 16:24

Nasıl bir ekmek yiyoruz.

Nasıl bir ekmek yiyoruz.

Ekmekte ve diğer gıdalarda kullanılan katkı maddeleri ile ilgili soru işaretleri bitmek bilmiyor.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada ekmek üretiminde sadece un, tuz, su ve maya kullanılacağı söylemişti. Sadece un, tuz, su ve maya üretildiğini düşündüğümüz ekmek içinden gün geçtikçe yeni katkı maddeleri ortaya çıkıyor, başbakanın açıklamasının uygulamada havada kaldığı ve ekmek üreticilerinin henüz daha yayınlanan tebliği uygulamadıkları gözükmektedir. Son olarak da sistein maddesinin ekmek üretiminde kullanıldığı iddia ediliyor. 

A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre Programında  market raflarında ambalajlarla satışa sunulan ekmeklerde çok sayıda gıda katkı maddesi olduğunu tespit edildiği, üstelik unlu mamullerde kullanımı yasaklanan L-Sistein E 920- E 921’in ( Domuz ya da insan kılından üretilen gıda katkı maddesi) de piyasada yoğun olarak satıldığını ortaya çıkarıldığı anlatıldı. 

Özellikle baklavalık yufka, pizza ve pide hamurunda kullanılan bu katkı maddesi, hamurun yoğrulup, kolayca açılmasını sağladığı için üretici tarafından tercih ediliyordu..

TARIM BAKANLIĞI “SİSTEİN”İN UNLU MAMÜLLERDE KULLANIMI YASAK”

Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri, Kodeks Daire Başkanı Salman Ayaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başbakanı Halil İbrahim Balcı, Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut ve Ekmek Üreticisi Emine Şahin konuk oldu…

Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı programda söz alan Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı “Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığı açısından hiçbir sakıncası yok. Bakanlığın izin verdiği katkı maddeleri kullanılıyor. Fırında satılan ekmeklerde vatandaşın içi rahat olsun. Ambalajlı ekmeklerde raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi olmak zorunda.” açıklamasında bulundu..

Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Salman Ayaz da sistein adlı gıda katkısının 30 Haziran’da yasaklandığını belirtirken, Deşifre ekibinin elde ettiği sonuçları Bakanlık ile paylaşması durumunda gereğini yapılacağını belirtti…

 Peki vatandaş ekmek alırken nelere dikkat etmeli ? Alınan bunca tedbir ve yasağa rağmen gıda terörünün önüne neden geçilemiyor?

 

SİSTEİN NEDİR?

Sistein (Cys, C) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde kükürt grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Non esansiyel ve glukojeniktir. 20 aminoasit arasında sadece sistein yan zincirinde fonksiyonel bir thiol grubu bulundurur. Thiol gruplarinin okside olmasıyla iki sistein arasında disülfit bağı oluşturulabilir. Bu bağın oluşumu geri çevrilebilir bir reaksiyondur. Disülfit bağlarını oluşturabilmesi sebebiyle sistein birçok proteinin üç boyutlu yapısının oluşturulmasında belirleyici rol oynar.
Sistein, reaktif bir hidrosülfür grubu barındırır ve bazen diğer sistein kalıntıları ile, “disülfit köprüsü” (-SS-) adı verilen kovalent bağlar yapar. Bu köprüler genelde aynı polipeptid zincirinde birbirinden uzakta bulunan veya iki farklı polipeptid zincirine ait sisteinler arasında kurulur. Özellikle hücre dışında fazlaca fiziksel ve kimyasal etki altında kalan pProteinlerin karmaşık yapılarını korumaları, bu disülfit köprüleri sayesinde olur.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER