ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2013 Perşembe 16:54

Nabi Avcı'dan son dershane açıklaması

Nabi Avcıdan son dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanelerin kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptı.


Bakan Avcı "Özel okula dönüşme kriterlerimizde esneklik sağlayacağız, böylece dershanelerin 5'te 1'i'nin özel okula dönüşebilme kabiliyetleri var, bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Merkezinde milletvekillerine dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesine yönelik çalışmalara ilişkin yaptığı bilgilendirmenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nabi Avcı, Salı günü dershane sektörünün 3'te 1'ini temsil eden şemsiye kuruluşlar ve dershane sahipleriyle bir toplantı yaptığını, bu toplantıya ilişkin basın açıklaması ya da toplantısı yapmayı duyurmadıklarını ancak toplantıya katılan tarafların onayını aldıktan sonra basın açıklaması yapıldığını anlattı. Basın açıklamasında medya organlarına yönelik bir akreditasyon uygulandığı iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Bakan Avcı, toplantı bitiminde tarafların, "burada güzel şeyler konuştuk, biz konuştuklarımızı kamuoyu ile zaten paylaşacağız" ifadeleri üzerine ortak basın açıklaması yapmaya karar verdiklerini söyledi.

"Özel okula dönüşmeyenler, mevcut altyapılarıyla akademik liseye dönüşebilirler"

Milli Eğitim Bakanı Avcı, yapılmak istenen işin mahiyetini, özel okula dönüşme sürecinin nasıl işleyeceği, açık lise veya akademik lise uygulamasının kriterlerini milletvekillerine anlattığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bunlara dönüşemeyecek olanlara öngördüğümüz etüt eğitim merkezleri nasıl işleyecek, etüt eğitim merkezlerinin statüsü nedir, okuma salonları iddia edildiği gibi kapatılacak mı? Etüt eğitim merkezleri de kapatılıyormuş doğru mu, sorularına yanıtlar verdim. Arkadaşlarımız bunların doğru cevaplarını biliyorlar, ama bir kısmı kendi seçim bölgelerinde farklı sorulara muhatap oldukları için bir kere daha bunların net bir biçimde konuşulmasını arzu ettiler. Biz de kendilerine bunları izah ettik.

Özel okula dönüşme kriterlerimizde bir esneklik sağlayacağız, böylece mevcut dershanelerin muhtemelen 5'te 1'i, belki daha azı bu kriterlerin esnetilmesiyle özel okula dönüşebilme kabiliyetleri var, bunu sağlamaya çalışıyoruz. Özel okula dönüşme kriterlerini sağlayamayanlar için geliştirdiğimiz açık lise veya akademik lise önerisinin içeriğini anlattık. Mevcut dershanelerin, dershane olmak için bugün de yürürlükte olan kriterleri var, bunların da asgari standartları var, MEB tarafından izin verdiğimiz standartlar vardı, dedik ki bu standartlar açık lise veya akademik liseye dönüşmek için yeterlidir. Özel okula dönüşmeyenler mevcut alt yapılarıyla akademik liseye dönüşebilirler. Bu akademik liselere kimler gidecek, kimlerin öğrenci olması uygun görülecek konularla ilgili dershaneci arkadaşların önerilerini paylaştık. "Bu da olmaz, bunu da istemiyoruz, bize başka imkan sağlayın" diyenlere de etüt eğitim merkezi olabilirsiniz, bu öneriyi getiriyoruz. Etüt eğitim merkezleri ücretsiz olmak koşuluyla açılabilir."

Bakan Avcı, "Milletvekili arkadaşlarımıza mümkün olduğunca hiç kimseyi mağdur etmeyecek bir geçişle Türkiye'nin bu sorununu çözeceğimizi anlattık" dedi.

AK Parti grubu içinde konuya ilişkin farklı sesler olup olmadığı sorusu üzerine de Bakan Avcı, "Zamanlamaya ilişkin, bunun belli bir vadeye yayılması, seçim sonrasında yapılması gibi milletvekillerinin ilettikleri düşünceler var. Sayın Başbakanımız Rusya dönüşünde 'bu konuyu çok kokutmamak lazım' dedi. Konuyla ilgili yalan yanlış bir takım spekülasyonlar yapılıyor, olacak şeyler olmayacakmış gibi, olmayacak şeyle olacakmış gibi takdim ediliyor, bütün bunları önlemek bakımından bu işi bir an önce neticelendirmek en doğrusudur. Uzadıkça bu konunun Başbakanın tabiriyle kokutulması tehlikesi var, onu kokutmamak lazım. Bunu arkadaşlarımızla paylaştık, onlar da bunu anlayışla karşıladı" yanıtını verdi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER