ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2013 Pazartesi 14:15

Nabi Avcı'dan dershane için yeni formül

Nabi Avcıdan dershane için yeni formül

Dershaneler özel okula dönüşmeyen açık lise mi olacak?


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin yüzde 20'sinin özel okula dönüşme kabiliyeti olduğunu belirterek diğer dershanelerin açık liseye dönüşebileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü ile ilgili hazırlanacak yasa tasarısı için Türkiye genelinde bu hafta 8 ayrı çalıştayla dershane sektöründe çalışan girişimciler, öğretmenler, veliler ve öğrenciler ile bir araya geleceklerini açıkladı.

Çalışmanın bu hafta tamamlanacağını belirten Avcı, “Bu hafta çalışmaları yapar, son alternatifler demetini oluşturarak Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki toplantısına sunarız. Bunun hükümet tasarısı haline dönüşme süreci var. İlgili uzman arkadaşlar, kanun yapım tekniği, Başbakanlık Kanunlar ve Kararnameler Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Müşavirliği tasarının ayrıntı ve teknik özellikleri üzerinde çalışırlar. Ama zaten bütçe görüşmeleri başladı. O zamana kadar bütçe Genel Kurul'a iner. Bütçe arasında olmaz. Ocağa kadar sürer, ondan sonrası tamamen Meclis takvimine bağlı.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği ‘Millî Eğitimde Neler Oluyor?’ konulu panele katıldı. SETA Direktöre Bekir Gür’ün sunumuyla başlayan panelde Avcı, sosyal medyadan ve salondan gelen sorulara cevap verdi.

Dershanelerin dönüşümü ile ilgili çalışmaların 10 yıldır AK Parti'nin programında ve hükümet çalışmalarında yer aldığını belirten Avcı, “Bizim hazırlıklarımız 10 yıldır muhtelif hızlarda ve tonlarda devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Belgesi'nin ön gördüğü çerçevede 2014 sonu itibariyle dershanelerin dönüşümü sağlanacak. Araştırmalarımıza göre mevcut dershanelerin yüzde 20’si özel okula dönüşebilme kabiliyeti ve imkanına sahip. Onlar bir kenara bırakılırsa yüzde 80’i için bir dönüşüm programı hazırlamak gerekti. Bu hazırlıkları 2 yıldır sürdürüyoruz. Geçen hafta tamamladığımız hazırlıklarımızı son bir defa ilgili paydaşlarla görüşmek için 7 ilde 8 çalıştay gerçekleştiriyoruz. 8 çalıştayla dershane sahipleri, yöneticileri ve öğretmenleri ile ilgili bütün paydaşlarla buluşuyoruz. Bunu açıklayınca 'siz tasarıyı hazırlamışsınız şimdi bize tebliğ için bu tür çalıştayları düzenliyorsunuz, bizden öneri almak için değil hazırlıklarınızı bize kabul ettirmek için bu çalıştayları yapıyorsunuz' gibi bir algı oluşturulmaya çalıştırılıyor. Bu doğru değil. 2 yıldır somut dönüşüm koşullarını ilgili paydaşlarla hem yüz yüze hem anketlerle hem de sormacalarla belirlemeye çalışmışız." diye konuştu.

"ÖZEL OKULA DÖNÜŞEMEYENLER YÜZ YÜZE EĞİTİM VERİLEN AÇIK LİSEYE DÖNÜŞSÜN"

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Yasası'nın ardından lise eğitiminin bütün Türk vatandaşları için zorunlu hale geldiğini, bu nedenle liselere olan talebin arttığını anlatan Avcı, şunları söyledi: “Bu talep arttı ve çeşitlendi. Bazı yerlerde çalışan insanlar, farklı gerekçelerde örgün eğitime katılmak istemeyenler, mevsimlik isçi çocukları olmak üzere bunların hepsini gözeterek açık liseyi çay nüfusu hizmetine açtık. Yaşı geçmiş yetişkinler değil, herhangi bir nedenle örgün eğitime devam edemeyen çocuklar için açık liseyi imkan olarak sisteme dahil ettik. Dershanelerin dönüşüm sürecinde bu imkanı değerlendirebiliriz geçiş yöntemi olarak. Adı açık lise olur mu olmaz mı konuşuyoruz. Onlar açık lise adının cazip olmadığını ve daha iyi anlatılabileceğini söylüyorlar. Bugün mevcut açık lise uygulaması var. Burada 1 milyon 200 bin çocuk okuyor. Uygulamaya göre yıl başı kitapları alıyorlar, halk eğitim merkezlerinde ve evlerinde çalışıyorlar. Sınavlara giriyorlar. Bunun çok nitelikli eğitim olmayacağı açık. Bu fırsattan istifade açık lise uygulamasına bir nitelik kazandıralım diyerek, bu imkanları bir araya getirerek, özel okula dönüşme kabiliyeti olmayan dershanelerin özel okullar için istenen yüksek standartları istemeyen açık liseye dönüşsünler, ama şimdi uygulama gibi devam zorunluluğu olmayan değil örgün liselerde nasıl 40 saat yüz yüze eğitim varsa buralarda da asgari bir yüz yüze eğitim süresi olsun.”

"ÜCRETSİZ OLMALARI KOŞULUYLA ETÜT EĞİTİM MERKEZLERİ AÇILABİLİR"

Özel etüt merkezleri ve okuma salonlarının çalışmada olmadığını vurgulayan Avcı, “Okuma salonları ile ilgili herhangi bir yaptırım ve kapatma ve dönüştürme yok. Bunlar zaten gönüllü kuruluşlar ve yerel yönetimler tarafından açılan yerler. Buralarla ilgili hiçbir şey öngörmüyoruz. Öngörmeyi de düşünmüyoruz, bunlar faaliyetlerine devam edecekler. Etüt merkezleri kabaca 3’e ayrılıyor. Bir ileri kreş gibi düşünülen çalışan anne babaların çocuklarını emanet ettikleri ücretli derslere yardım ve hobi faaliyetleri yapılan etüt eğitim merkezleri. Bunlar ilkokul çağındaki çocuklar, çalışan anne babaların çocukları. Bunlarla ilgili sorun yok. İkincisi bizim açtığımız, devlet olarak Kalkınma Bakanlığı desteği ile açtığımız doğu ve güneydoğu Anadolu’da dezavantajlı kesimlere yönelik çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak, kötü alışkanlıklardan korunma gibi eğitsel ve sosyal amaçlarla açılan kurumlar. Bunlar ücretsiz hizmet veriyor. Bir de etüt eğitim merkezleri altında paralı dershanecilik yapılıyor. Dershaneciliğin bugünkü hali ile getirdiği külfetleri üstlenmek istemeyenlerin buldukları formül. Bunların dönüşmesi lazım. Ücretsiz olmaları koşuluyla etüt eğitim merkezleri açılabilir. Gönüllü hizmetler için zaten sürüyor, destek de var.” şeklinde konuştu.

"ŞUBAT AYI ATAMASI BRANŞ VE BÖLGESEL DAĞILIMA GÖRE YAPILACAK"

Bakanlık olarak şubat ayında 10 bin öğretmen ataması planlamaları olmadığını belirten Avcı, “Şubat ayındaki 10 bin atama açıklaması için Başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Biz şubatta atama yapamayacağımızı, kadro alamayacağımız düşünüyorduk. Sayın Başbakan ocak ayı itibariyle emekli olacak öğretmenlerin yerinin hemen doldurulması talimatı verince bu bizi çok rahatlattı. Ağustos ayında yapılacak planlamamızda vardı. Alınacak kadroların branş ve bölgesel dağılım konusunda bundan önce uyguladığımız yöntemi uygulayacağız. En çok ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek. Bir de en acil ihtiyaç kriterimiz var. 8. sınıflarda merkezi sorularla yapılan yazılı sınavlar var. İstiyoruz ki bütün çocuklar, Türkiye’nin her yerinde 8. sınıf okuyanlar bu yazılılara eşit şartlarda hazırlanabilsinler, o derslerle ilgili öğretmen açıkları minimize edilsin. Bundan önceki atamada bunu yaptık. 6 derse 8. sınıf dersleri boş geçmeyecek şekilde ağırlık verdik. Atama kontenjanını ona göre verdik.” diye konuştu.

Dershanelerin dönüşümü ile ilgili çalışmaların bu hafta tamamlanacağını anlatan Avcı, “Bu hafta çalışmaları yapar, son alternatifler demetini oluşturarak Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki toplantısına sunarız. Bunun hükümet tasarısı haline dönüşme süreci var. İlgili uzman arkadaşlar kanun yapım tekniği, Başbakanlık Kanunlar ve Kararnameler Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Müşavirliği tasarının ayrıntı ve teknik özellikleri üzerinde çalışırlar. Ama zaten bütçe görüşmeleri başladı. O zamana kadar bütçe Genel Kurul'a iner. Bütçe arasında olmaz. Ocağa kadar sürer, ondan sonrası tamamen Meclis takvimine bağlı. Önce ilgili komisyona, Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Komisyonu'na gider. Komisyonda tartışılır, inşallah güzelce tartışılır. Nezaketle tartışılır. Sonra oradan Genel Kurul'a iner. Burada da Meclis'in takdiri.” açıklamasında bulundu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER