ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2013 Pazartesi 09:31

Muhammed Mursi'ye Türkiye'yi sordular

Muhammed Mursiye Türkiyeyi sordular

Darbeyle görevinden alınan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin her gün sorgulandığı ortaya çıktı.


Bazı günler 5 saate kadar çıkan sorguda Mursi, gizli belgeleri yabancılara vermekle suçlandı. Mursi tüm iddiaları reddetti.

Askeri istihbarat görevlileri 3 Temmuz'da darbeyle devrilen ve o günden beri kendisinden haber alınamayan Muhammed Mursi'yi düzenli olarak sorguladı. AP haber ajansının askeri yetkililere dayandırdığı habere göre gizli bir tesise götürülen Mursi'nin yeri zırhlı araçlarla 3 kez değiştirildi. Kahire dışında tutulan Mursi'nin televizyon izlemesine ve gazete okumasına izin verilmiyor.

‘MEŞRU CUMHURBAŞKANIYIM'

Başlangıçta konuşmayı reddeden Mursi daha sonra sık sık "meşru cumhurbaşkanı" olduğunu vurguladı. Bugün gazetesinin haberine göre, Başsavcılık, Mursi'yi Hamas'la işbirliği yapmak ve 14 mahkumûn ölümüne neden olmakla suçlamış, 15 günlük hapis cezası vermişti. Mursi bu iddiaları reddetti.

TÜRKİYE DE SORULMUŞ

İstihbarat ajanları Mursi'nin yurtdışı gezilerinde yabancı liderlerle yaptığı görüşmeleri detaylı olarak sorguladı. Eylül ayında Ankara'ya gelen Mursi'nin Türkiye ve Katar ile ilişkileri, Hamas'la bağlantıları da sorgulamada gündeme gelmiş.
Gizli ses kayıtları dinletildiğinde Mursi çok sinirlendi ve kendisine cumhurbaşkanına gösterilmesi gereken saygıyla davranılması gerektiğini söyledi. Mursi'nin tutulduğu yerde orucunu tuttuğu, sorgulama olmadığında da Kur'an okuduğu belirtildi.

‘AMAÇ İHVAN'I YASAKLAMAK'

Sorguda görevi sırasında Müslüman Kardeşler (İhvan) ile ilişkileri sorulan devrik lider, devletin gizli belgelerini İhvan'a vermekle suçlanıyor. Mursi'nin göreve geldikten sonra askeri istihbarattan brifing aldığı toplantıya 19 İhvan yetkilisini davet ettiği belirtiliyor. Duruma itiraz eden binbaşıya "Burada yabancı yok" diyen Mursi birkaç hafta sonra onu görevden almış. AP haber ajansı sorguda elde edilen bilgilerin İhvan'ın tamamen yasaklanmasında kullanılabileceği 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER