ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2013 Cumartesi 10:33

Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepkiler


İstanbul, İzmir, Antalya ve Erzurum'un da aralarında bulunduğu 15 ilde akşam saatlerinde ve gece boyunca, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarca protesto edildi.
İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Mısır ve Suriye'deki katliamlara dikkati çekmek için İstanbul Saraçhane Parkı'nda eylem yaptı.
Parkın çevresine ve içine, Seyyid Kutub, Şeyh Ahmet Yasin, Mehmet Akif Ersoy, Aliya İzzet Begoviç ve Malcom X'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.
Parktaki Fatih heykeline de Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetler, katliamı kınayan yazılar, fotoğraflar, posterler ve karikatürler asıldı.
Konuşmaların yapıldığı platformun arka tarafında, üzerinde Türkçe, Arapça, İngilizce "Kardeşlik bedel ise Mısır'a destek zamanı", "Adeviyye'ye kardeş meydan Saraçhane" yazıları yer aldı. Platforma ayrıca tahtadan yapılmış iki büyük Rabia işareti de yerleştirildi.
- Van'dan yola çıkan "Mısır Gönüllüleri"nden eyleme destek
Katliamları protesto etmek için Van'dan yola çıkan ve kendilerine "Mısır Gönüllüleri" adını veren bir grup da eyleme destek verdi.
Bu arada, Saraçhane Parkı'nın isminin "Adeviyye Özgürlük Meydanı" olması için kampanya başlatıldı. Bu kapsamda, hazırlanan formlar doldurulması için eylemcilere dağıtıldı.
-İzmir
Konak Meydanı'nda, "Genç Hareket İzmir" adlı sivil oluşum tarafından çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da desteğiyle Mısır ve Suriye'deki katliamları protesto amacıyla eylem düzenlendi.
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelenlerin de yer aldığı eylemde katılımcılar, "Darbeci Firavunlar döktükleri kanda boğulacak", "Suriye'de,Mısır'da direnişe bin selam", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Birleşmiş Milletler nerede" ile Arapça olarak "Guta yaşıyor, insanlık öldü" ve "Halepçe'nin ve Guta'nın katili birdir, Baas'dır" yazılı döviz ve afişler taşıdı.
-Suriyeliler de meydandaydı
Eyleme bir grup arkadaşıyla katılan Suriyelilerden Deysen Şiti, bu meydana gelerek Guta'da yapılan kimyasal silah saldırısını protesto etmek aynı zamanda kendilerinden hiç de farklı olmayan acılar yaşayan Mısırlı kardeşlerine destek vermek istediklerini ifade etti.
Konak Meydanı'nda, akşam namazının kılınmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan eylemde, katılımcılar Türkçe ve Arapça sloganlar attı. "Kahrolsun Esed, kahrolsun Sisi", "İhvan'a selam, direnişe devam" ve Suriyeliler tarafından Arapça olarak "Özgür Suriye, Beşşar dışarı" sloganlarının meydanda yankılandığı eylemde, sık sık tekbir getirildi.
Konuşmaların ardından meydanda yatsı namazı kılan katılımcılar, daha sonra dağıtılan Kur'an-ı Kerim sayfalarını okuyarak topluca hatim indirdi ve hatim duası yaptı.
İzmir'de 3 gün süreyle aynı saatte düzenlenecek eylem, "Grup Genç"in verdiği konserle sona erdi.
-Antalya
"Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu" tarafından düzenlenen etkinlik dolayısıyla Hacet Meydanı'nda kurulan çadırların önünde akşam namazını kılan grup, Mısır ve Suriye'deki mazlumlar için dua etti.
Duaların ardından çocuklar namaz kılınan hasırlara uzanarak Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepki gösterdi.
İHH Alanya Temsilcisi Alparslan Aslan, darbe günüMısır'da olduğunu kaydederek, ilk gün katliamda 270 kişinin öldüğünü anlattı.
Aslan, şöyle konuştu:
"O gece şehitler kaldırılırken bir şehidin hadisesi beni etkiledi. Şehit yaralıydı. Su vermek istediğimizde 'oruçluyum' dedi ve içmedi. Az sonra da şehit oldu. Bu, beni çok etkiledi. Yine biri Kelime-i Şehadet getirmek istedi, olmadı. Kalemle yazmaya çalıştı. Burada şehitlerin uğraşlarını, emeklerinin karşılığını almak için kararlı gördüm. Bu mücadeleyi bırakmayacaklarını söylediler. Bu sıkıntıyı şimdi yaşamasalar ileride daha kötü olacağını biliyorlar. Allah yardımcıları olsun."
-Erzurum
Erzurum'da sivil toplum kuruluşlarının organizasyonuyla Mısır ve Suriye'de katledilen Müslümanlar için teheccüd namazı kılındı.
Saat 02.30'da tarihi Yakutiye ilçesindeki Lala Paşa Cami'de kılınan teheccüd namazına siyasi partilerin yöneticileri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Namazdan önce camiye gelen bazı vatandaşlar, Mısırve Suriye'de katledilenler için Kur'an okurken, bazıları da dua etti.
Teheccüd namazının ardından cemaat sabah namazını da kılarak, Mısır ve Suriye halkı için dua etti.
-Konya
Konya'da, İnsan ve Medeniyet Hareketi üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ve Suriye'de halkı hedef alan kimyasal silah saldırısına tepki gösterdi.
Kültürpark'ta bir araya gelen çok sayıda vatandaş, tekbirler getirip, "Rabia" işareti yaparak, Mursi lehine sloganlar attı.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, yaptığı konuşmada, Müslümanların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Mısır'da ve Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalamayacaklarını belirten Selvi, " Ankara'da düzenlenecek mitingimizde Mısır halkının sesini tüm dünyaya duyuracağız. Darbeci katilleri, zorbaları oradan indirmek için Rabia Meydanı'nda hakkın mücadelesini veren insanlarla kalplerimizi birleştirdik" dedi.
Konuşmaların ardından, Mısır'da ve Suriye'de yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi sunuldu. Alanda toplanan vatandaşlar, yatsı namazı kılıp, Kunut duaları okuduktan sonra dağıldı.
-Kocaeli
Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu üyesi bir grup da katliamları protesto etmek için Sekapark'ta toplandı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bir araya gelen platform üyeleri, parkta akşam namazı kıldı.
-Sivas
Sivas'taki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan,Mısır'ın darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını ve bayraklarını taşıyan grup, katliama tepki gösterdi.
Mısır'daki katliamda ve diğer İslam ülkelerinde hayatını kaybeden Müslümanlar için okunan duanın ardından gruhtakiler bir süre oturma eylemi yaptı.
Eyleme AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve AK Parti Sivas İl Başkanı Burhanettin Kuru da katıldı.
Öte yandan, "Buruciye Yaz Akşamları" etkinlikleri kapsamında Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilmesi planlanan Türk Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan konseri Mısır'daki olaylar nedeniyle iptal edildi.
- Erzincan
Erzincan Mısır Direnişi İle Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etti.
Platform üyeleri, akşam namazının ardından ''Mısır İçin Dua Saati'' etkinliği için Erzincan Belediyesi Kültür Evi arkasında toplandı.
Bazı platform üyeleri, Muhammed el-Bilteci'nin kızı Esma'ya yazdığı veda mektubunu dinlerken gözyaşlarını tutamadı.
Gruptakiler, Mısır ve Suriye'de öldürülenler için dua okuyarak, Mısır'daki olaylarla ilgili sinevizyon gösterisini izledi.
-Bolu
İHH Bolu İl Temsilciliği önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen grup, belediye önünde bir araya geldi.
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafının ve Rabia işaretinin bulunduğu pankartları meydanın çevresine asan grup, yatsı namazını kıldı. Namazın ardından Bolu Müftüsü Mehmet Şahin dua okudu.
-Karabük
Karabük Gençlik Hareketi önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen grup, belediye önünde bir araya geldi.
"Sabır, savaş, zafer", "Müslümanlar kardeştir", "kardeşlik bedel ister'", "zulmü alkışlayamam", "Müslüman dua et", "Müslüman ayağa kalk", "yanıyor Suriye, yanıyor Mısır, ey insanlık otur, sıfır" yazılı pankartlar açan grup, caddede hilal şekilini alarak Rabia işareti yaptı.
Gruptakilerden Edibe Feyza Güney, "Kardeşim Sen Özgürsün" adlı şiiri okudu.
-Samsun
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarnın desteklediği grup, Büyük Cami'de kıldıkları akşam namazının ardından avluda toplandı. Kur'an-ı Kerim okuyan grup, Mısır ve Suriye halkı için dua etti.
Grup adına konuşan Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) üyesi Mustafa Genç, Mısır ve Suriye'deki kardeşlerine destekte bulunduklarını, onların yanında olduklarını söyledi.
Yıllardır İslam aleminde kan aktığını ifade eden Genç, ''Müslüman coğrafyasında Mısır'da, Suriye'de, Irak'ta, Afganistan'da oluk oluk kan akıyor. Zalimler ve darbeciler kendi insanlarını öldürüyor. Darbeciler halkın vicdanını yok sayan canilerdir. Bu, tarihte de böyle olmuştur. Her gün yüzlerce çocuk zalimler tarafından öldürülmektedir. Müsülüman kardeşlerimiz batıdan medet beklemesin. Onların medetleri de yoktur vicdanları da'' diye konuştu.
-Sakarya
Katliamları protesto etmek için Atatürk Lisesi önünde toplanan grup, "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Suriye'de, Mısır'da direnişe bin selam" ve "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar" yazılı dövizler taşıyarak, çeşitli sloganlar attı.
Çark Caddesi boyunca yürüyerek, Kent Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Sakarya Şube Başkanı İbrahim Guli, Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi'nin yaptıklarının hesabını vereceğini söyledi.
Guli, Sisi'nin kendi sonunu hazırladığını belirterek, "Bak, şiirlere konu olmuş Sakaryam nasıl ayağa kalktı. Sakarya ayağı kalkmışsa 'senin sonun gelmiş' demektir. İhvan'a selam olsun. Korkmadan kurşunlara siper olan şehitlere, hakkın yanında olanlara ve Mursi'ye selam olsun. Zalim, yaptığı zulümle boğulacak ve İslam dünyası birleşecek çünkü geliyoruz, tabuları yıka yıka geliyoruz" şeklinde konuştu.
Grup, duanın ardından dağıldı.
-Nevşehir
Nevşehir'de Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepki mitingi düzenlendi.
30'a yakın sivil toplum örgütünün desteklediği "Nevşehir'de Mısır'a Destek Platformu"nun organizasyonuyla Borsa kavşağında toplanan, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Ebubekir Gizligider ve Erdal Feralan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, MHP İl Başkanı Göksel Taşcı, ilçe ve belde belediye başkanlarının da aralarında olduğu grup, belediyenin mehter takımı eşliğinde slogan atarak mitingin yapılacağı Telekom Meydanı'na kadar yürüdü.
Miting alanında konuşan İnsani Yardım Vakfı ( İHH) Nevşehir Temsilcisi Abdülbaki Öncül, ramazanda saldırı yaparak Mısır'da 300'den fazla Müslüman'ı şehit edenlerin, batının desteğini alarak binlerce Müslüman'ı şehit ettiklerini söyledi.
Darbecilerin tek millet olduğunu, en belirgin özelliklerinin de masumları katletmek olduğunu belirten Öncül, "Memleketleri küresel güçlere peşkeş çekerler. Darbeye 'darbe' demeyenler, akan kana seyirci kalanlar da en az Mısır'daki askeri darbenin sorumlusu Sisi kadar kirli, alçak ve canidir" dedi.
Konuşmaların ardından miting dua ile sona erdi.
-Isparta
Hükümet Meydanı'nda düzenlenen protestoya çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ile vatandaşlar katıldı. Türkiye ve Mısır bayrakları taşıyan protestocular, katliamları lanetleyen sloganlar attı.
Bazı protestocular, Muhammed el-Bilteci'nin kızı Esma'ya yazdığı veda mektubunu dinlerken gözyaşlarını tutamadı.
Gruptakiler, Mısır ve Suriye'de öldürülenler için kıldıkları gıyabi cenaze namazının ardından dağıldı.
-Batman
Gülistan Caddesi'nde düzenlenen mitinge katılan yüzlerce kişi Suriye'deki katliamı kınadı.
Ölenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması okundu.
Miting, yapılan duayla sona erdi.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER