ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2013 Çarşamba 08:19

Milyonlarca genci ilgilendiren dolandırıcılık!

Milyonlarca genci ilgilendiren dolandırıcılık!

Merdivenaltı sanal eğitim furyası patladı. Öğrencileri "dershaneler kapandı" diye kendi sitelerine yönlendiriyor...


Dershanelerin kapatılacağı spekülasyonlarıyla birlikte ‘interaktif yayın dolandırıcıları’ türedi. Başbakanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden aradıklarını söyleyen dolandırıcılar, “Torba yasa ile dershaneler kapatıldı.” diyerek öğrencileri sitelerine üye yapıyor. Bu sitelerin 5 bin liraya pazarladığı dersleri birçok deshane öğrencilerine bedava veriyor.

Dershanelerin kapatılacağı yönündeki tartışmalar dolandırıcıları harekete geçirdi. Öğrenci ve velilerin telefon numaralarını ele geçiren interaktif yayıncılar, “Torba yasa ile dershaneler kapatıldı” vaadiyle öğrencileri sitelerine üye yapıyor. Bununla da yetinmeyip “Başbakanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden arıyoruz” diyerek güven sağlamaya çalışıyorlar. Oysa interaktif yayıncıların yıllık 5 bin liraya varan ücretlerle internet üzerinden verdiği dersleri, çok sayıda dershane öğrencilerine bedava sunuyor. 

Zaman gazetesinini haberine göre, Türkiye’nin her yerinde bulunan satış elemanları, aradıkları kişileri “Dershaneler kapatıldı. İnternet üzerinden eğitim serbest. Çocuklarımıza çok daha uygun fiyatla eğitim verebiliriz.” diyerek ikna etmeye çalışıyor. Bursa’da bu amaçla bir velinin evine giden rehberlik uzmanı O. Kaya da, şu anda 980 liraya öğrenci kaydı yaptıklarını, eylül ayından itibaren fiyatın bin 200 liraya yükseleceğini belirterek çalıştığı siteye üye topluyor. Benzer olaylar birçok ilde yaşanırken Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını vurguluyor. Polat, dershanelerin özel okula dönüşme sürecinin ise uzun zaman alacağını ifade ediyor.

‘Dershaneler kapatılacak’ sözünün bile merdivenaltı kurumların belirmesine yettiğine dikkat çeken Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, söylem gerçekleştiğinde ortaya çıkacak tabloyu hayal edemediğini söylüyor. Polat, dershanelerin öneminin merdivenaltı şirketlerin insana verdiği zararla daha iyi anlaşılacağını ifade ediyor. Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç da çok sayıda veliden benzer şikâyetler aldıklarını belirterek dershanelerle ilgili tartışmaları fırsat bilerek haksız kazanç elde etmek isteyenlere izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Turgay Polat, tartışmaların merdivenaltı kurumlara davetiye çıkardığına işaret eden Polat şu değerlendirmeyi yapıyor: “Denetlenmeyen, nasıl bir eğitim verdiği belli olmayan bu yayıncıların eğitime nasıl zararlar vereceğini hesap bile edemeyiz. Denetlenen, devletin koyduğu kurallar çerçevesinde faaliyet gösteren dershanelerin ne kadar önemli olduğu, sayıları artmaya başlayan merdivenaltı şirketlerin insanlara verdiği zararla daha iyi anlaşılacak.”

Özel Dershaneler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü’ye göre de bu eğitim-öğretim yıl, içinde dershanelerin kapatılması söz konusu değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelere vermiş olduğu yasal haklar çerçevesinde 2013-2014 kayıtları yapıldı. Gerek kayıt olacak veya kaydını yapmış öğrenciler için gerekse de kurumlarıyla sözleşmesini yapmış öğretmenler açısından yasal güvenceden dolayı tedirgin olacakları bir durum yok.

   

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER