ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2014 Perşembe 14:35

Milletçe çok büyük bir acı yaşıyoruz

Milletçe çok büyük bir acı yaşıyoruz

Başbakan Erdoğan olay yerinden açıklama yaptı.


Başbakan Erdoğan Soma'dan açıklama yaptı.

İşte Başbakan'ın açıklaması;

İlk belirlemelere göre 245 işçimizi Hak'ka uğurladık. 80 yaralımız var, 80 işçimizi yaralı kurtardık. Ağır yaralımız kalmadı. Milletimizin başı sağolsun. Milletçe çok büyük bir acı yaşıyoruz. Ekmek parası için alın teri döken emekçi kardeşlerimizi kaybetmenin yürek parçalayıcı acısını yaşıyoruz. Emeğinden başkası yoktur buyuruyor rabbimiz. Kaybettiğimiz kardeşlerimizin mekanı cennet olsun. Bu acı hepimizin ortak acısıdır.

Milletimizn başı sağolsun

Doğru haber yapan medya kuruluşlarına milletimin adına teşekkür ediyorum. Kendi hayatlarını tehlike altına atan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyor kendim ve ülkem adına teşekkür ediyorum.

Gerek ulusal gerekse uluslararası programlarımızı iptal ettik. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'mızı buraya görevlendirdik. Taner Yıldız Bey'in koordinatörlüğünde tüm birimlerimiz bölgeye intikal ettiler.

Maden içinde kalan işçi kardeşlerimize bir an önce ulaşmak adına tüm teçhizatlarımız ile seferber olduk.

Ölen kardeşlerimizin otopsilerini hemen gerçekleştirdik. Bu ölen kardeşlerimizin üzerinde kimlikleri yok. Kim olduğu bilinmiyor. İşçi kardeşlerimizin yakınları gelip tehşis ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yapılması gereken tüm çalışmalar başlamıştır.

Diyanet Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerden sonra tüm camilerde hutbeler okunacak.

Bundan emin olunmasını isterim ki bu olay ile ilgili tüm gereken araştırmalar yapılacak. Kamuoyunu rahatlatacak tüm açıklamalar yapılacak. Tüm gerekeni yapacağız.

Bir kez daha başımız sağolsun. TBMM'de bu vaziyette 2 gün tatil edilmiştir.

Tüm spor etkinlikleri iptal edilmiştir. 

Soma halkının bölge halkının yanında olacağız.

Sadece yetkililerin açıklamalarına dikkat edilmesini rica ediyorum. 

Milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. 

Soru: Burada sorumluluk kime aiittir? Bakanlıklara düşen sorumluluk var mıdır?

Başbakan: Bir gazeteci olarak kömür madenlerinin nasıl çalıştığını yakından takip etmiyorsunuz sanırım.

Size birkaç rakam vereceğim. Mart ayı sonunda bu madende yapılan denetlemeler sonucunda başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bu tür kazalarda ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. En büyük facia Zonguldak'ta 1992 yılında meydana gelen patlama.

Bakın literatürde iş kazası diye bir şey var. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Madenlerde hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Bu maden işçi sağlığı anlamında en iyi ocaklardan biri olarak denetlemesi yapılmıştır.

Soru: İçeride bulunan işçi sayı net olarak biliniyor mu?

Başbakan: Net rakamlar olmamakla birlikte içeride 120 işçi kardeşimiz var. Bakanlarımız birimlerimiz bu işi sonuçlandırma nihayeti içerisinde olacaktır.

Ebediyete uğurladığımız kardeşlerimizin hemen ardından bunları konuşmak doğru değil. Önce bir işçi kardeşlerimizi defnedelim. İlerleyen süreçte daha net konuşabileceğiz.

CHP'nin verdiği önerge o günün gündemini engellemek içindir. İçerisinde Soma ile ilgili bir açıklama yok. Olay tam bir suistimal olarak kullanılma gayretindedir. Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır. 

Soru: İçeride bulunan işçilerimiz için ne kadar süre var?

Başbakan: Bende madenin kapısına kadar gittim. Tabi kolay değil. Yatay olarak uzun bir mesafe var. Bu yatay bir yerdir. Bende Zonguldak kömür yataklarına girdim. Bu durumda onlara ulaşıp işçilerimizi kurtarmak kolay değil. Süratle çalışmalar arkadaşlarımız tarafından devam ediyor. Kısa sürede bitirme gayreti içerisindeyiz.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER