ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Haziran 2013 Cumartesi 18:00

Mesele ne Mehmet Ali Alabora?

Mesele ne Mehmet Ali Alabora?

Taksim Gezi Parkı'na AVM yapılmasına karşı başlayan yeşil nöbet, polisin aşırı güç gösterisi ile iktidara karşı eyleme dönüştü. Bu hareketin itirafı ise Mehmet Alibora'dan geldi.


Taksim Gezi Parkı'na AVM yapılmak istenmesi ile başlayan olaylar çığırından çıktı.

Hükümet süreci kötü yönetip çevre için gösterilen duyarlılığı algılayamayınca Gezi Parkı eyleminin rotası da kaymaya başladı.

Buna bir de polisin cuma günü gösterdiği aşırı şiddet eklenince provakasyon yapmak isteyenlere gün doğdu. 

Mehmet Ali Alabora gibi sanatçı kimliği taşıyan kişilerin twittera attıkları mesajları dikkatinize sunacağız!

İŞTE OTWİTLER;

TAKSİM'İ TAHRİR YAPMA GİRİŞİMİ Mİ?

Taksim'deki Gezi Parkı direnişçileri iki kısma ayrılmaya başladı. Büyük bir bölümü Gezi Parkı'na AVM yapılmasına karşı olan duyarlı vatandaşlar. Bir kısmı ise bu duyarlılıktan Tahrir devşirme hevesinde olanlar.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da sandığa oy devşirmek için Taksim'deki Gezi parkı nöbetini sahiplenme dürtüsüyle hareket etmeye başladı.

MAHKEME DURDURDU ARTIK SAĞDUYU GEREK!

Gelinen noktada mahkemenin verdiği bir durdurma kararı var. Gezi Parkı'na inşaat izni hukuki bir setle engellendi. Haliyle yeşil için yola çıkanlar istediklerini hükümetten değilse bile hukuktan aldılar. Bu noktadan sonra işin rengi değişmeye başlar. Birilerinin Taksim'i Tahrir yapma hevesi var ve çevreye duyarlı vatandaşlar bunun mezesi yapılmak isteniyor.

Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası projesinin durdurulması için yapılan protestolar 5'inci gününde amacına ulaştı.

Polis ekipleri saat 15:45 sularında otobüslere binerek çekilmeye başladı.

Bu sırada Taksim çevresinde toplanan marjinal gruplar, polisi protesto etmeye ve bazı cisimler atmaya başlayınca otobüslere binen polis ekipleri geri dönerek gaz bombaları atmaya başladı.

Polis ekipleri meydandan Gezi Parkı'nın içine doğru çekildi. Polislerin büyük bölümü ise otobüslere bindirilerek Dolmabahçe çevresine gönderildi.

Polislerin gezi parkının etrafında tedbir almasının ardından göstericiler, bir kez daha protestoya başladı. Bu sırada polis, gaz bombası atmaya başladı. Göstericiler ise sık sık birbirilerini polisi tahrik etmeme konusunda uyardı.

Polis daha sonra AKM'nin önüne çekilerek Gezi Parkı'ndaki bariyerleri kaldırdı.

Göstericilerin meydanı ve Gezi Parkı'nı doldurmasının ardından polis bir kez daha onlarca gaz bombası fırlattı. Göstericiler de İstiklal Caddesi'ne kaçıştı.

Kendilerini Dolmabahçe'ye götürecek otobüsleri bekleyen Çevik Kuvvet, zaman zaman kalabalığın üzerine gaz bombası atmaya devam etti.

Gezi Parkı'na giren göstericiler de polisin üzerine taş attı. Zaman zaman polisin üzerine havai fişek atıldığı da gözlendi.

Bu olaylar nedeniyle meydan 16.10 itibariyle tekrar boşaldı. Çevik Kuvvet ekiplerinin çekilmesinin ardından göstericilerin hedefi bu kez meydanda kalan panzer ve TOMA'lar oldu.

Son araçların da 16.25 itibariyle meydandan ayrılmasıyla birlikte göstericilerin hedefleri bu kez canlı yayın araçları oldu. Medya aleyhine slogan atan göstericilerin bazıları canlı yayın araçlarına saldırdı.

CHP KADIKÖY MİTİNGİNİ TAKSİM'E KIVIRDI!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Kadıköy'de bugün yapacakları mitingi iptal ettiklerini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı diktatöre benzeten Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin başına bela oldun. Bu milletin yakasından düş düşme zamanın geldi. Adam gibi adamsan demokrasiden nasibini aldıysan istifa et." dedi.

ÜLKÜCÜ GRUPLAR SOL GRUPLARLA EL ELE

Taksim Meydanı'nda Türk bayrakları ile eylem yapan yaklaşık 20 kişilik Ülkücü gruba polis müdahale etti. TOMA'nın önüne geçip polise tepki gösteren grup, "Tekbir" getirip İstiklal Marşı okudu. Polis, gruba gaz bombası ile müdahale etti.

BURSA'DAN GAZ TAKVİYESİ

Öte yandan İstanbul polisinin gaz bombası stokunun azaldığı belirtildi. Bursa'dan takviye biber gazı istenirken, polis telsizlerinden gazların idareli kullanılması anonslarının yapıldığı öğrenildi.

HELİKOPTERDEN GAZ

Güvenlik güçleri ayrıca havadan da bölgedeki gelişmeleri takip etti. İddiaya göre göstericilere polis helikopterinden de gaz bombaları atıldı. Çıkan olaylar sırasında çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar olay yerine sevk edilen ambulanslarla Taksim ve çevre ilçelerdeki hastanelere sevk edildi.

Öğle saatlerinde Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun 63 olarak açıkladığı gözaltı sayısı da akşam ve gece saatlerinde devam eden gözaltılarla artmış durumda.

NASUH MAHRUKİ YARALANDI

Gece saatlerinde çıkan olaylarda yaralananlar arasında AKUT yöneticisi Nasuh Mahruki de var. Çıkan olaylarda bacağından yaralanan Nasuh Mahruki olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Olayları görüntülemek üzere İstiklal Caddesi'ne giden Hürriyet Gazetesi foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu da kafasına isabet eden bir cisimle yaralandı. Bölgedeki seyyar klinikte yapılan ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan gazetecinin kafasına dikiş atıldığı öğrenildi.

TENCERE-TAVALI PROTESTO

Kurtuluş, Halkalı, Teşvikiye, Kartal ve Fulya başta olmak üzere İstanbul genelinde gece saat 01.00 sıralarında sokaklara inen vatandaşlar, Gezi Parkı protestosuna tencere ve tavaları birbirine vurarak destek verdi.

CUMA GÜNÜ ŞAFAK BASKINI

Taksim ve çevresinde dün de oldukça hareketli saatler yaşandı. Polis dün ilk müdahalesini saat 05.00 sıralarında yaptı. Gaz bombası, biber gazı ve TOMA araçlarıyla yapılan müdahale sırasında yaralananlar oldu.

Polis, eylemcilere ait çadır stand ve flamaları kaldırdı. Zabıtalar da çadırları kamyonetlere yükleyerek alandan çıkardı. Müdahale sonrası gruplar Harbiye ve İstiklal Caddesi'ne doğru dağıldı. Çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı, bazı kişileri gözaltına aldı. Taksim Metro İstasyonu'na girişler de gün içerisinde kapatıldı. Atılan gaz bombasından metronun içindekiler de etkilendi.

AHMET ŞIK YARALANDI

Öğle saatlerinde çıkan olaylarda da çok sayıda kişi yaralandı. Yaralananlar arasında gazeteci Ahmet Şık'ın da olduğu bildirildi.

MISIRLI KADIN YARALANDI

Aralarında BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DİSK’in de destek verdiği bir grup Taksim Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

Polis, gruba tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Müdahale sırasında yaralananlar ve baygınlık geçirenler oldu. Gaz bombalarının kapsülleri isabet eden Mısır uyruklu Lavna Allani isimli kadın da yaralandı.

Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 34 yaşındaki Mısırlı kadının atılan kapsülle başından yaralandığı ve kafatasının çatladığı kaydedildi..

O FOTOĞRAFÇI DA YARALANDI

Gün içerisinde çıkan olaylarda Gezi Parkı'ndaki eylemlerin simgesi olan fotoğrafı çeken Reuters muhabiri Osman Örsal da başından yaralandı. Kanlar içinde hastaneye götürülen Osman Örsal'ın başına dikiş atıldı.

GÜRSEL TEKİN'E MÜDAHALE

Polisin sert müdahalesinden CHP Milletvekili Gürsel Tekin de de nasibini aldı. Tekin'in de içinde bulunduğu gruba polis TOMA'dan tazyikli su sıkarak ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Tekin gaz maskesi takarak korunmaya çalıştı. Tekin'in sıkılan su nedeniyle elbiselerinin ıslandığı da görüldü.

'MÜDAHALE DEĞİL SALDIRI'

CHP'li milletvekili İlhan Cihaner de yapılan müdahaleyi eleştirdi. 'Hükümetin İstanbul’a, doğasına, ağacına özetle insani olan her şeye saldırı başlattığını' söyleyen Cihaner, "Sabah saatlerinde şunu gördük; devlet vatandaşına tuzak kurdu. Sabah hiçbir uyarıda bulunmadan gaz bombaları, TOMA’larla saldırdı. Bu bir müdahale değil, saldırı" diye konuştu.

GEZİ'DE MAĞAZA AÇMAYIZ!

Öte yandan göstericilere yapılan müdahaleye iş dünyasından da tepki geldi. Hürriyet gazetesine konuşan Herry markasının sahibi Selami Sarı, "Tepki olarak ben böyle bir AVM'ye girmem, kan dökülmüş bir yerde mağaza açmam. Ben Karadenizliyim, yeşile aşığım. İnsanlar ağaçları korumak için bu kadar reaksiyon veriyor. Ne Gezi Parkı’nda ne de Emek Sineması’nın yerine yapılacak AVM’de yer almam" dedi.

Silk&Cashmere markasının kurucusu ve CEO’su Ayşen Zamanpur da toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kadar çok toplumsal hassasiyet gösterilen konu da gözlerimizi kapatamayız. İlla orada olmamız şart değil. 7 yıldır Beyoğlu ’nda yer arıyorum ama ne Gezi’de ne de Emek’te mağaza açmam” diye konuştu.

Boyner Grubu'nun da Gezi Parkı'na yapılacak AVM içerisinde yer almayacağı öğrenildi.

Eski TÜSİAD Başkanı ve Boyner Grubu'nun sahibi Cem Boyner'in eşi Ümit Boyner bir tweet atarak böyle bir projede yer almayacaklarını duyurdu.

SEZEN AKSU'DAN AÇIKLAMA

Sezen Aksu da Taksim'deki olaylarla ilgili bir açıklama yayınladı: "Uygar dünyada, kent üzerinde yapılacak köklü değişiklikler söz konusu olduğunda, yönetimin, karar sürecine kentin tüm paydaşlarını dahil etmesi ve uzlaşı araması toplumsal barışın kalıcılığı açısından vazgeçilmez bir yöntem halini almıştır.

Yönetimin uzlaşı aramak ve dinleme olgunluğunu gösterip birlikte çözüm bulmak yerine, sahip olduğu güç ile vatandaşına şiddet uygulamasını, demokrasiyi ve yıllardır ihtiyacını duyduğumuz toplumsal barışı temelinden zedeleyen ve bizi uygar olmaktan gittikçe uzaklaştıran bir yol olduğuna dikkat çekerek, tüm erk sahiplerini aklıselime ve vicdanlı olmaya davet ediyorum."

YURTDIŞINDAN DESTEK

Gezi Parkı protestosu yurtdışından da destek gördü. Belçika'da Avrupa Parlamentosu önünde toplanan grup Taksim Gezi Parkı ile ilgili yaşanan olayları protesto etti

Bir sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla organize olup ülkenin çeşitli şehirlerinden Brüksel'e gelenler, Avrupa Parlamentosu önünde toplandı.

''İnsan haklarına saygı", "Yaş kesen baş keser'' yazılı dövizler taşıyan grup, 1 saat süren gösteri sonrası olaysız dağıldı.

ABD'nin New York kentinde de bugün bir protesto gösterisi yapılması bekleniyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER