ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2014 Çarşamba 14:40

Merkel'i dinleyen ABD'nin sesi çıkmıyor

Merkeli dinleyen ABDnin sesi çıkmıyor

Almanya Başbakanı Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlendiği iddialarına ilişkin ABD'den açıklama talep etmişti.


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından ABD'den açıklama talep eden Alman hükümetinin, bugüne kadar sorularına yanıt alamadığı bildirildi.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Sol Parti Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jan Korte'nin soru önergesini yanıtlayan Alman Federal hükümeti, NSA dinleme skandalı konusunda ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ne ilettikleri sorulara bugüne kadar hiçbir yanıt gelmediği bilgisini verdi.

Hükümetin soru önergesine verdiği yanıta göre, Almanya İçişleri Bakanlığı 11 Haziran, 26 Ağustos ve 24 Ekim 2013 tarihlerinde ABD Büyükelçiliği'ne NSA'in dinleme faaliyetleri hakkında bir dizi sorular yöneltti. Bakanlık, "Hiç bir yazımıza şimdiye kadar cevap verilmedi" ifadesini kullandı.

Eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de Amerikalı mevkidaşı Eric Holder'e Haziran ve Ekim 2013 tarihlerinde mektup yazmış, NSA'in Almanya'daki dinleme faaliyeti ile ilgili iddiaların aydınlatılmasını talep etmişti. Ancak Holder de Alman mevkidaşının talebini yanıtsız bırakmıştı. Alman hükümeti, ABD Adalet Bakanlığı'ndan konuyla ilgili cevap gelmediğini açıklamıştı.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın geçen yılın ortalarında basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmış ve NSA'nın Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Merkel'in de yer aldığı birçok siyasetçiyi dinlediği iddia edilmişti.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER