ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Mart 2017 Cuma 15:00

Meksika'daki "egzotik tat" kaplumbağa neslini tehdit ediyor

Meksikadaki "egzotik tat" kaplumbağa neslini tehdit ediyor

Yasaklanmasına rağmen bazı restoranlar nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağaları müşterilerine gizlice servis ediyor


Meksika'da nesli tükenme tehlikesi altındaki su kaplumbağaları, hayvan hakları savunucularının itirazlarına ve devletin getirdiği yasağa rağmen yerel halk tarafından geleneksel olarak rağbet gören bir yemek yapımında kullanılıyor.

Meksika basınında çıkan haberlere göre, Tabasco bölgesinde yaşayan yerel halk, "pochitoque" olarak adlandırılan su kaplumbağalarını bir çeşit sebzeli çorba yapımında kullanıyor. Kaplumbağaların kabuğu da çorba tası olarak yemeğin servis edilmesinde kullanılıyor.

Bölgedeki restoranların "egzotik bir yemek" olarak menülerinde sunduğu kaplumbağaların tüketilmesi Meksika'daki hayvan hakları derneklerinin tepkisine yol açıyor.

Meksika'da bu kaplumbağaların tüketilmesi yasak olmasına rağmen bazı restoranlar "güvenilir" müşterilerine bu hayvanlar kullanılarak hazırlanan yemeği başka isimler altında satmaya devam ediyor.

Doğada özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen ve boyları 12 ila 15 santimetre olan kaplumbağaların Tabasco halkı için özel bir anlamı var. Bölgede resmi amblem olarak da kullanılan kaplumbağalar hakkında birçok şarkı ve efsane bulunuyor.

Küçük ve otobur kaplumbağalar yakalandıktan ve kabukları açıldıktan sonra kaynar suyun içinde ya da kömür ateşinde pişiriliyor. Kaplumbağaların eti geleneksel yöntemlerle bazı sebzeler, mısır unu ve yeşil muzla pişirildikten sonra hayvanın kabuğunun içinde servis ediliyor.

Meksika, nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin olan "CITES" sözleşmesini 1991 yılında kabul etmişti. Tabasco bölgesinde daha önce kaçak yollardan kaplumbağa satışı yapan bir restoran sahibi 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER