ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 18:21

Mazlumder: Ali İsmail Korkmaz'ı öldürenlere hak ettiği ceza verilmeli


Mazlumder İzmir Şubesi, Eskişehir’deki Gezi eylemine katılan 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz için basın açıklaması yaptı. 2 Haziran gecesi bir grubun saldırısına uğradığı için 38 gün komada kalan ve 10 Temmuz’da hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz için Konak Meydanı'nda toplanan Mazlumder üyeleri, soruşturmanın genişletilmesini istedi.

Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü sokaktaki kamera kayıtlarının bir kısmının silindiğini, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, silinen kayıtlar üzerinde Jandarma Kriminal’de yaptırılan inceleme neticesinde, faillerin gerçek kimliğine ulaşılarak biri polis olmak üzere 5 kişinin tutuklandığını anlatan Mazlumder İzmir Şube Yönetimi adına Av. Suphan Erkan, "Aynı kayıtlara göre olaya karışan bir polis daha olduğu iddia edilmektedir. Ali İsmail Korkmaz’ın yaşam hakkına son veren bu olayla ilgili bazı gözlem, tespit ve önerilerimizi paylaşmak istiyoruz. Şöyle ki Ali İsmail Korkmaz’ı darp edenler, doğrudan bir linç etme ve cezalandırma kastıyla hareket etmişlerdir. Failler, karşıdaki kişinin bir insan olduğunu unutmuşlar, tanımadıkları bu genç insanın temsil ettiğini varsaydıkları protestocu kimliğine olan düşmanlıklarını fiziksel bir saldırıyla dışavurmuşlardır. Somut olayda, protestocu olmak ve protesto hakkının kullanımı, öldüresiye dövülmekle cezalandırılmıştır. Bir tür nefret suçu sözkonusudur. Bu nefret suçunu polis ve sivil kişiler birlikte işlemişlerdir. Diğer taraftan, Gezi olayları bağlamında toplumsal çatışmayı besleyen politik söylem sahiplerinin bu ve diğer cinayetlerdeki sorumluluğuna da işaret etmek isteriz." dedi.

Devlet yetkililerinin, bu konuda suçlu polisleri koruma mantığı güttüğünü belirten Suphan Erkan, şöyle devam etti: "Ali İsmail Korkmaz cinayeti, görmek isteyenler için alelade bir cinayet olmaktan öte, insan hakları ve özgürlükler bağlamında, yaşam hakkı, gösteri ve protesto hakkı, ifade özgürlüğü, ayrımcılık yasağı gibi evrensel hakları ihlal niteliği taşıyan, sistemik sorunları barındıran model bir vakadır. İnsan hakları, otoriter bürokratik zihniyet ve hukuk devleti konularında bir Türkiye fotoğrafı vermektedir. Umuyoruz ki bu fotoğrafla yüzleşebilir ve bu fotoğrafın, bu ülkenin kirli hafızasından bağımsız olmadığını unutmayız. Ali İsmail Korkmaz’ların ölmemesi için adil ve özgür bir gelecek için Ali Korkmaz cinayetinin içerdiği mesajların dikkatle okunması gerekmektedir. Bu açıklama vesilesiyle, faillerin hak ettiği cezayı almaları ve adalet talebimizi yineliyoruz. Ali İsmail Korkmaz’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER