ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Nisan 2013 Salı 09:07

Mars'ta bir zamanlar yaşam varmış!

Marsta bir zamanlar yaşam varmış!

Mars’ta bir zamanlar hayat olabileceği açıklandı.


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’ta Curiosity robotu aracılığıyla yaptığı araştırmalarda devrim niteliğinde verilere ulaştı. Yapılan araştırmalarda milyonlarca yıl önce Mars’ta içilebilir su bulunduğu tespit edilirken, bunun ‘Mars’ta bir zamanlar yaşam oluşmuş olabilir’ şeklinde değerlendirildiği açıklandı.

Adana Çukurova Üniversitesi’nde ‘Mars’a yolculuk: 2004 Mars Keşif Gezilerinden MSL’ye: Curiosity’ başlıklı bir konuşma yapan NASA Uzay Mühendisi Nagin Cox, uzayda yaşam var mı şeklindeki sorulara dolaylı yoldan cevap verdi. Mars’a gönderdikleri Curiosity robotu aracılığıyla 2 yıldır veriler aldıklarını ifade eden Cox, son gönderdiği ve henüz açıklanmayan verileri duyurdu. Mars’ta ilk defa bir taşın içini deldiklerini ifade eden Cox, “Araştırmalarda küçük yuvarlak taşlar elde ettik. Bunlar bir zamanlar buralarda insan beline kadar gelebilecek nehirler olduğunu gösterdi. Bunun üzerine ‘Bir zamanlar Mars’ta bir yaşam oluşmuş olabilir mi?’ sorusunu sorduk ve cevabımız ‘evet’ oldu. Milyonlarca yıl önce Mars’ta bulunan su içilebilir bir suydu ve içilmesinde problem yoktu, bunu öğrendik. Burada kilit olan bazı kimyasal maddeleri ayrıştırdık. Bundan sonraki misyonumuz, Sharp Dağı’na çıkmak. Curiosity’nin dağa çıkması yaklaşık 8 ay sürecek, oraları gezecek. Robotumuz nükleer enerjiyle çalışıyor ve dolayısıyla en az 1 sene boyunca çalışması bekleniyor.” dedi.

NASA, 2035’TE MARS’A INSAN GÖNDERMEYI PLANLIYOR

Yaşamın oluşması için gerekli bazı kimyasal maddelerin Mars’ta bulunduğunu açıklayan Cox, “Şimdi daha da zor olan kısma geldik. Bazı organik karbonların var olup olmadığını araştırmamız gerekiyor. Ama öncelikle bu karbonları Mars’ın üzerinde nerede arayacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Biz mühendisler olarak çok fazla yerimizden kalkmasak da, çok fazla aygıt yollayarak gezegenlere gidiyoruz, gezegenlerin yerlerini deliyoruz, oradan bulduğumuz taşları alıyoruz, inceliyoruz, datalar yolluyoruz. Başka yıldızların etrafında gezegenler buluyoruz. Ve yaklaşık 2035 yılları civarında da uluslar arası bir misyonla Mars’a insan yollamak istiyoruz.” diye konuştu.

Bir katılımcının ‘Suyun var olduğunu söylüyorsunuz, hava noktasında bulgularınız nedir?’ diye sorması üzerine ise Cox, “Orada bulunmuş olan su bizim buradaki gibi sıvı halde değil. Orada daha önce sıvı olmuş olduğunu bulduk. Şuanda orada suyun hali buz halinde. Ama atmosfer ne yazık ki nefes almaya uygun değil. Ayda yaptığımız gibi burada da yapmak durumundayız, kendi oksijenimizi götürmek durumunda olacağız. Fakat bunun için doğru yöntemleri henüz tam bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER