ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Kasım 2014 Cumartesi 20:16

Maliye Bakanı Şimşek ve TOBB Başkanı Hisarlıklıoğlu Batman’da

Maliye Bakanı Şimşek ve TOBB Başkanı Hisarlıklıoğlu Batmanda

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Batman’a geldi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Batman’a geldi.

Batman'ın Sason ilçesindeki geleneksel 'Bal, Ceviz ve Çilek Festivali'ne katılan Maliye Bakanı Şimşek, burada dereceye giren üreticilere çeşitli hediyeler verdi. Bakan Şimşek, Sason Belediyesi tarafından organize edilen ve ilçe spor salonunda başlayan festival kapsamında en güzel bal, ceviz ve çilek yarışmasından sonra Batman Kültür Merkezi Salonu'nda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile beraber kentteki iş adamlarıyla bir araya geldi. Burada düzenlenen'“Yılın En İyi İş Adamı' programında konuşan Bakan Şimşek, kentte yatırım yapan ve insanlara istihdam sağlayan bütün iş adamlarını tebrik ettiğini ifade etti.

Çözüm süreci konusunda değinen Bakan Şimşek, "Çözüm süreci samimiyet ister. Madem çözüm süreci var. O zaman şehirlerde dağlarda eli silahlı adamların ne işi var? Bunun için samimiyet gerekir. Ve maalesef bunlar bu konuda sınıfta kaldı. İnşallah önümüzdeki süreçte samimiyet konusunda bunlar daha büyük gayret sarf eder. Çünkü bu güne kadar samimiyet testinden geçmediler. Ama ona rağmen biz Türkiye’deki bütün etnik farklılıkları bir zenginlik olarak görüp ve sorunlarımızı kardeşlik hukuku içerisinde daha demokratik yollarla çözerek, Ortadoğu coğrafyasına örnek olacak hatta bütün dünya için bir ilham kaynağı olacağız." diye konuştu.

Bu bölgede sorunlarını demokrasi çerçevesi içerisinde çözen bir ülkenin olmadığına dikkati çeken Mehmet Şimşek, sorunların genelde şiddet ve baskı ile çözme çabasının olduğunu kaydetti.
Irak ve diğer ülkelerde sorunların demokratik yollarla çözülmediğini ve bundan dolayı sorun yaşadıklarını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti: "Türkiye bu noktada gerçekten çok önemli bir sürecin içerisindedir. Güçlü bir siyasi irade ise biz en iyisini ortaya koyuyoruz. Çok somut bir adım atıldı ve atılmaya devam ediyor. Ben Batman’ı üniversite okumak için terk ettim. Bir de yurt dışına çıkarken terk ettim. Ben gitmeden önce biri bana 2000’li yılların başında yeni bir hükümet gelecek ve olağanüstü hali kaldırılacak ülke üzerindeki bütün bu yasakları kaldıracak. Yani siyasi arenada tutun bütün kültürel zenginlikler herkes bunların tamamını rahat bir şekilde yaşayacak, okullarda Kürtçe ders, üniversitelerde Kürtçe ile ilgili eğitim verilecek deseydi ben onlara hayal görüyorsunuz derdim. Çünkü bütün bunların yaşanacağına inanmazdım. Çok değil yani 96 yıllardan bahsediyorum ve inanmazdım. Bunların tamamı yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Daha kat edeceğimiz çok yol var bunu biliyoruz. Ama bu süreçte herkes bir samimiyet testinden geçiyor. Bu samimiyet testi maalesef bugüne kadar öbür ayakta arzulanan seviyede gerçekleşmedi. Onun için bizim çok değerli STK yöneticilerimizden bu hususlarda aynı ölçüde gayret sarf etmesini istiyoruz."

"TÜRKİYE’DE ENERJİNİN YÜZDE 70’İ İTHAL"

Türkiye'nin ilerlemesi için farklı alanlarda çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: "1200 reform programı mı olur diyorlar. Çok ciddi mikro düzeyde sorunlarımız var. Cari açık sorununu çözmemiz için, eğitimde kaliteyi arttırmamız lazım. Devlet yollarında evet enerjide arttırmamız lazım. Geçen bir dernek yöneticileri ile görüştük. Onlar diyor ki Türkiye’de eğer 6 milyon konut ısı yalıtım sistemi ile ısınırsa 40 küsür milyar lira tasarruf etmiş olacak. Bakın nereden tasarruf edecek enerjiden. Türkiye’deki enerjilerin yüzde 70’i ithal. Peki ısı yalıtım makro bir problem mi hayır değil. Şimdi 1200 reform programı mı olur diyen arkadaşlar evet olur hem de dünyanın ihtiyaç duyduğu reform bu tarz reformlardır. Hangi kurumun ne zaman nasıl adım atacağı konusuna değineceğiz."

    Maliye Bakanı Şimşek’ten sonra konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rıfat Hisarcıklıoğlu ise birlik ve beraberlik konusuna değindi. Bir bölgede bir huzur ve barış olmadığında ticaretin de yapılamadığını anlatan Hisarcıklıoğlu da, şunları söyledi: "Çözüm süreci ile birlikte Batman’ın turist sayısı da arttı. Huzur olmasa iş olmaz. İş olmayınca ticaret olmaz. Ticaret olmayınca da zenginlik olmaz. Onun için diyoruz ki ülkemizde de çevremizdeki yerlerde de huzur istiyoruz. Her tarafa kardeşlik hakim olsun istiyoruz. Biz birbirimizle kardeşiz. Kim söylüyor bunu Allah söylüyor. Siz kardeşsiniz diyor ondan daha iyi bilen mi olur. İnancımız gereği şunu istiyoruz. Kardeşlerimiz de ve komşularımızda da kardeşlik hakim olsun. Bu durum biz her anlamada mutlu edecektir.”

    Program Maliye Bakanı Şimşek ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu dereceye giren iş adamlarına plaket vermesi ile son buldu.







KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER