ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 15:34

Maden kazası tatbikatı gerçeği aratmadı

Maden kazası tatbikatı gerçeği aratmadı

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi maden ocağında 600 işçiye yönelik maden kazası tatbikatı gerçekleştirildi.


Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi maden ocağında 600 işçiye yönelik maden kazası tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat sırasında, ferdi kurtarıcı maskelerini takarak yeraltından işçi kafesleriyle dışarıya çıkan işçiler, zor anlar yaşadı. İki işçi, ocak çıkışında bayılarak yere düştü. Çetin Akkanat ve Celal Alkan isimli işçiler, tatbikat için hazır bekleyen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.



Tatbikatın çok faydalı geçtiğini belirten maden işçileri, “Ferdi kurtarıcı maskeyi kullanma imkanı bulduk. Çok faydalı oldu. İçeride sinyal verildi. Herkes maskelerini açtı. Duman ve gaz şeklinde şeyler verildi. Panik yapmadan hızlı bir şekilde bu maskeden hava alıyorsunuz. Ortamda her türlü gaz ve grizu patlamasında sizi koruyacak olan bu maske. Madencinin hayatı bu. Bu ferdi kurtarıcı maskeler bütün ocaklarda zorunlu olmalı. Müfettişler denetimlere haber vermeden daha sık gelmeli.” dedi.

Maden nezaretçisi Erol Şekerci, “Bize bir olay olduğu söylendi. İş yerlerimizi terk edip maskelerimizi kullanarak geldik. Gerçeği aratmadı. Çok yerinde bir tatbikat oldu. Diğer maden ocaklarında da böyle bir etkinlik gerekiyor. Bu maskeler, diğer özel maden sektörlerinde de olmazsa olmaz hale getirilmeli.” çağrısında bulundu.



263 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ 1992 YILINDAN SONRA MASKE UYGULAMASINA GEÇİLMİŞ

Maden Şefi Mustafa Çilbaş ise 1992 yılında 263 maden işçisinin öldüğü grizu faciasından sonra ferdi kurtarıcı maske kullanmaya başladıklarını söyledi. 1992 ve sonrasındaki özel maden ocaklarında (Soma) ferdi kurtarıcı maskenin zorunlu olması durumunda bu derece toplu ölümlerin gerçekleşmeyeceğini savunan Çilbaş, şunları söyledi: “Bence çok başarılıydı. Bunlar daha ileride denenmesi lazım. İnsan, kendi üzerindeki psikolojiyi aşması lazım. İster istemez maskeyi açabilecek miyim açamayacak mıyım diye bir tedirginlik oluyor. 1992 yılında 263 arkadaşımızın öldüğü grizu faciasında işçiydim. O zaman maske yoktu. Olsaydı birçok arkadaş kurtulurdu. Benimle beraber çalışan 23 arkadaş, karbonmonoksit gazından zehirlendi. Benim vardiyam farklı olduğu için kurtuldum. Kesinlikle kişiye özel bu herhangi patlama, kablo patlaması veya diğer ocak kazalarında bu maskeler olduktan sonra kendi hayatını kurtarır.”

"EKSİKLERİMİZİ GÖRDÜK"

TTK Kozlu Müessesesi İşgüvenliği Şube Müdürü Murat Aydın ise ocak tahliye tatbikatı yaptıklarını ifade etti. Aydın, "Oksijenli ferdi kurtarıcı maskelerle işçileri nasıl kurtaracağımızı ve ne kadar sürede tahliye edeceğimizi denemek için bu tatbikatı yaptık. Her yıl yapacağız. Eksiklikleri göreceğiz. 600 işçimiz katıldı. Yeraltında çalışan bütün işçilerimiz tatbikata tabi tutuldu. 1 saat bütün ocağı boşaltmış olduk.” dedi.

İşgüvenliği Başmühendisi Burhan Arık da “Çıkışta arkadaşlarla tek tek görüşüp yaşanan olumsuzlukları giderip, en iyisini yapmak için çalışacağız. Her zaman olabilecek şeyler bunlar. Kullanırken heyecan olabilir, hava yetersiz olabilir. Biz bunları doktor beyle görüşüp araştırmasını yapacağız. 30 dakikalık maske. Fakat biz uzak yerden gelen işçiler için maske değişim istasyonları yaptık. Yaklaşık 255 işçi maske değiştirerek yeryüzüne çıktılar. Bundan sonra 1 saatlik maske talebinde bulunacağız. Tekrar hem teorik hem pratik eğitimlerimizi hızlandıracağız. Burada gördüğünüz bütün senaryo gerçeği aratmadı. Hatta gerçeği bile oldu. 2 işçimiz maalesef baygınlık geçirdi. Her şeyi burada gördünüz.” şeklinde konuştu.



Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise aksaklıkların giderilmesi adına faydalı bir tatbikat olduğunu kaydetti.

TTK Kozlu Müessesesi Müdürü Kazım Eroğlu ise şunları söyledi: “Tatbikatımız 6332 Sayılı Yasa ve buna bağlı yönetmelikler doğrultusunda acil tahliye simülasyonu çalışmasıydı. Daha önce ünite ünite acil kaçış eğitimlerinden geçirdik. Bugün bütün birimlerin toplamı oldu. Burada genel amacımız, işçilerimize verdiğimiz ferdi kurtarıcı maskelerinin performansıdır. Uzaklığa bağlı olarak kurduğumuz ana istasyonlardaki maske değişimi ve yer üstüne çıkacak şekildeki zaman dilimini gözlemlemekti. Şu ana kadar ciddi bir aksaklık olmadı. Dışarıya çıkan 2 tane işçi arkadaşımız heyecandan baygınlık geçirdi. Sağlık durumları iyi. Bu anlamda artılarımız, eksiklerimizi görmek istedik. Herkes bütün birimler halinde tatbikatla ilgili durum değerlendirmesini bize getirecekler. Bizler de buna göre tedbirlerimizi alacağız. Zaten yönetmeliğimizin yüklediği amir bir hükümdü. Toplu halde ilk defa yaptık. Bundan sonra her yıl bir defa yapma zorunluluğumuz var.”








KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER