ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 09:18

Lüferin kilosu 100 TL’ye çıktı

Lüferin kilosu 100 TLye çıktı

Bilinçsiz avlanma sonucu soyu tükenme tehlikesi altında olan lüfer tezgâhta el yakıyor.


Soyu tükenmekte olan lüferin kilosu gram altından daha pahalı.

Bilinçsiz avlanma sonucu soyu tükenme tehlikesi altında olan lüfer tezgâhta el yakıyor. Kampanyayla koruma altına alınan lüferin kilosu 100 - 120 lira arasında değişiyor. Av mevsiminin sonuna doğru lüferin ulaştığı yüksek fiyat, balık severleri palamuta yöneltti.

Milliyet'in haberine göre, lüfer, bu yıl bereketli sezonunu bitirdi. Geçtiğimiz yıla göre daha az lüferin tutulduğu görülürken en bol çıktığı ekim ayında bile 10 - 15 TL’den satılan lüferin tanesi bugünlerde 20 - 25 TL’ye yükseldi. Boğaz’ın Sultanı olarak bilinen lüferin yasal olarak avlanabileceği boy olan 20 cm’de 200 - 250 grama ulaştığı görülüyor. Böylece kilosu da 100 - 120 TL’ye erişti. Kadıköy’deki Özmen Balıkçılık’tan Selim Erdal, “Mevsimi azaldığı için artık fiyatı arttı. Müşterilerimiz bunun için palamuda yöneliyor” dedi.

‘Yasakla düzelir’

Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği Başkanı Kenan Gedikli ise, 3 yıldır uygulanan boy ve derinlik yasaklarına uyulursa 5 yıl sonra lüferin artacağını söyledi. Gedikli, “Lüferin akın mevsimi hep kısaydı, 40 - 45 gün. Fakat kış boyunca geleneksel balıkçılar yine de piyasaya yetecek kadar lüfer avlardı. Yani tüm balık sezonu boyunca Marmara ve Boğaziçi’nde ağlarımıza lüfer gelirdi. Fakat, endüstriyel avcılar çinekopu fazla avladığı için lüfer restoranlarda tüketilen lüks balık oldu. Ama derinlik ve boy yasağında kararlı olursak lüferde eski güzel günleri yakalarız” dedi.
 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER