ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 10:10

Lisanslı harita kadastro büroları kapandı

Lisanslı harita kadastro büroları kapandı


2005 yılında çıkan kanun üzerine kurulan Lisanslı Harita Kadastro ve Büroları’nın kapanması, memuriyetle ilişiğini kesen, serbest piyasada çalışırken işlerini tasfiye eden ve özel sektörden kıdem tazminatlarından vazgeçip istifa eden mühendisleri ve binlerce büro çalışannını mağdur etti. Harita Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde 28 Mart tarihinde yapılan açıklama ile 24 saat içerisinde kapanan bürolar çözüm bekliyor.

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Derneği (LİHKABDER) Başkanı Hülya Karslı, "Hükümet, 2005 yılında Lisanslı Harita Kadastro ve Büroları kurma kararı aldı ve kanunu çıkardı. 2009’da da sınav yaptı. Yaklaşık 10 bin harita kadastro mühendisinden sadece bin 200 kadarı bu sınava katıldı ve 250 kadarı başarılı oldu. Sınav önceci '4 yanlış bir doğruyu götürecek' denilirken, sınav anında yanlışların doğruları götürmeyeceği söylendi. Bu ifadenin duyurulduğunu tespit için de sınava girenler tarafından kitapçıkların üzerine ‘yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek’ yazılarak imzalandı. Sınav sonrası bir kişi, "Ben bu kural değişikliğini bilmiyordum, 6 soruyu boş bıraktım ve kaybettim" diyerek sınavın iptali için Danıştay’a başvurdu. Sonradan başvurusunu geri çekmesine rağmen Danıştay davaya devam edip sınavı iptal etti. Dolayısıyla bizim de lisanslarımız iptal edilerek başa döndük." dedi.

Hükümetin mağduriyetten önceden haberdar edilmesine rağmen gerekli adımın atılmadığını belirten LİHKABDER Başkanı Hülya Karslı, "Bağlı olduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a konu iletildi. Kazanılmış hakkımızın mağduriyete dönüşmemesi için torba kanun çerçevesinde Gümrük Kanunu’na eklenen 44. Madde, son anda bazı çevrelerin etkisinde kalınarak tasarıdan çıkarıldı. Böylece bugünkü sonuç kaçınılmaz oldu. Ek madde tasarıdan geri çekilirken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Meclis tutanaklarına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Bu bir sorun, bunu bir şekilde çözeceğim.”demiş. Biz de Sayın Bakanımız’dan çözüm bekliyoruz." şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER