ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Haziran 2013 Cuma 23:34

Lice'de karakol provakasyonu!

Licede karakol provakasyonu!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakolu protesto eden köylülerle jandarma arasında gerginlik yaşandı.


Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Köyü'nde jandarma karakoluna yapımı süren ek inşaatı engellemek isteyen grupla güvenlik güçleri arasında molotof kokteylli, biber gazlı çatışma çıktı.

Bölgede yeni karakol yapılmasına karşı çıkanların bir süredir tırmandırdığı gerginlik, bugün Lice'de çatışmaya dönüştü. Lice'ye 20 kilometre uzaklıktaki Kayacık Köyü'nün 200 metre dışındaki jandarma karakolunun ek inşaatına karşı çıkan, aralarında köylülerin de bulunduğu kalabalık grup, bugün öğleden sonra protesto gösterisi düzenledi. Karakol önüne gelen grup, burada inşaatta çalışan işçilere engel olmak istedi. Protestocu gruptan bazıları işçilere taş atmaya başlayınca, gerginlik bir anda tırmandı.

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Gruptakiler, molotof kokteyli atarak şantiyeye girmek isteyince, güvenlik güçleri gaz bombasıyla müdahale etti. Bu sırada protestocu gruptan bazıları, işçilerin kaldığı çadırları ateşe verdi. Protestocuların karakol inşaatına girmesine engel olmakta güçlük çeken jandarma, uyarı ateşi açtı.

Ortalığın savaş alanına döndüğü olaylar sırasında yaralananlar olduğu belirtilirken, bölgeye ambulanslar ve takviye güvenlik birimleri sevk edildi.

AYSEL TUĞLUK: 1 ÖLÜ, 6 YARALI VAR

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Köyü'nde jandarma karakoluna yapımı süren ek inşaatı engellemek isteyen grupla güvenlik güçleri arasında molotof kokteylli, biber gazlı çıkan çatışmanın ardından Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, partililerle birlikte Lice'ye gitti.

Milletvekili Tuğluk, olayın karakol binasına yeni yapılan ek binaları protesto amaçlı bir gösteri yapılması ve buna askerlerin müdahale etmesiyle çıktığını söyledi. Tuğluk, "Askerlerin ateş açması sonucu 1 kişi yaşamını yitirmiş, 6 kişi ise kurşunlarla yaralanmış. Biz olay yerine gidiyoruz. Daha sağlıklı bilgileri olay yerinden almaya çalışacağız" dedi.

SAVCI KARAKOLDA

Çıkan olayların ardından Lice Cumhuriyet Savcısı, Kayacık Jandarma Karakolu'na giderek incelemelerde bulundu. Karakol komutanı ile bir süre görüşen savcı, olayın detaylı araştırıldığını belirterek, aynı saatlerde Lice'nin Uçarlı Köyü'nde köylüler arasında silahlı kavga çıktığını ve bu olaylarda da yaralananların olduğunu söyledi, "Yaralılar aynı anda hastaneye götürüldüler. Burada ölen ve yaralananların hangi olayda olduğu henüz belli değil, onu da araştırıyoruz" dedi.

Olay sırasında karakol önünde toplanan göstericilerin attığı molotof kokteyllerinin karakol bahçesindeki otları tutuşturduğu belirtildi. Karakol önündeki elektrik trafosu ile bahçe içinde bulunan oturma bankları da yandı.

Olaylar üzerine Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, İHD'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri heyet oluşturarak Lice'ye gönderdi. Heyet üyeleri karakol önünde bir süre, soruşturmayı yapan savcıyla görüştü. Olay nedeniyle kapanan Diyarbakır- Bingöl karayolu ulaşıma açıldı. Akşam saatlerinde olaylar büyük ölçüde yatışırken, bölgede güvenlik önlemleri de en üst seviyeye ulaştı.

Bu arada yetkililer, Kayacık Jandarma Karakolu'nun mevcut binasının depreme dayanıklı olmadığını, bu nedenle aynı yerde yeni karakol binası inşaatı yapıldığını söyledi.

BDP'Lİ BULDAN: YAŞAMINI YİTİREN 1 KİŞİ

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Lice'nin Kayacık Köyü'ndeki Jandarma Karakolu önündeki protesto gösterisinde 1 kişinin silahla vurularak öldüğünü, olaylarda yaralananların sayısının da 10'dan fazla olduğunu söyledi.

Karakol önünde toplananların üzerine uyarı yapılmadan ateş açıldığını öne süren Pervin Buldan, olayla ilgili Adalet ve İçişleri Bakanları ile görüştüğünü, İçişleri Bakanı'nın olayı soruşturduklarını söylediğini ifade etti.

PKK: ÇÖZÜM SÜRECİNE DARBEDİR

PKK çizgisinde yurt dışından yayın yapan Nuçe TV'ye telefonla bağlanan PKK yöneticilerinden Beritan Dersim ise, saldırının çözüm sürecine vurulan bir darbe olduğunu söyledi.

Beritan Dersim, "Çözüm süreci kapsamında çatışma olmaması, kanın akmaması herkeste bir rahatlama yarattı. Bu olayı süreci provoke etmeye yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Bu saatten sonra AKP'ye, bizim oyalanmaya tahammülümüzün kalmadığını hatırlatmak gerekir" dedi.

ÖLENİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Lice'de çıkan olaylarda silahtan çıkan kurşunla ölenin 18 yaşındaki Medeni Yıldırım, olduğu belirlendi. Yıldırım'ın Lice Devlet Hastanesi morgunda cenazesinin bu gece ailesine teslim edileceği öğrenildi. Olayın ardından yaralıların sevk edildiği Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitsi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavileri devam ederken 2 kişinin sağlık durumunun ağır olduğu belirtildi.

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yaralıları hastanelerde ziyaret ederek doktorlardan sağlık durumları hakkında bilgi aldı. 

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASI

Gazete Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Lice'deki olayla ilgili olarak Twitter'da, Demirtaş'ın yaptığı bir açıklamayı gündeme getirdi. 

Bölgede yeni karakolların yapılmasını eleştiren Demirtaş'ın açıklamasının ardından Lice'deki olay gerçekleşti. 

İşte Nihal Bengisu Karaca'nın o tweeti: 

BugünTaraf gazetesinde Demirtaş'ın sürekli eylem kararı aldık ifadeleri vardı ve öğleden sonra lice olayı, şimdi diren lice tagları ??

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ...

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER