ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 17:16

Kuzey Irak’ta ticaret imkânlarını incelendi

Kuzey Irakta ticaret imkânlarını incelendi


Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Van, Erzurum, Erzincan ve Kars’tan 21 işadamı ile gittikleri Kuzey Irak iş gezisinden verimli sonuçlarla döndü.

Heyet, Erbil ve Süleymaniye şehirlerinde incelemelerde bulundu. Türkiye Ticari Ataşesi Ramazan Turan, heyeti ikili iş görüşmelerinin yapıldığı otele gelerek ziyaret etti. Turan, bölgenin iyi analiz edilmesi gerektiğine işaret etti. Ticaret yaparken dengeleri, kültürel ve mevcut hukuki yapıyı, yatırımları gerçekleştirmeden önce birkaç günlük bir gezi ile değil birkaç aylık bir araştırma ile ele alınması gerektiğini anlattı. Devlet olarak bölgeye 2009’da faaliyete başladıklarını anlatan Turan şunları söyledi: “Ama Türk okulları bu bölgede 1994’ten beri var. Onlar bu bölgeyi çok iyi analiz etmişler, bölge insanı ile çok iyi ilişkiler kurmuşlar. Bizler de geldiğimizde bu okullar sayesinde bu bölge insanını, kültürünü, sosyolojik yapısını ilk önce bu okullardan aldık. Sizler de bu bölgenin yapısı ile alakalı olarak Türk okullarından bilgi alabilir, bölgenin yapısını analiz edebilirsiniz. Kuzey Irak bölgenin güven abidesi gibi, güvenli ticaret ortamı istikrarlı bir siyaset ortamından geçer. Kuzey Irak’ta siyasi bir istikrar söz konusu.”

İşadamlarına bölge hakkında bilgiler veren ticaret ataşesi, Turan “Bölgeye günlük karşılıklı bin 700 kamyon ve TIR, yaklaşık 900 civarında özel otoyla girilip çıkılıyor. Mevcut kapıya ek olarak 3 gidiş 3 gelişli 2 kapı daha açılması için imzalar atıldı ve son aşamaya gelindi.” dedi. Turan, Kuzey Irak halkı ile Türk halkının aynı çatı altında 800 sene geçirdiklerini belirterek, “Bunun 80 senesi ayrı 720 senesi birlikte. Bu bölge insanın ortak düşüncesi barış, bölge insanlarının çoğunluğu muhafazakâr ve dindar insanlar. Buraya yatırım için gelen işadamlarımıza her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.

DASİDEF Başkanı Osman Dolar ise “İş heyetimiz genel olarak Kuzey Irak’a yatırım yapılabilirliği konusunda olumlu.” ifadelerini kullandı. Dolar, ikili görüşmeler yapılarak ticari anlaşmalar konusunda ciddi yol alındığını, çok kısa bir zaman sonra birkaç işadamının bölgeye yatırımları olacağının müjdesini verdi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER