ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Ekim 2014 Perşembe 11:46

Kurbandan bulaşan hastalıklara dikkat

Kurbandan bulaşan hastalıklara dikkat

Prof. Dr. Mustafa Atasever, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'tan fazlasının hayvansal kaynaklı olduğunu belirterek, bu hastalıkların kurban bayramlarında görülme sıklığının yüzde 30 arttığını bildirdi.


Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'tan fazlasının hayvansal kaynaklı olduğunu belirterek, bu hastalıkların kurban bayramlarında görülme sıklığının yüzde 30 arttığını bildirdi.

Prof. Dr. Atasever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200 fazla "zoonoz" bulunduğunu belirterek, bu durum karşısında dikkatli olunulması gerektiğini söyledi.

Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 arttığına dikkati çeken Atasever, "İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'tan fazlası hayvansal kaynaklıdır. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90'ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanıyor" dedi.

Bu nedenle hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Atasever, salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında en önemli etkenlerden birinin kontrolsüz hayvan nakli olduğunu belirtti.

Atasever, kurbanlıkların kesim yerlerinin de önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalı, kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmeli. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmeli. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalı."

- "Etin saklama koşulları çok önemli"

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması gerektiğini dile getiren Atasever, etin önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Atasever, şöyle devam etti:

"Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma görülebilir. Böyle kısımlar tüketilmemeli, atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmelidir."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER