ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Eylül 2013 Cumartesi 08:58

KSYÖ, Suriye'den daha fazla bilgi istedi


Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) İcra Konseyi üyeleri, Suriye'nin bir hafta içinde silahlara ilişkin ayrıntılı bilgi vermesini ve uzmanların Salı günü bu ülkede çalışmalara başlamasını kararlaştırdı. İlk çalışma 1 ay sürecek ve 1 Kasım'a kadar silahların üretim araçları imha edilecek.
KSYÖ'ye taraf 41 ülkenin tesmilcisinin katılımıyla yapılan konsey toplantısında alınan karara göre, Birleşmiş Millteler tarafından belirlenen uzman heyet Suriye'deki çalışmalarına 1 Ekim'de başlayacak.
İcra Konseyi'nin aldığı hızlandırılmış kararda, Suriye'nin daha önce örgüte vermeye başladığı kimyasal silah stoklarına ilişkin veriler hatırlatılarak, bu ülkenin 7 gün içinde, kimyasal silahların türlerini, bulundukları yerleri ve miktarlarını içerecek tarzda daha detaylı bilgiler vermesi gerektiği vurgulandı.
Kararda, kimyasal silahların üretim, geliştirme ve depolama tesislerinin bulunduğu yerlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin örgüte ivedilikle ulaştırılması ve uzman heyetin 1 ay içinde bu yerleri kontrol etmesi istendi.
Suriye'deki kimyasal silahlara ilişkin üretim araçlarının 1 Kasım'a kadar imha edilmesi gerektiği üzerinde durulan kararda, Suriye'nin 2014 ortalarına kadar kimyasal silahlardan tamamen arındırılması öngörülüyor.
Suriye'nin kimyasal silahlarına ilişkin gerekli tüm bilgilerin hızlı bir şekilde örgüte iletilmesi de istendi. Kararda, uzman heyetin masraflarının karşılanması için örgüte üye ülkelerden katkı beklendiği ifade edildi.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER