ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 08:22

Kriptolu ihanet deşifre oldu

Kriptolu ihanet deşifre oldu

Kripto ihanetinde soruşturma tamamlandı. Bir numaralı delil, özel programla geri getirilen 363 görüşmeye ait ses kayıtları oldu.


Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık tarafından yürütülen "kripto ihaneti" soruşturmasında sona gelindi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) kriptolu telefon dinlemesine yönelik soruşturmada, 8 kişilik uzman bilirkişi heyeti 2 ay boyunca TİB'in bilgisayarlarında inceleme yaptı. Ön raporun ardından aynı heyet, elde edilen verilerin analizlerini yaparak nihai raporunu tamamladı. Savcılık, devletin zirvesini yasadışı olarak dinleyen TİB'deki casuslara operasyon için önümüzdeki günlerde düğmeye basacak.

76 TELEFON 304 İŞLEM

Devletin zirvesi tarafından kullanılan 161 kriptolu telefondan 76'sının dinlendiği ve 304 kez işlem gördüğü kesinleştirildi. Kozmik görüşmelerin yasa dışı dinlenerek kayıt altına alındığını da somut delilerle netleştirildi.
Bilirkişi heyeti, Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "özel" olarak dinlendiğini tespit etti.

Yapılan incelemede, Erdoğan, Gül, Davutoğlu, Yıldız, Özel, Fidan ve bakanlara ait kriptolu telefonların belirli periyotlarla aylarca dinlendiği ortaya çıktı. Bu isimlerin kullandıkları telefonlarla birlikte 31 kriptolu telefona ait log kayıtlarını ve 363 görüşmenin ses kayıtlarının silindiği ortaya çıktı. Özel bir programla, silinen kayıtlar geri getirildi. Savcılık bir numaralı soruşturmanın delili olarak ses kayıtlarını dosyaya kaydetti. Devlet gizliliği içeren görüşmelerin kayıtları savcılık tarafından özel bir kasada muhafaza altına alındı.

Savcılık soruşturmada sona gelirken, TİB'deki casusları da tespit etti. TİB'deki bilgisayarlardan kaç kez dinleme yapıldığı, kayıtların nasıl alındığı bilgilerine de ulaşıldı. Başsavcılığın dinlenen 76 kriptolu telefonun HTS kayıtlarının isteyeceği ve elde edilen dinleme tarihleri ile karşılaştırma yaparak kesin sonuçlara ulaşacağı öğrenildi.
Savcılık soruşturmasının diğer ayağında, bilgisayarlarda kayıt altına alınan ses kayıtlarının ağırlıklı olarak harici hafıza kartı ile aktarımının yapıldığı sonucuna varıldı. Bu bilgilerin kimlere aktarıldığı halen araştırılıyor. Kripto telefonlara ait IMEI numarasının da kimler tarafından verildiği yönünde de incelemeler devam ediyor.

Savcılık 5651 Sayılı Kanun uyarınca TİB çalışanları hakkında "Görevi sırasında görevi sebebiyle işlediği suçlardan" dolayı Ulaştırma Bakanlığı'nın göndereceği izinle düğmeye basacak.

DIŞ OPERASYONLARI BİLE DİNLEMİŞLERDİ

Kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik 5 ay önce başlatılan soruşturma kapsamında TİB'de dinlendiği tespit edilen 76 kriptolu telefondan 26'sının, MİT ve Genelkurmay'ca yurtiçi ve yurtdışı saha operasyonlarda kullanılan kriptolu telefonlar olduğu tespit edilmişti. Bilirkişinin, TİB'de illegal dinlemelere ilişkin silinen dijital veritabanını kurtarma çabaları sırasında kriptolu telefonlara ait IMEI numaraları tespitiyle soruşturma için düğmeye basıldı.

İŞTE TESPİTLER

1- 161 kripto telefondan 76'sı dinlendi.
2- 76 kripto telefonla ilgili 304 işlem yapıldı.
3- Erdoğan, Gül, Davutoğlu, Özel, Fidan, Yıldız özel hedefti.
4- Ses ve log kayıtları kasıtlı olarak silindi.
5- Bilirkişi 363 ses kaydını geri getirmeyi başardı.
6- Kayıtlar, harici diskle dışarıya aktarıldı.


Kaynak : Sabah

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER