ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Mart 2014 Perşembe 09:19

Kraliçe'den çok özel açıklamalar

Kraliçeden çok özel açıklamalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 17 Martta Kopenhaga ilk devlet ziyaretini gerçekleştirerek, çeşitli temaslarda bulunacak.


Tarafsız ve siyaset dışı bir rolü olan Kraliçe Margarethe ve eşi Prens Henrik, sanatın neredeyse her dalıyla yakından ilgilenen, çok yönlü kişiler. Avrupadaki en popüler Kraliyet ailesi olarak biliniyorlar. Popülariteleri yüzde 83. Yılda 2 kez dış ziyaretçi kabul eden Kraliçe Margrethe, Cumhurbaşkanı Gülün ziyaretini çok önemsiyor. Danimarka Kraliçesi Margrethe ve Prensi Henrik röportaja, "Hoşgeldiniz. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gülü burada ağırlamayı ve onlarla bir araya gelmeyi hevesle bekliyoruz" diyerek başladı.

Bu kritik ziyaret öncesi Habertürk olarak, Danimarka Kraliçesi Margrethe ve eşi Prens Henrike Kraliyet Sarayında misafir olduk.

İşte Danimarka Kraliyet Ailesinin mesajları:

Türkiye'de 5 hafta balayı

KRALİÇE MARGRETHE: 1967 yılında Türkiyede balayımızı yaptık. Bizim için karı-koca olarak çok özel ve ilginç bir ziyaretti. Çok sıcaktı. Ama çok etkileyici ve muhteşemdi. Türkiyede yaklaşık 5 hafta geçirdik. Çok şey gördük ama hala görecek çok şey olduğunu biliyoruz. Eşim ve ben otomobille birçok yeri gezme fırsatı bulduk. Kuşadasıyla başladık, Marmarise ve oradan Antalyaya gittik. Her limanda durduk. Bir tekne gezisi de yaptık. Kesinlikle muhteşem anılarım oldu.

Evlilik teklifi eskisi kadar resmi değil 

PRENS HENRIK: (Kraliçeye evlenme teklifi) Modern zamanlarda, artık eski zamanlarda olduğu kadar resmi değil bu işler. Bu konudaki ilk tecrübeyi biz yaşamadık. Bizden yıllar önce Belçika Kralı, Prenses Fabiolaya teklif etmişti. Bu nedenle benim için daha kolay oldu.

İslamofobiye karşı rol oynayabilirsiniz

KRALİÇE MARGRETHE: (Avrupada artan İslamofobi ve ırkçılık) Türkiyenin bu konuda rol oynamak için büyük bir fırsatı olduğuna inanıyorum. Türkiye, çok farklı medeniyetleri içeren geniş bir coğrafyaya sahip. Bu medeniyetler sayesinde, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlama potansiyeli var. PRENS HENRIK: Türkiye, coğrafi olarak İslam dünyası ile Avrupa dünyasının ortasında. Bu da, Türkiyeyi bu konuda rol oynama olasılığının merkezine yerleştiriyor. Bu çok önemli. Ayrıca, tarih boyunca Müslüman değildiniz. Dünyanın en uzun süreli Hıristiyan İmparatorluğu olan Roma İmparatorluğu Türkiye toprakları üzerindeydi. Bu çok önemli. Constantinopol, İstanbul o dönemin medeni dünyasının başkentiydi.

Türkler çok iyi entegre oldu 

KRALİÇE MARGRETHE: Danimarkada Türk göçmenlerin kendilerini çok iyi entegre ettiklerini düşünüyoruz. Şu anda üçüncü nesil var. Türkler söz konusu olduğunda benim için en güzel şeylerden biri, bize farklı sebzeler, bilmediğimiz meyveler yemeyi öğretmeleri.

Lokum, baklava muhteşem 

PRENS HENRIK: Türk mutfağı tüm dünyada çok iyi tanınıyor. Çok da takdir ediliyor, çok iyi bir mutfak. Fransada insanlar Türk yemeklerini çok seviyor. Bu zenginlik Osmanlı mutfağından geliyor. Türk yemeği pişirmeyi bilmiyorum. Ama yemeyi çok seviyorum. Çok rafine. Özellikle pirinçle pişirilen yemekler çok lezzetli. Tüm pastalar, özellikle de lokum ve baklava. Muhteşem...

Kraliçe Margrethe: Çok çok güzel...

Avrupadaki pekçok kraliyet ailesiyle akrabayız Kraliçe Margrethe: (Lord of the Rings kitabının illüstrasyonlarını çizdi) Serinin 3 filmini de izledim. Çok keyif aldım. Hobbiti izlemedim. J. R. R. Tolkieni okuyan, onun dünyasının nasıl olduğuna ilişkin kendine göre bir izlenim edindi. Filmler, kişisel hayal gücünü ortaya koyuyor ve içinde çok etkileyici unsurlar var.

KRALİÇE MARGRETHE: (Diğer kraliyet aileleri ile iletişimi, Facebook, Twitter kullanımı)
Elektronik iletişim açıkçası benim güçlü olduğum bir alan değil. Avrupadaki pekçok kraliyet ailesiyle sık sık görüşüyoruz. İsveç Kralı 1. dereceden, Norveç Kralı 2. dereceden kuzenim. İngiltere Kraliçesi ile arabayız, Hollanda Kralı vaftiz oğlum. Avrupadaki kraliyet aileleri, ülkelerini bir arada tutuyor. Ülkemde ben yaşıtlarımla büyüdüm, benzer eğitim aldım. Birbirimize benzer çocukluk yaşadık.

Kimlik kartları

Resim yapıyor

Kraliçe Margrethe

Doğum tarihi ve yeri: 1940, Danimarka
Çocuk: 1968 ve 1969lu iki oğlu var.
Mezuniyeti: Kophenag ve Cambrige Üniversitesi
Dil: Danca, Fransızca, İngilizce, Almanca, İsveççe
Askerlik: Gönüllü olarak kadın uçuş birliğinde askerlik yaptı.
Hobileri: Resim yapıyor ve birçok sergisi mevcut. Kitap illüstrasyonları ve bale, tiyatro kostümleri, papaz cübbeleri tasarlıyor.

Mottosu: Tanrının yardımı, halkın sevgisi, Danimarkanın gücü

Piyano çalıyor

Prens Hendrik

Doğum tarihi ve yeri: 1934, Fransa
Mezuniyeti: Sorbonne Üniversitesi
Dil: İngilizce, Fransızca, Danca, Vietnamca, Çince
Mesleği: Diplomat.
Hobileri: Simone de Beauvoirın kitabını tercüme etti. Şiir yazıyor ve basılmış şiir kitapları var. Heykel sergisi bulunuyor. Yemek kitabı var. Piyano çalıyor. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER