ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mart 2017 Perşembe 15:38

KPSS davasında 6 tahliye

KPSS davasında 6 tahliye

2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 51 kişi hakkında açılan ikinci davada, tutuklu sanıklardan 6'sının tahliyesine karar verildi


2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasına ilişkin 51 kişi hakkında açılan ikinci davada, tutuklu 13 sanıktan 6'sının tahliyesi kararlaştırıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 13'ü tutuklu 51 sanık hakkında açılan ikinci davanın bugünkü duruşması tamamlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılanan tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, daha önceki aşamalarda savunması alınmayan tutuksuz sanık Sibel Akçay'ın beyanları dinlendi. Mahkemeye yazılı savunmasını sunan Akçay, önceki duruşmada mahkemeye sunulan ByLock raporunda adının geçtiğini belirterek, bu programın kullanıcısı olmadığını ve kopya iddialarını kabul etmediğini bildirdi.

Sanık savunmasının ardından söz verilen müşteki kurumlar ÖSYM ve Maliye Hazinesi avukatları, savunmayı kabul etmediklerini ve şikayetlerinin sürdüğünü kaydetti.

Daha sonra mahkeme heyeti, dosya kapsamındaki 13 tutuklu sanığın ek savunmaları ve taleplerini dinledi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Bünyamin Palta, Cihan Çolak, Ali Karakuş, Tuncay Solmaz, Mevlüt Yaman ve Tevfik Öztaş'ın uzun tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliyelerine karar verdi. Diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamı ve firarilerin de yakalama kararının infazının beklenmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 30 Mart 2016'da 24 ilde 51 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve 51 sanığın yargılanmasına 8 Ağustos 2016'da başlanmıştı.

İddianamede, 10 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen KPSS'nin sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve sanıklara dağıtıldığı belirtildi. Sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilen iddianamede, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıklarının anlaşıldığı vurgulandı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına yurt dışından medya aracılığıyla talimat verdiğine dikkati çekilen iddianamede, Gülen'in, devlete sızmayı esas alan konuşması anımsatıldı.

İddianamede, "Gülen'in, geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir." ifadesi kullanıldı.

- Tekrarlanan sınavla devlet, 9 milyon 111 bin lira zarara uğratılmıştı

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı vurgulanarak, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu bildirildi.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER