ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 12:08

'Korku duygusunun işlevi hayatın devamını sağlamaktır'


Moral FM’de yayınlanan Pedagojik Bakış programına konuk olan Uzman Pedegog Mehmet Teber, çocukların korkularında temel olan faktörleri ve korkularla karşılaşıldığında nasıl davranılması gerektiğini anlattı. Korku duygusunun gerekli ve faydalı bir duygu olduğunu ifade eden Teber, "Korku duygusunun işlevi hayatın devamını sağlamaktır." dedi.

Türk kültüründe korkutarak terbiye vermenin büyük yer ettiğini söyleyen Teber, "Korku üzerinden verilen bir eğitim doğru değil burada önemli olan korkulan davranışların nedenini bulmak. Çocuklara güven ve yöntem aşılayacak seçeneklerin seçilmesi gerekir." diye konuştu. İnsanların kaygılı olmasını sokak kültüründen uzaklaşılması olarak değerlendiren Teber, "Toplum algısını bozan ve kaygılı bir toplum haline getiren unsurlarla çocuklarımıza da kaygı yansıtıyoruz. Kaygılı anne çocuğunu aşırı koruyucu hale geldiği için çocuklarda da bu kaygıların artması ile korku artıyor." dedi. "Çocukların ilk karşılaştığı korkulardan biri de ayrılık korkusudur." diyen uzman pedagog, özellikle küçük çocukların odalarını ayrılması döneminde bir takım korkular yaşayabildiğine değindi. Anne ile kendini bütün olarak algılayan 2 yaş çocuklarında çok erken davranılmaması gerektiğini anlatan Teber, "Ağladığında hemen yanında olabilecek şekilde bir durum varsa doğru zaman 2 yaş olarak denilebilir." dedi.

Çocukların zihin dünyasına akan çizgi filmlerinde korkulara neden olabileceğini ifade eden Teber, çocuğun korkuları kimi zaman transfer edebileceğinin, yeni kardeşi olan bir çocuğun ilgi eksikliği hissini bir şeyden korktuğunu ifade ederek de belirtebileceğinin altını çizdi. Uzman Pedagog Teber, "Çocuk bir şeyden korkuyorsa onun korkusunu dikkate almak gerekir." şeklinde konuşurken alay etmek, küçümsemenin yanlış olduğunu da ifade etti. "Çocuğun korkuları aşma mekanizmalarından biri ağlamak ve titremektir." diyen Teber, "Çocukların o yaşadıkları korku anında ağlanması sağlanmalıdır. Anne ve baba "Biliyorum bu durumdan korkuyorsun ama güvendesin, bunu beraber aşabiliriz" şeklinde telkinlerde bulunmalıdır." tavsiyesinde bulundu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER