ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2014 Salı 20:37

Kömür ocağında facia: 18 işçi mahsur

Kömür ocağında facia: 18 işçi mahsur

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.


Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında su baskını nedeniyle 20 işçinin işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız. Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız."

"Zaman aleyhimize işliyor"

Yıldız, "Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı" diye konuştu.

Kurtarma çalışmaları sürüyor

Olayın meydana geldiği 13.00 sularında, bölgeye ilk olarak çevredeki maden ocaklarında çalışan işçiler geldi. İşçiler ve vatandaşların da desteğiyle başlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında ilk olarak ocağa, dışarıdan oksijen verilmeye başlandı. 

Karaman Valisi Murat Koca'nın talimatıyla, kısa sürede kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri bölgeye sevk edildi. Gelen kurtarma ekipleri, ocak içindeki galeride biriken suların tahliye edilmesi için hemen su tahliye borularını kurmaya başladı. Kısa süren çalışmanın ardından borular yerleştirilerek su tahliye işlemlerine başlandı. Vali Koca, içeride 18-20 işçinin mahsur kaldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 21 ambulans, 4 UMKE ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan toplam 20 kişilik ekip ve AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince de mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi. 

Çalışmalar başladıktan bir süre sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan helikopterle Ermenek'e geldi. Burada kara yoluyla olayın yaşandığı ocağa gelen Yıldız ve Elvan, çalışmaları yerinde inceledi, ocak görevlileriyle kurtarma çalışmalarının seyri konusunda toplantı yaptı. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de olay yerine ulaştı.

Olay yerinde, işçilerin kurtarılması için çalışmalar aralıksız sürerken içeride mahsur kalan işçilerin yakınları ocağın çevresinde, içeriden güzel haberler gelmesi için dua ediyor.

AFAD: 225 kişilik ekip sevk edildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkisindeki özel bir linyit kömürü madeninde, su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarının saat 12.50'de ulaştığı bildirildi.

İhbar üzerine arama-kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin olay yerine sevk edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı."  

Erdoğan tüm imkanların seferber edilmesini istedi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı

Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

"Suyun tahliyesi en az 2 gün sürer"

Kömür ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madendeki suyun tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti:

"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."

Somalı maden işçileri bölgeye gidiyor

Soma'da maaşları alamadıkları gerekçesiyle Ankara'ya yürüme kararı alan maden işçileri, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını sonucu mahsur kalan işçilere destek olmak için yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek'e gitti. 

Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 130 maden işçisi, saat 11.00'de Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti.

Kırkağaç'ın Bakır mevkisine ulaşan maden işçileri, burada Karaman'ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında su baskını sonucu işçilerin mahsur kaldığını öğrenince, oradaki işçilere ve ailelerine destek olmak için yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek'e yöneldi.

CHP ERMENEK'E HEYET GÖNDERDİ

İŞTE O MADEN OCAĞI!

 

 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER