ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 16:04

Kız çocuklarında kalça çıkıklığI DAHA FAZLA

Kız çocuklarında kalça çıkıklığI DAHA FAZLA


Erken teşhis ve tedavisi yapılmadığında kalıcı sakatlıklara neden olan kalça çıkıklığı, toplumda giderek yaygınlaşıyor. Özellikle bebeklerin kundaklandığı bölgelerde sıkça görülen hastalık, kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat fazla yaşanıyor. Genetiksel olabilen hastalıkla ilgili bilgi veren Mediva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, anne, teyze ve hala gibi ebeveynlerde kalça çıkıklığı varsa aynı hastalığın kız çocuklarında da görülebileceğini kaydetti.

Uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan çıkması şeklinde tanımlanan kalça çıkığı, bebeklerde anne karnında ortaya çıkıyor. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de yapılan bilimsel araştırmalara göre ‘Relaksin’ adı verilen hormonun bebeğin kalça eklem bağlarını gevşettiği, bu eklemlerin normal kişilere göre daha esnek olduğu biliniyor. Yeni doğan bebeklerde binde bir sıklıklarla görüldüğü tahmin edilen kalça çıkıklığı, en çok kız çocuklarında meydana geliyor.

Mediva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, kalça çıkıklığının erken teşhis ve tedavisiyle ilgili ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Özellikle kız çocuklarında ortaya çıkan hastalığın sık görülmeye başladığını ifade eden Opr. Dr. Saraçoğlu, bebeklerin doğumlarından sonra 6. ve 8. haftalarda mutlaka ultrason kontrolünden geçirilmeleri gerekiyor. Çünkü teşhis ve tedavinin zamanında yapılamaması sonucu çıkık olan taraftaki bacak kısa kalıyor. Çocuk topallamaya başlıyor. İlerleyen yaşlarda belinde eğilme, kamburlaşma oluyor. Yükün bir tarafa binmesi sonucu, bacak kaslarında güçsüzlük, ters taraflardaki eklemlerde aşırı deformasyon meydana geliyor. Gençlik dönemlerinde istediği gibi hareket edemeyince psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Süreç, protez koyma ameliyatlarına kadar gidebiliyor.” bilgisini verdi.

Anne, teyze, halada kalça çıkıklığı bulunması, yeni doğan kız çocuklarının altı bezlenirken bacaklarının eşit oranda açılmaması, ayaklarının birinin diğerine göre kısa görünmesi, bacaklarının iç yüzündeki deri kıvrımlarını farklı olmasının kalça çıkığının önemli bulgularından olduğunun altını çizen Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, "Ailede kalça çıkıklığı hikayesi varsa aynı hastalığın kız çocuklarında görülme olasılığı yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişebiliyor. Cinsiyette ise kalça çıkıklığı kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla görülüyor. Kalça, merkezi sinir sisteminin gelişimi ve kas hastalıklarına bağlı olarak anne karnında çıkabiliyor. Bu doğumsaldır ve sonradan çıkmaz. Aileler bu bulgulardan birine rastlıyor veya şüphelendiği bir durum varsa hemen muayene ettirmelidir. Ayrıca kalçası normal dahi doğsa ve ultrasongrafik sonuçlarda sorun yok denilse de mutlaka 6. veya 8. hafta aralığında ultrason kontrolü yaptırmaları da şarttır." uyarısında bulundu.

"KUNDAK VE YÜRÜTEÇTEN UZAK DURUN"

Kalça çıkıklığının erkek teşhis ve tedavisi için alınması gereken önlemlere de değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, bebeklerin kundaklanmasının ve yürüteç kullanımından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Metehan Saraçoğlu, "Kalça çıkığının bir numaralı etkeninin kundaklama olduğu bilimsel verilerle ispatlanmıştır. Yapılan çalışmalarda gösterilmiş ki kalça çıkığına zemini olan çocuklarda kundaklama olduğu zaman her iki ayak birbirine çok yaklaştırıldığı için yukarıdan kalça dışa doğru kendini zorlamaya başlıyor. Çocuğun ayağı normal, bacakları düzgün veya daha şekilli olur diye yapılan kundaklama işine kesinlikle karşıyız. Hatta bazı yapılan araştırmalarda yürüteç kullanımın bile kalça çıkığı olmasa da kalçanın gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. O yüzden bebeklerin yürüteçle yürütülmeye çalışılmasını da çok fazla tavsiye etmiyoruz." ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER