ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Nisan 2013 Pazartesi 11:08

Kışanak: "Yepyeni bir Türkiye kurmak istiyoruz"

Kışanak: "Yepyeni bir Türkiye kurmak istiyoruz"

BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, iddialara cevap verdi. Kışanak: "Biz mevcut Türkiye'den memnun değiliz. Biz yepyeni bir Türkiye kurmak istiyoruz" dedi.


BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Bağcılar'da Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu'nun düzenlediği "Barış Sürecinde Sivil Toplumun Rolü" konulu toplantıya katıldı.

Kışanak'a Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Komisyonu üyeleri Yücel Sayman ve Levent Korkut da eşlik etti. Ortada yeni Türkiye'yi kurma konusunda bir iddia olduğunu söyleyen Kışanak, "Biz mevcut Türkiye'den memnun değiliz. Kürtler, Aleviler, yoksullar, kadınlar mutlu değiller. Biz yeni bir Türkiye, yepyeni bir Türkiye kurmak istiyoruz. Demokratik bir Cumhuriyet kurmak istiyoruz. Bu bir pazarlık meselesi değildir. Bu bir vizyon meselesidir" diye konuştu. Barış sürecine ilişkin CHP'nin eleştirilerine tepki gösteren Kışanak, "CHP'de geleceğin Türkiye'sininin vizyonu yoktur. Bu vizyonu olmayanlar, halkı yanlış siyasetlerinin etrafında toplayamazlar" dedi.

KALICI BARIŞ DEMOKRASİYLE GELİR

Kışanak, AK Parti'nin yaşanan süreçte silahları konuşma isteğini hevesini anladıklarını söyleyerek, "Ama biz biliyoruz ki, kalıcı barışı tesis edecek tek şey demokrasidir, adalettir. Biz kalıcı bir barış istiyoruz. Geçici bir silahların susması, çatışmasızlık haline razı olmayacağız. Biz bir gelecek kurmak istiyorsak bunu ancak demokrasi üzerinden kurabiliriz" diye konuştu. Halkın demokratikleşmeyi gündeme getirmemesi durumunda kimsenin demokratikleşme gibi bir derdinin olmayacağını iddia eden Kışanak, "Birileri sadece silahların susmasıyla bazı hedeflere ulaşmak konusunda rahatlamış hissedebilir. İşi buralarla sınırlı tutmaya çalışabilir. Bunun önlemini alacak olan sizsiniz" dedi.

PAZARLIK FALAN YOK

Hükümetle bir pazarlık içinde oldukları şeklindeki eleştirilere tepki gösteren Kışanak, "Biz pazarlık falan yapmıyoruz. Biz kendimizi, haklarımızı özgürce yaşamak istiyoruz. Müzakere süreci olsa da istiyoruz olmasa da istiyoruz. Kürt halkının, 'Ben anadilimin önündeki bütün engellerin kaldırılması istiyorum. Özerk bölge yönetimlerinin bu ülkenin demokrasisine en büyük katkı olacağını düşünüyorum' diyen politikaları bugünün konusu mudur? İmralı'yla müzakere süreci başlamadan önce de söylüyorduk, şimdi de söylüyoruz" diye konuştu.

CHP SÜRECİ BALTALAMAYA ÇALIŞIYOR

Kışanak, CHP'nin sürekli kışkırtıcı bir tarzda muhalefet yaptığını ve kamuoyunu yanlış yerlere sevk etme gayreti içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "'Öcalan'la pazarlık yaptılar' deniliyor. Ortada bir pazarlık yok. Diyalog var. Birbirimizi duyalım. Birbirimizin sesine kulak asalım, diyoruz. Bu bir al-ver süreci değildir. Ortada bir pazarlık falan yok. Gelecekte Türkiye nasıl olsun? Bunun siyasetini yapmak yerine CHP kalkıp mevcut olanı, statükoyu savunmak için müzakere sürecini baltalamaya çalışıyor. Sabah akşam, 'Ne konuşuyorsunuz? Ne aldınız? Ne verdiniz ?' diyor. Gel sende konuş, varsa bir sözün bunu söyle. Şunu deme hakkı vardır; 'Ben de konuşayım' deme hakkı vardır. Ama 'Niye konuşuyorsunuz' deme hakkın yoktur. Başımıza ne geldiyse konuşmadığımız için geldi."

SÜRECİ KİM YÖNETİYOR TARTIŞMASI

"Barış sürecini kim yönetiyor?" şeklinde sorulan soruları hatırlatan Kışanak, "Başbakan, iktidar yanlısı medya, süreci bir yönetiyoruz algısını bu topluma yerleştirmeye çalışıyorlar. Biz de kalksak desek ki, 'Süreci biz yönetiyoruz'. Buradan iyi bir siyaset çıkmaz. En nihayetinde konuşuluyor. Barış nasıl gelecek? Bu sorulara cevap arıyoruz. Yazdığı mektuplardan biliyoruz ki, Sayın Öcalan, kendi isteğiyle bu iradeyi başlatmıştır. Süreci AKP mi yönetiyor? Sayın Öcalan mı yönetiyor? Böyle bir karşıtlık, sürecin ruhuna aykırıdır. İlla ki, bu soruya cevap aranıyorsa bence süreci halk yönetiyor" diye konuştu.

BAŞARACAĞIMIZA İNANIYORUM

Kışanbak, Türkiye'de açığa çıkan çözüm iradesine güvendiğini söyleyen konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Barış konusundaki güçlü sese inanıyorum. Halkımıza, kendimize, bu müzakere konusunda ısrarcı olan, 14 yıldır bulunduğu hücrede barışı ortaya çıkarmaya çalışan Sayın Öcalan'a güveniyoruz. Halka güveniyoruz. Halkın barış konusunda güçlü iradesini güveniyoruz. Başaracağımıza inanıyorum."

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER