ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Aralık 2014 Pazar 11:36

Kış bastırdı sıkıntıları arttı

Kış bastırdı sıkıntıları arttı

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kış şartlarının etkisini artırmasıyla günlük yaşamlarında daha fazla zorluk çekmeye başladı.


Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında yaklaşık 3 ay önce başlayan çatışmaların şiddetlendiği Kobani (Ayn el Arap) bölgesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, kendilerine sunulan imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin büyük çoğunluğu Suruç ilçesindeki kamplarda kalıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri tarafından ilçede oluşturulan geçici barınma merkezlerine yönlendirilen sığınmacılardan kimileri ise sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle oluşturulan kamplarda barınmayı tercih ediyor. Kısa süre önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) desteğiyle açılan kamp, sığınmacıların ilçede en fazla rağbet gösterdiği merkezlerin başında geliyor.

Kış şartlarının etkisini hissettirmeye başlamasıyla yaşam şartları ağırlaşan Suriyeli Kürtler, her geçen gün ülkelerine dönüş umutlarının azalmasına üzülüyor.

Hava koşullarından en çok etkilenen çocuklar ise soğuğa rağmen giydikleri ince elbiseler, ayakkabısız ve çorapsız ayakları ile dikkati çekiyor. Kadınlar ise buldukları leğenlerde soğuk suyla çamaşır ve bulaşıklarını yıkamak zorunda kalıyor.

IKBY kampı sorumlusu Mehmet Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki 383 çadırın IKBY, geri kalan 114 çadırın ise sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sığınmacılar için kurulduğunu söyledi.

Kampta yaklaşık 5 bin kişinin barındığını vurgulayan Kayhan, yoğun çabalara rağmen halen kampın elektrik ve su gibi sorunlarının sürdüğünü ifade etti. Kayhan, kampta sığınmacıların faydalanabileceği sosyal alanlar açmak istediklerini belirtti.

Sığınmacılardan 70 yaşındaki Zühre Segen, Türk milletinin insani yardımlarını asla unutmayacaklarını belirterek, bir lokma ekmek desteği dahi olsa destek veren herkese minnettar olduklarını söyledi.

Ülkelerindeki karışıklığın uzun da sürse bir gün sona ereceğine inandığını vurgulayan Segen, geçici olan dünyada sadece dostluk ve güzel anıların insanlara huzur vereceğini sözlerine ekledi.

Segen, kendilerine sunulan imkanlara rağmen havaların soğumasıyla yaşam şartlarının ağırlaştığını kaydetti.

- Siverek'te boş dükkanlara sığındılar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siverek ilçesine gelen Suriyeli sığınmacılar ise boş buldukları dükkanlarda yaşayarak soğuktan korunmaya çalışıyor.

Ev kiralayacak imkanları olmadığı için Ayvanat ve Yenişehir mahallelerinde kullanılmayan boş dükkanlara yerleşen Suriyeliler, sığındıkları iş yerlerinin kapılarını battaniye ile kapatmaya çalışıyor.

Suriyeli Emine Ahmet (50), oğlu ve torunlarıyla birlikte toplam 11 kişilik ailesiyle Halep'ten kaçarak Siverek ilçesine geldiklerini söyledi.

Havaların soğumaya başlamasıyla özellikle çocukların çabuk hastalandığını ifade eden Ahmet, yetkililerden kendilerine kış aylarını geçirebilecek bir yer bulunmasını talep etti.

Siverek Yardımlaşma Derneği (SİYAR-DER) Başkanı Ramazan Baylan ise uzmanların bu yıl kış aylarının çok zor geçeceğine işaret ettiğini belirterek, Siverek ilçesinde 6 bin Suriyeli bulunduğunu ancak bunlardan bazılarının zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti.

Baylan, yetkililerden ve hayırsever vatandaşlardan özellikle kapısı olmayan dükkanlarda yaşayan Suriyelilere yardımcı olmalarını istedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER