ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 19:37

Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanması


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in, BM üyesi olarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemekle yükümlü olduğunu belirtti.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, BM Genel Kurulu'na sunulan Ukrayna'nın toprak bütünlüğü hakkındaki karar tasarısının oylamasında Bosna Hersek'in duruşunu ele almak üzere toplandı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu karar teklifinin oylanmasında ''evet'' oyu kullanılması için gerekli mutabakatın üç konsey üyesince sağlanamadığı bildirildi.

Açıklamada, İzzetbegoviç'in yanı sıra Hırvat üye Jelyko Komşiç'in BM'deki oylanmada ''evet'' oyu kullanılmasını destekldiği ancak Sırp üye Neboyşa Radmanoviç'in ''hayır'' oyu kullanılmasından yana tavır alması nedeniyle mutabakat sağlanamadığı belirtildi.

İzzetbegoviç, toplantının ardından AA'ya yazılı bir açıklama yaparak, Bosna Hersek'in, BM üyesi bir ülke olarak, bir diğer BM üyesi Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve siyasi bağımsızlığını desteklemekle yükümlü olduğunu ifade etti.
İzzetbegoviç, açıklamasında şunları kaydetti:

''Bosna Hersek, AB ile imzaladığı Ortaklık ve İstikrar Anlaşması gereği, dış politikadaki duruşunu AB'nin dış politikadaki duruşu ile uyumlu hale getirmelidir. Öte yandan, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi, daha önce, AB'nin dış politikada ortak bir duruş sergilemesi halinde, bu duruşu destekleyeceğini taahhüt etmişti. AB, bu ortak duruşu, BM Genel Kurulu'nda oylanacak teklif konusunda ortaya koydu.''

Bu arada, benzer bir durum daha önce de BM Genel Kurulu'nda, Filistin'in ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü için yapılan oylamada yaşanmıştı. Konseyin Sırp üyesi Radmanoviç'in vetosu nedeniyle Bosna Hersek o dönemde de Filistin lehine oy kullanamamıştı.

Bosna Hersek Anayasası'na göre, ülkenin dış politikası ile ilgili bir karar, yalnızca konseyin üç üyesinin uzlaşması halinde alınabiliyor.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER