‘Kara tren gecikir belki hiç gelmez’ dizeleriyle türkülerimize konu olan tren yolculuğu gelişmiş pek çok ülkede gözde ulaşım araçları arasında yer alıyor. Hızlı tren teknolojisi baş döndürücü bir süratle ilerlerken, geçtiğimiz günlerde Japonya’da saatte 500 kilometre hız yapabilen manyetik trenin deneme seferleri yapıldı.
Türkiye’de de Ankara-Eskişehir ile Ankara-Konya arasında halen devam eden hız tren seferlerinin bu yılın sonuna doğru Ankara-İstanbul arasında da seferlere başlaması bekleniyor. Hızlı trenin yaygınlaşmasıyla Türkiye'de raylı ulaşımın yoğun talep göreceği tahmin ediliyor. Bugüne kadar yavaşlığı nedeni ile ülkemizde çok fazla tercih edilmeyen tren yolculukları Devlet Demir Yolları’nın (DDY) farklı bir uygulaması ile ilgi çekmeye başladı. DDY çok hız yapmayan ancak klimalı, modern ve konforlu yeni tren setlerini kiraya vererek toplu organizasyonlarda demir yolu ulaşımını kullandırmaya başladı.
Aslında kağıt üzerinde çok eski olmasına rağmen uygulamada bugüne kadar pek rastlanmayan bu hizmet, son dönemlerde artmaya başladı. Özellikle Çukurova bölgesinde yapılan birkaç deneme son derece başarılı geçti. Tren seti kiralayıp kır düğününden tutun pikniğe gitmeye kadar pek çok ilginç uygulamaya rastlandı. Tren setini kiralayan vatandaş, istediği yere giderek burada organizasyonunu yapıyor, en yakın istasyonda bekleyen tren ise programın bitiminde yolcularını alıp tekrar dönüyor. Bu yıl Adana’da dört beş organizasyon yapıldı. Bu organizasyonlardan birini Adana Sağlık Mensupları Derneği(SAMEDER) yaptı. Dernek tarafından kiralanan tren seti ile üyeler pikniğe götürüldü. Trenle pikniğe gitme fikri pek çok insan için sıra dışı ve ilginç bir program olarak değerlendirildiği için üyeler yoğun ilgi gösterdi. Tren setini kiralayan SAMEDER yönetimi, bir saatlik bir yolculuğun ardından Torosların koynunda adeta saklı bir cennet olan Belemedik mevkiinde üyelerine piknik yaptırdı. Adana Garı’nda buluşan SAMEDER mensupları trenin perona yanaşması ile koltuklarına yerleşti. İstasyonda görevlilerin “Perondaki trenimiz sadece SAMEDER mensuplarına tahsis edilmiştir ve Belemedik mevkiine gidecektir.” anonsunun birkaç kez tekrarlanmasının ardından yolculuk başladı. Bir süre sonra ses sisteminden yolculara seslenen dernek yöneticileri, pikniği trenle yapmaya nasıl karar verdiklerini anlattı.
SAMEDER Başkanı İsmail İrday, bir arkadaşlarından duydukları ‘trenler kiralanabiliyor’ bilgisi ile girişimlerde bulunduklarını ve kısa sürede sonuca ulaştıklarını söyledi. Fikrin hem ilginç hem de çok heyecan verici olduğunu ifade eden İrday, pek çok üyelerinin de hayatlarında ilk kez trene bindiğini söyledi. Yolculuk boyunca aileler daha yakından tanışırken, çocuklar da türkü ve şiirlerle yolculara keyifli vakit geçirtti. Torosların eteklerinde eşsiz bir manzara eliğinde yol alan tren derin vadiler, tünelleri ve ünlü Varda Köprüsü’ünü geçtikten sonra yeşilin her tonunun koyun koyuna bulunduğu Belemedik mevkiine geldi. Piknik alanının kenarında yolcuları indiren tren, 1-2 kilometre ötedeki istasyonda beklemeye geçti. Gün boyunca süren renkli bir organizasyonun ardından tren yolcuları bıraktığı yerden alarak tekrar Adana’ya döndü.
TCDD’nin trenleri kiraya verme çalışması aslında yeni değil, ancak şimdiye kadar daha çok yük taşımacılığı veya film çekimleri için yapılan kiralamalar bu sene sosyal aktivitelere de yansıdı. DDY Bölge Müdürü Mustafa Çopur’un verdiği bilgiye göre bu anlamda ilk kiralama geçen sene Adana Valiliği’ne yapıldı. ‘Sevgiye uzanan eller’ projesi kapsamında kalabalık bir öğrenci grubu Konya’ya götürüldü. Daha sonra da veliler götürüldü aynı geziye. Bu sene tren kiralama işi biraz daha yaygınlaştı. Bir defasında askeri personeli geziye götürdüklerini ifade eden Çopur, “Adanalı bir çift Belemedik mevkiinde kır düğünü yapmak istedi. Bizden bir tren seti kiraladı ve 400 kişiyi doldurup kır düğünü yaparak geri döndüler. Daha sonra da SAMEDER yöneticileri geldi. Onlara da bir set kiraladık ve 200 kişi ile onlar da pikniğe gittiler. Bu tür organizasyonların artmasını bekliyoruz.” diyor. Çopur’un verdiği bilgiye göre vatandaş trenle istediği her yere gidebiliyor. Klimalı ve modern tren setleri kullandıklarını ifade eden Çopur, araçların son derece konforlu olduğuna işaret ediyor. Uzun yolculuklar için yataklı ve mutfaklı setler oluşturdukların anlatan Çopur, özellikle şirketlere toplantılı vagonlar verebileceklerini ve Türkiye turu yaparak şirket içi toplantı yapma imkanı da sunduklarını kaydetti.
Tren kiralamada fiyatlar mesafeye ve kiralanın aracın türüne, vagon sayısına göre değişiyor. Ancak Mesafe ne kadar kısa olursa olsun bir başlangıç fiyatı bulunuyor. Gidilecek yer çok kısa olsa bile ücret 4 bin liradan aşağı olamıyor. 200 kişi taşıya bilen tren seti ile Konya’ya 9 bin lira, Ankara’ya 18 bin lira, İstanbul’a ise 30 bin liraya gidilip gelinebiliyor.
aşlangıç ücretleri(gidiş-dönüş)
Aracın türü Ücret(TL)
1-DMU ve Banliyö setleri ………….4.000,00
2- YHT Setlerinden ………….....…..7.500,00
3- Ray otobüsü setlerinden………….2.000,00